Ferhan Şensoy, son yolculuğuna uğurlandı
Tedavi gördüğü hastanede iki gün önce vefat eden tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy, son yolculuğuna uğurlandı.
DUVAR -Sanatçı Ferhan Şensoy, 31 Ağustos Pazartesi günü İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle vefat etmişti. Şensoy'un cenazesi Ses Tiyatrosu'ndan önce bir süre öğrenim gördüğü Galatasaray Lisesi'ne getirildi. Törenin ardından Şensoy'un cenazesi cenaze namazı için Teşvikiye Camii'ne getirildi. İkindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından Ferhan Şensoy'un naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.
Ses Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ferhan Şensoy'un eşi Elif Durdu Şensoy, eski eşi Derya Baykal, kızları Derya Şensoy ve Müjgan Ferhan Şensoy, Derya Baykal'ın oğlu Mert Baykal, tiyatro oyuncuları Zeliha Berksoy, Şevket Çoruh, Ali Poyrazoğlu, yazar Nedim Gürsel, yakınları ve sevenleri katıldı. Törende sunuculuğu Okan Bayülgen yaptı. Bayülgen, "Dünya çapında bir sanatçıyı uğurlarken soğuk kanlı olmalıyız. Ona layık olmalıyız. Çok üzgünüz" dedi.
Törende konuşan Müjgan Şensoy, "Babamın burada olmaktan o kadar mutlu olduğunu biliyorum ki. Hastanede hep Galatasaray’ı soruyordu. Babamı kucakladığınız için sizlere teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
ŞEVKET ÇORUH: SES TİYATROSU'NU BİZ YAŞATACAĞIZ
Ferhan Şensoy’un da bir dönem devraldığı Ortaoyuncuları Kavuğu'nun şu anki sahibi Şevket Çoruh, anma töreninde bir konuşma yaptı. Çoruh konuşmasında Ferhan Şensoy ile bir anısını anlattı:
“Yeni mezun olmuştum, Nevizade’den cesaret alıp Ferhan Şensoy’un karşısına geçtim. Bu tiyatroda oynamak istediğimi söyledim, o da kendi üslubunca beni tiyatrodan kovmuştu. Şimdi onun emanetçisiyim. Başımız sağ olsun, çok söylenecek şey var, kitaplar yazılacak hakkında, bu ses tiyatrosunu biz yaşatacağız. Hepimizin başı sağ olsun.”
DERYA BAYKAL: BİLGELER ÖLMEZ
Sahneye çıkan Derya Baykal, “Bu sahnenin üstünde örülmüş bir duvar önünde bir film sahnesi, her yer dökük kırık ama o0 kadar güzel dostları vardı ki Haluk İşmen seni burada söylemeden geçemeyeceğim her şeyi bu tiyatroya yatırdı, arkadaşları destek oldu ne kazandıysak o yıllarda bu tiyatro şu anda böyle yatıyordu, büyün bir iş başardılar. Tiyatro tekrar elden geçmek ister. Çivi çaktırmazdı bu tiyatroya. Çok güzel oyunlar oynadık çok güzel üç tane çocuğum var. Gerçekten çok güzel bir bağları vardı” ifadelerini kullandı. Derya Baykal sözlerini, “Ben Şimdi Şuan Mutfaktayım” oyunundan bir bölüm okuyarak, “Bilgeler ölmez, var sayalım ölmedi” sözüyle bitirdi.
Müjgan Ferhan Şensoy da, “Ne söylesem eksik kalacak. Küçükken babamın bu kadar sevilen bir insan olması bu sevgiyi paylaşmak zorlardı beni. Birkaç gündür ve şu anda burada dururken bu sevgiyi sizlerle paylaşmak yüreğimi biraz olsun hafifletiyor. Bir insanın kendini ve tüm benliğiyle gerçekleştirmesi geride kalanlara bıraktığı en büyük öğreti bence” diye konuştu.
Derya Şensoy ise üniversitedeyken babasına yazdığı şiiri okudu.
Mert Baykal da, “Bilmiyorum ne söyleyeceğimi. Ferhan Abi diyordum ben babama. Ve bu bir noktadan sonra problem olmaya başladı, kızlar doğmak üzereydi. Bu evde bir mesele olmuş çünkü gelip konuştular benimle. Onu tanıdıkça anladım ki insanın iki babası da olabilirmiş. Ben bugün bir tanesini kaybettim. Benim bu babam Don Kişotmuş yel değirmenleriyle savaşırmış güle güle baba" sözlerini kaydetti.
İMAMOĞLU: ŞENSOY'UN DEĞERLERİ BİZLERE EMANET
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
"Türkiye’nin ve bence Türkçe’nin de en yaratıcı yazarlarından biriydi Ferhan Şensoy. Uluslararası bir sanatçıydı, dünya çağında bir sanatçıydı. Aynı zamanda güldürü geleneğimizin simgesi olan kavuğu bütün maharetiyle hepimizi düşündüren ve kendine has üslubuyla da güldüren çok değerli bir sanatçıydı. Ortaoyuncular tiyatrosu ile bu sahnede belki de tiyatro tarihimizin en değerli eserlerini ortaya koymuştur. Bu sahneden Ferhan Şensoy’u izlemiş ve onu alkışlamış olmak benim gibi biliyorum ki birçok insanın da en özel en nadide hatıralarından biridir. Üstat şimdi de o ebedi yolculuğa çıkıyor. Bu güzel sahne, bize bıraktığı bütün eserleri, anlattıkları her şey bize yadigâr kalmıştır. Ben İstanbullu olarak İBB Başkanı olarak kendisine minnettar olduğumuz belirtmek isterim. Yetiştirdiği öğrencilerin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha hatırladık. Ses tiyatrosunun bu ülkenin kültür-sanat hafızasında ne kadar derin izler bıraktığını bir kez daha hatırladık. Aynı zamanda Ferhan Şensoy’un değerleri bıraktığı eserleri bizlere emanet, ismi de hepimize emanet. Bütün kurum ve kuruluşlar özel düşünceler üretecektir. Biz de ismini yaşatmak için özenle çalışacağımızı belirtmek isterim."
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERSOY: TÜRK TİYATROSU BİR ÇINARINI KAYBETTİ
"Bugün Türk tiyatrosu ulu bir çınarını kaybetti" diyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Sayın Usta Şensoy bir gün katıldığı bir tv programında yıllar önce, mesleğe başlarken kurduğu tiyatrosunda gençleri eğlendirerek bu mesleğe başladığını anlatmış. Şimdi yıldızımız şimdi sanat semamızda her daim dalgalanacak, her daim yerini koruyacak. Bize düşen bundan sonra bize bıraktıkları emanetleri yaşatmak bizlerin en öncelikli görevi olması gerekiyor. Ailesinin niyetleri takdirleri doğrultusunda üzerimize düşen her şeyi yapmak öncelikli görevimiz olacak" dedi.
'BANA HALDUN'DAN MİRAS KALMIŞTI'
Haldun Taner’in eşi Demet Taner, "Ferhan, bana Haldun Taner’den miras kalmıştı. İyi ki bu dünyaya geldi, iyi ki bizim oldu" ifadelerini kullandı.
ALİ POYRAZOĞLU: OYUNLARI SAHNELENECEK
Demet Taner'in ardından sahneye çıkan Ali Poyrazoğlu ise, Şensoy'un oyunlarının başka tiyatrolarda sahneleneceğini açıkladı.
Celal Belgil, "Ben Ferhan abiyi 1983’te tanıdım öğrencisi oldum. Bu tiyatronun yaşaması için çok büyük çaba sarf etti. Ortaoyuncular’ın devam etmesini çok istiyordu, inşallah devam edecek. Ustamı kaybettim. Tiyatrodaki babamı kaybettim. Işıklar içinde uyusun, mekanı cennet olsun" diyerek veda etti.
Gökhan Şeşen ise, "Aslında Ferhan Şensoy için söylenecek bir sürü söz var ne yazık ki sözün bittiği yerdeyiz. Onu her zaman özleyeceğiz. Hepimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.
Sanatçının eşi, oyuncu Elif Durdu Şensoy şu şekilde konuştu:
"İnsan birini kaybedince ona olan sevgisini aşkını daha iyi anıyor. Bizim için zor günlerdi, giderek güçleşiyor… Yine de bir şekilde bizi buluşturan hayatlarımızı kesiştiren hayatlara teşekkür etmek istiyorum."
Usta oyuncu Zeliha Berksoy, "Burası Ferhan’ın yüreği ve mabedinde bulunuyoruz. Bu salon onun benliği, onun tiyatrosu… Şimdi görüyorum her yer ağlıyor onun için. Çünkü babalarını kaybettiler. Ama onun ruhu burada…" şeklinde konuştu.
'70 SENEDİR İNADINA TİYATRO YAPIYORUZ'
“70 senedir bu ülkeyi din bağımlısı hükümetler yönetiyor” diyen Tamer, sözlerine şöyle devam etti:
"Ona rağmen 70 senedir inadına tiyatro yapıyoruz. Ferhan da inadına tiyatro yaptı. Ferhan başka bir insandı yazdıklarıyla çizdikleriyle. Şimdi o Rasim'ine kavuştu. Münir Ağabey'ine, Erol Ağabey'ine kavuştu. Hep birlikte orada bir meyhanede kafayı çekiyorlardır. Unutulmayacaksın Ferhan."