Fernas'ta uzlaşma sağlandı: İşverenle yapılan anlaşmanın detayları belli oldu

Fernas işçilerinin sendikası Bağımsız Maden İş, "Fernas işçileri ve yönetimi arasında anlaşma sağlandı" duyurusunu yaptı. Açıklamada anlaşmanın detaylarına yer verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Manisa’nın Soma ilçesinde kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesi için Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na üye olmalarının ardından işten çıkarılan Fernas Madencilik işçilerinin direnişi 53. günde kazanımla sonuçlandı.

Fernas işçilerinin sendikası Bağımsız Maden İş'ten yapılan açıklamada, "53 gün süren mücadele ve 3 gün süren müzakereler sonucunda, Fernas işçileri ve yönetimi arasında anlaşma sağlandı. Bu sonuç madenciye ses olan bütün dostlarımıza armağanımızdır. Bütün işçi sınıfına ve emekçi halkımıza hayırlı olsun" denildi.

FARK KAPATILACAK, AYRILMAK İSTEYENE HAKLARI VERİLECEK

Sendikanın X hesabından paylaşılan işçi ve işverenin ortak imzası ile yayınlanan açıklama metninde anlaşmanın detaylarına yer verildi. Anlaşmaya göre, Fernas'ın ortak olduğu diğer işletmelerle işçilerin maaşları arasında oluşan fark Ocak 2025 itibarıyla kapatılacak.  İşe dönmek istemeyen işçilere ise kıdem, ihbar tazminatları ve varsa yıllık izin alacakları ödenecek.

Açıklamada görüşme sonucuna dair şu bilgiler paylaşıldı. "Taraflar arasındaki temel problemin iletişim olduğu ve her iki tarafın da iletişim kanallarını bundan sonra daha açık tutması gerektiği asgari ücrette ara dönemde zam yapılmaması sebebiyle Soma Havzası ile işletme arasında oluşan farkın Fernas'ın ortak olduğu diğer işletmenin hazırlık ve üretim aşamaları baz alınarak Ocak 2025 itibarıyla artış yapılması ve yapılacak artışın işçilerin kıdem ve mesleki tecrübelerinin yine ortak işletme göz önüne alınarak oluşturulacak organizasyon şeması ile eş koşullarda maaş protokolü yapılması ve alınacak promosyonların işçilere ödeneceği; mütabakata varılan ve işe dönmek istemeyen işçilere ise kıdem, ihbar tazminatları ve varsa yıllık izin alacakları ödenerek ayrılma imkanının sağlanacağı ve karşılıklı açılmış davalarda feragat edileceği konusunda hem işçi hem de işveren mütabakata varmıştır. Birlikte iletişim kapılarını açık tutarak hem üretip hem ülkenin kalkınmasını sağlayacak şekilde Soma Havzasındaki en iyi işletme modelini kuracağımıza inancımız tamdır."

 

(HABER MERKEZİ)