Fethullah Gülen kimdir?

Hakkında 'Fethullahçı Terör Örgütü elebaşı' olmak suçundan dava açılan Fethullah Gülen'in öldüğü açıklandı. 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları, 15 Temmuz Darbe girişimi... Fethullah Gülen kimdir?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fethullah Gülen 27 Nisan 1941'de Erzurum'un Pasinler ilçesi Korucuk köyünde doğdu. Altısı erkek, ikisi kız, sekiz kardeşin ikincisidir. 

Fethullah Gülen’in resmi web sitesinde yer alan bilgilerde ise Gülen'in doğum tarihi 10 Kasım 1938, yani Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm günü olarak geçiyor.

Fethullah Gülen, Gülen Cemaati olarak bilinen örgütlenmesi için "altın nesil" yetiştirmek için "ulvi hedeflerle" yola çıktığını belirtmişti. Faaliyetleri hakkında Uğur Mumcu ve Hikmet Çetinkaya gibi gazetecilerin haberlerine rağmen uzun yıllar boyunca engelleyici bir adli takibata maruz kalmadan cemaat örgütlenmesini devam ettirdi. 28 Şubat sürecinde, dönemin Ankara Emniyet Müdürlüğü; Gülen ve örgütlenmesi hakkında bir rapor hazırladı. Raporda Gülen, örgüt lideri olarak tanımlandı ve liderlik ettiği örgütün mensuplarının 'Emniyet'e sızdığı' bilgisine yer verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü bu raporu aldıktan sonra, 21 Mart 1999'da; sağlık sorunları gerekçesiyle Gülen, ABD'ye gitti ve o tarihten ölümüne kadar Pensilvanya eyaletindeki Saylorsburg kasabasında yaşadı.

KOMÜNİZMLE MÜCADELE DERNEKLERİ

1959 yılında Edirne'de Üç Şerefeli Camii'ne imam olarak atandı. Kasım 1961’de Ankara'da askere giden Gülen 1963'de askerliğini tamamlayarak Erzurum'a döndü. Askerlik dönemi Gülen'in Türkiye istihbaratına sızma adımının ilk girişimi olarak kabul edildi.

Erzurum'da kaldığı yıllarda Komünizmle Mücadele Dernekleri (KMD) açılmasında aktif rol aldı. İlki 1950 yılında kurulan bu derneklerin kurucuları arasında Adnan Menderes, Celal Bayar gibi isimler de bulunuyordu.

1964 yılında yeniden Edirne'ye dönen ve çeşitli camilerde imamlık, imam yardımcılığı yapan Gülen, ilerleyen yıllarda "hizmet hareketi" olarak da anılacak olan İslami örgütlenmenin temellerini burada attı. 

1969 yılında İzmir'e atanan ve Ege Bölgesi'nin çeşitli il ve ilçelerinde konuşmalar yapan Gülen, 1971 yılında 12 Mart Darbesinden hemen önce İzmir'deki görevinden ayrıldı. 3 Mayıs 1971’de polis tarafından gözaltına alındı ve cezaevine gönderildi. 1974 yılında Bülent Ecevit başbakanlığındaki 37. Hükümet döneminde çıkarılan af yasasıyla suçlamalardan beraat etti.

İlk sayısı Şubat 1979'da çıkan Sızıntı Dergisi'nde başyazıları ve daha sonra orta sayfa yazılarını yazmaya başladı. Gülen Nur Cemaati içinde bulunuyordu.

ABD'YE KAÇTI

Cevdet Saral ve Osman Ak tarafından hazırlanan 16 Nisan 1999 tarihli ‘Fethullah Gülen Işık Tarikatı’ raporu ve Saral’ın suç duyurusundan sonra, 21 Nisan’da Gülen’e ve onun kurduğu yapıya yönelik ilk dava açıldı. 1999 yılında hakkında başlatılan soruşturmadan kısa bir süre önce “sağlık sorunları” nedeniyle yurt dışına kaçtı. İleri bir tarihte yaptığı açıklamada dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit’in de ABD’ye gitmesi için kendisine tavsiyede bulunduğunu söyledi.

'TELEKULAK SKANDALI'

Türkiye’de kendisi hakkında dava açan savcı ve olayı araştıran 38 emniyet mensubu hakkında ‘telekulak skandalı’ adı altında dava açıldı. Davayı açan savcı Nuh Mete Yüksel ile ilgili de kasetler ortaya çıktı. Yüksel görevden alındı, dava ise tozlanmak üzere rafa kaldırıldı. Gülen, Amerika’da verdiği ifadede bütün suçlamaları reddetti. Bu dava önce 2000 yılı Aralık ayında çıkan af ile askıya alındı. 2006 yılında ise Terörle Mücadele Kanununda (TMK) yapılan değişiklik sonrasında Gülen'in avukatlarının başvurusu nedeniyle yeniden görüldü. 2008 yılında cürüm ve şiddete başvurarak teşekkül oluşturduğuna dair delil olmadığından beraat etti ve karar Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca da oybirliği ile onandı.

 TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN EDİLDİ

Yıllar içinde kurduğu cemaat yapılanmasını geliştiren ve devletin 'kilit konumlarındaki' önemli koltuklarda etkisi ve müritleri bulunduğu ifade edilen Gülen Türkiye'deki çeşitli siyasi iktidarlar döneminde güçlenmeye devam etse de cemaatin en çok palazlandığı dönem AK Parti iktidarında oldu. 

Ancak dönemin başbakanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile girdiği mücadele üzerine Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) 30 Nisan 2014 toplantısıyla “terör örgütü” olarak ilan edildi. Kurduğu yapının amacının 'seçilmiş hükümeti devirmek, ülke yönetimine el koymak' olarak tespit edildiği belirtildi.

17-25 ARALIK 

17-25 Aralık 2013'te Erdoğan, ailesi, yakınları ve hükümette bulunan birçok önemli ismin de yer aldığı yolsuzluk iddialarını içeren tapeler Gülen yapılanması tarafından ortaya atıldı. Başbakan ve bakanlar dahil birçok ismin dinlendiğinin ortaya çıktığı bu skandal sonucu Gülen yapılanmasına operasyonlar başladı.     

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

Gülen 1986’da başlattığı 'mücadeleyi' 15 Temmuz 2016 gecesi bir darbe ile sonuçlandırmak istedi. Püskürtülen darbe girişiminin ardından Gülen yapılanması kayıtlara Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) olarak geçti.

 

 

(HABER MERKEZİ)