Fidan ve Arakçi'den ortak basın toplantısı: 'Her türlü senaryoya hazırız'

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Biz Türkiye olarak bölgemizde savaş istemiyoruz" dedi. Arakçi de "Her türlü senaryoya hazırız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İki günlük ziyaret kapsamında Türkiye'de bulunan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Toplantıda yaptığı açıklamada bugün yapılan görüşmede ikili ilişkileri ve bölgesel meseleleri ele alma fırsatı bulduklarını anlatan Bakan Fidan, "Bölgemiz son derece büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bulunmaktadır" dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun bölgede yeni cepheler açmaya çalıştığını, İran'ı da bunun içine çekmeye çalıştığını söyleyen Fidan, "Savaşın tüm bölgeye yayılma riski asla hafife alınmamalı. Küresel düzeyde çok ciddi yansımaları olabilecek bir gerilimin içindeyiz... Biz Türkiye olarak bölgemizde savaş istemiyoruz" diye konuştu.

FİDAN: İSRAİL, İRAN'I MEŞRU MÜDAFAAYA ZORLUYOR

AA'nın aktardığına göre, Bakan Fidan, Gazze'de soykırıma devam eden İsrail'in Lübnan'ı da kana bulamaya devam ettiğinin altını çizerek, "(İsrail Başbakanı Benjamin) Netanyahu bölgede sürekli yeni cepheler açıyor. İran'ı da bu savaşın içine çekmeye çalışıyor. İran'ın petrol ve nükleer tesislerini vurmakla tehdit ediyor. İsrail'in saldırgan tutumu, İran'ı meşru müdafaaya dönük adımlar atmaya zorluyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve İran'ın bu bölgede ilelebet var olacağını vurgulayan Fidan, ikili ilişkileri her alanda geliştirmeye ve bölgesel konulardaki işbirliğini artırmaya yönelik çalışmaları sürdüreceklerini ve son dönemde yaşanan gelişmelerin bu işbirliğinin önemini daha da artırdığını kaydetti.

'BUGÜN GAZZE'YE GİREBİLEN YARDIM MİKTARI GÜNDE 30 TIR'

Fidan, İstanbul'da Hamas Siyasi Büro yetkilileriyle bir araya geldiklerini ve uzun bir görüşme yaptıklarını söyledi. Bölgenin olağanüstü bir süreçten geçtiğinin, savaşın yaygınlaşma riskinin olduğunun altını çizen Fidan, İsrail'in devam eden bir soykırımı olduğunu, milyonlarca insanın şu anda Gazze'de küçük bir alana sıkışmış aç ve çaresiz hayatta kalma mücadelesi verdiğini belirtti. Bakan Fidan, Hamas heyetiyle Gazze'deki insani yardımlar meselesini konuştuklarını aktararak, şöyle devam etti:

"Savaştan dolayı iki milyon insan gıdasız, susuz, ilaçsız, başlarını sokacak bir yer olmadan hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Savaştan önce bildiğiniz gibi yaklaşık 500 tır Gazze'ye gıda ve insani yaşam malzemesi taşıyordu. Bugün ise Gazze'nin tamamına girebilen yardım miktarı günde eğer olursa o da 30 tır. Ekim ayının başından itibaren hemen hemen böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Tabii ki bu insani krizi giderek derinleştiriyor.

Günde 30 kamyon dediğim gibi çok fazla bir rakam değil. Bu insani yardım konusu önemli. Bu konuda daha fazla neler yapılabilir, neler olmalı onu görüştük. Önemli bir konu bu. Daha sonra ateşkes müzakerelerine ilişkin neler yapılıyor? Neredeyiz? (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu hükümetinin biliyorsunuz ateşkese çok fazla bir ilgisi yok ama savaşın diğer tarafı olan Hamas bu konuda nerede, özellikle son yaşanan gelişmelerden sonra onu bir konuştuk, onu derinlemesine müzakere ettik."

ARAKÇİ: İSRAİL, BÖLGEYİ BARUT FIÇISINA ÇEVİRİYOR

Dışişleri Bakanı Fidan'ın ardından konuşan İran Dışişleri Bakanı Arakçi, İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan'a saldırılarına işaret ederek, İsrail'in eylemlerinin bölgeyi barış ve güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atabilecek bir barut fıçısına çevirdiğini anlattı. Arakçi, "Bölgede savaşın yayılması ciddi tehdittir. Biz barıştan yanayız ancak her türlü senaryoya da hazırız" ifadelerini kullandı. Arakçi, İsrail'e sağlanan desteğe de işaret ederek bunun İsrail Başbakanı Netanyahu'yu daha da cesaretlendirdiğine dikkat çekti. 

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'ın Gazze Şeridi'nde İsrail'in saldırısında hayatını kaybetmesini de şiddetle kınadığını ifade etti. Bölgedeki durumu değerlendiren Arakçi, "İsrail rejimi işlediği savaş suçlarında herhangi bir sınır tanımıyor. Biz Gazze ve Lübnan'da kalıcı ve derhal bir ateşkesi destekliyoruz" dedi.

'İSRAİL REJİMİNİN İŞLEDİĞİ SAVAŞ SUÇLARI SINIR TANIMIYOR'

İsrail'in bölgedeki saldırganlığına değinen Arakçi, "Başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm ülkeler, çocuk katili rejimin savaş makinesini durdurmak için her türlü imkanı kullanmalıdır. Siyonist rejimin suçlarının devam etmesi İran ve Türkiye başta olmak üzere hiçbir bölge ülkesi için kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu İranlı bakan, "İsrail rejimi işlediği savaş suçlarında herhangi bir sınır tanımıyor. Biz Gazze ve Lübnan'da kalıcı ve derhal bir ateşkesi destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

İsrail'in yayılmacı politikalarının bölge ve dünya için tehdit oluşturduğuna ve bölgede savaşın yayılması ihtimalinin ciddi olduğuna dikkati çeken İran Dışişleri Bakanı Arakçi, şöyle devam etti: "Bölge ciddi anlamda büyük çaplı bir savaş ihtimaliyle karşı karşıya ve Siyonist rejim dışında kimse bu savaşı istemiyor. Bölgede savaşın yayılması ciddi tehdittir. Biz barıştan yanayız ancak her türlü senaryoya da hazırız."

'FİLİSTİN İÇ UZLAŞISININ ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU DEĞERLENDİRİYORUZ'

İki bakanın açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularına geçildi. Fidan, dün Hamas heyeti ile yaptığı görüşmeye dair sorulan soruya yanıtında, görüşmede Gazze'ye insani yardımlar konusunun ele alındığını anlattı. Fidan, "Bugün Gazze'nin tamamına girebilen yardım miktarı 30 tır" diyerek bu durumun ekim ayının başından bu yana bu şekilde olduğunu, kuzeye ise yardım geçişine izin verilmediğini ifade etti.

İnsani yardım konusunda daha fazla neler yapılabileceğinin konuşulduğunu belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, görüşmelerindeki bir diğer konunun da ateşkes meselesi olduğu bilgisini verdi. Filistinli farklı grupların bir araya gelmesi, iç uzlaşı sürecinin nasıl gittiği konularının da görüşmelerinde ele alındığını anlatan Fidan, "Filistin iç uzlaşısının çok önemli ve stratejik olduğunu değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısı, soru-cevap bölümünün ardından fotoğraf çekimiyle sona erdi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)