Filipinler'de sağlık çalışanlarına Coronavac izni çıkmadı: Etkinlik oranları tutarsız

Türkiye'nin de kullandığı Çin menşeli korona virüsü aşısı Coronavac'a Filipinler'de şartlı onay çıktı. Coronavac'a acil kullanım onayı verildi ancak Covid-19'a maruz kalma riski yüksek olan sağlık çalışanlarına bu aşıdan yapılmayacak. Coronavac'ın sonuçlarının 'tutarsız' olduğunu söyleyen yetkililer, "Uzmanlarımıza göre, Sinovac'ın aşısı onlar için en iyi aşı değil" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filipinler Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Çin firması Sinovac'ın geliştirdiği korona virüsü aşısı Coronavac'a acil kullanım onayı verildiğini ancak 'etkinlik seviyelerindeki tutarsızlık' nedeniyle sağlık çalışanlarına bu aşıdan yapılmayacağını açıkladı. FDA Başkanı Rolando Enrique Domingo, Covid-19'a maruz kalan sağlık çalışanlarında Coronavac'ın etkinlik oranının, 18-59 yaşlarındaki sağlıklı bireylere kıyasla daha düşük olduğunu söyledi. Domingo, "Uzmanlarımıza göre, Sinovac'ın aşısı onlar için en iyi aşı değil" dedi. 

Coronavac'ın Brezilya, Türkiye ve Endonezya'da yürütülen denemelerini işaret eden yetkili, Covid-19 enfeksiyonuna maruz kalma riski yüksek olan sağlık çalışanlarına aşının uygulanmayacağını aktardı. Pekin yönetimi ocak ayında, henüz kitlesel aşı programına başlamamış olan Filipinler'e 600 bin doz Coronavac aşısı bağışlanacağını duyurmuştu.

ETKİNLİK ORANLARI

Sinovac'tan yapılan açıklamada, Türkiye'nin de kullandığı Coronavac aşısının ağır vakaları önlemede yüzde 100, hafif vakaları önlemede ise yüzde 50'nin biraz üzerinde başarılı olduğu açıklanmıştı. Ocak ayında ise, Brezilya'da yürütülen çalışmaların sonuçları duyurulmuş, Butantan Enstitüsü aşının ülkedeki denemelerde elde ettiği 'genel koruma oranının' yüzde 50.38 olduğunu belirtmişti.

Sinovac'ın geliştirdiği aşı için Endonezya'da yapılan deneylerde yüzde 65 koruma oranı sağlandığı açıklanmış ve aşıya acil onay verilmişti. Türkiye ise Faz 3 denemelerinin ara sonuçlarında yüzde 91.25 oranında koruma ölçüldüğünü duyurmuştu. Türkiye ve Endonezya'dan farklı olarak, Brezilya'daki denemelere 60 yaş üstü gönüllüler de katılmıştı. (DIŞ HABERLER)