Filistinli şair Mürid Barguti öldü

Filistinli şair Mürid Barguti öldü. Şair Barguti, 77 yaşındaydı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filistinli şair Mürid Barguti (Mourid Barghouti) 77 yaşında öldü. Hayatının büyük bir kısmını sürgünde geçiren Barguti, Filistinlilerin yerinden ediliş hikâyelerini anlatmasıyla uluslararası bir üne kavuşmuştu.

 MÜRİD BARGUTİ KİMDİR?

Barguti, 1944 yılında İsrail devletinin kuruluşundan dört yıl önce, bugün işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistin Özerk Yönetimi'nin merkezi olan Ramallah yakınlarındaki bir köyde doğdu. Barguti, 1967 Arap İsrail savaşı çıktığında Kahire'de öğrenciydi ve bir daha 30 yıl doğduğu topraklara dönmedi.

Hayatının çok önemli bir kısmını farklı ülkelerde sürgünde geçiren Barguti, anılarını kaleme aldığı 'Ramallah'ı Gördüm' adlı kitabıyla uluslararası üne kavuştu. Barguti 'Ramallah'ı Gördüm' ya da Türkçe'de yayınlanan 'Şairin Filistini' gibi kitaplarında, işgal altındaki yurduna dönüşünün öyküsünü anlatıyor. Edward Said 'Ramallah'ı Gördüm'ün önsözünde, Barguti'nin satırlarının Filistinlilerin yerinden edilişinin en güzel varoluşsal anlatılarından biri olduğunu yazdı.

Barguti çok uzun yıllar Filistinli siyasi hareketlerin şemsiye örgütü olan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) temsilcisi unvanını taşıdı ancak siyasi partiler ile mesafeli durdu. Şair, hayatının son demlerinde Mısırlı eşi şair Radwa Aşur ile Kahire'ye yerleşti. Radwa Aşur, Barguti'nin bir çok şiirini İngilizceye tercüme etti.