Filozof Rega Wood yazdı: Savaş, felsefe ve Prof. Fincancı
Felsefe profesörü Rega Wood, Prof. Şebnem Korur Fincancı’nın serbest bırakılması çağrısında bulundu.
DUVAR - Prof. Şebnem Korur Fincancı’nın serbest bırakılması için çok sayıda entelektüel bir çağrı metnine imza attı. Bu kampanya çerçevesinde imzacılardan olan felsefe profesörü Rega Wood, Fincancı için bir yazı yazdı.
Wood'un yazısı şöyle:
"Bu makale Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın derhal serbest bırakılmasını talep etmek için yazıldı. İddiaya göre Prof. Fincancı, Türkiye'nin olası kimyasal silah kullanımının bağımsız araştırılması çağrısında bulunduğu için tutuklandı.
Doğa yasaları, diyalektik ve özgürlük üzerine çalışan bir filozof olarak, Prof. Fincancı'yı, belirli silah türlerinin kullanımına yönelik yasağın olası ihlallerinin soruşturulması çağrısında bulunan seçkin bir geleneğin üyesi olarak kabul ediyorum. Doğa yasaları geleneğinde yüzyıllardır seçkin filozoflar, sivil nüfusu gayrimeşru bir şekilde hedef alan silahların yasaklanması çağrısında bulunuyorlar. Bu tür yasaklı silahlar arasında, saygın uluslararası kuruluşların Türkiye tarafından Irak'ın Kürdistan bölgesinde kullanıldığını belirttiği kimyasal silahlar da yer almaktadır.
Profesör Fincancı'nin durumuna olan ilgim, kısmen Aristoteles etiği üzerine yaptığım çalışmalardan kaynaklanıyor. Aristoteles’in erken dönem Batı üniversitelerinin müfredatına yeniden girmesi yeni düşünme biçimlerini de beraberinde getirmiştir. Hayatımın çalışması, Batı'nın ilk fizik ve metafizik öğretmenlerinden biri olan ve 13. yüzyılda Batı doğa felsefesinin dönüşümüne yardımcı olan Cornwall'lı Richard Rufus'un eserlerini yayınlamaktır. 1225'ten önce ortaçağ öğretmenlerinin Aristoteles'in metafiziği ve doğa felsefesi üzerine ders vermeleri yasaktı ve eğitim yedi liberal sanata odaklanmıştı - müzik, geometri, gramer, mantık gibi. 1250'den sonra tüm öğrenciler Aristoteles'in metafiziği ve doğa felsefesinden sınava tabi tutulmuştur.
Aristoteles'in hem modern hem de ortaçağ felsefesindeki etkisi büyük ölçüde onun ahlak felsefesine dayanır. Onun ahlak felsefesi, ahlaki erdemlerin doğa kökenli olduğunu varsayar. İnsanlar bunları doğru eylem yolundan, doğru alışkanlıkları geliştirerek edinirler. Erdemin kazanılması ise insanlar arasında etik davranışı ve mutluluk arayışını teşvik eden iyi bir devlet anayasası ve iyi yasalar tarafından kolaylaştırılır. Bu mutluluk, ruhun en yüksek ve en iyi yeteneklerine göre faaliyet göstermesinin bir ürünüdür.
Dr. Fincancı, en yüksek ve en iyi yeteneklerine uygun olarak hareket etmiştir; Türkiye'deki insanların barış ve refahı için yaptığı arayış, adalet ve cesaret erdemlerine uygundur. Olası savaş suçlarının bağımsız bir şekilde soruşturulması çağrısında bulunmakta haklıdır. Devletle karşı karşıya gelmek anlamına gelse bile, Türkiye'nin tüm vatandaşları için daha iyi bir yaşam sağlayacak şekilde politikaları değiştirme çabalarına devam edebilmesi için serbest bırakılmalıdır.
Dr. Fincancı gibi ben de Türk ordusunun kimyasal silah kullandığı yönündeki haberlerden endişe duyuyorum. Bu tür haberler doğru mu? Dünya filozoflar topluluğu bunu öğrenmeye çalışmakla yükümlüdür ve bunu yapmanın en iyi yolu da Türkiye hükümetinin bağımsız bir soruşturmaya izin vermesidir. Dolayısıyla Profesör Fincancı, görevini yaptığı için tutuklanıp hapse atılmak yerine, böyle bir süreci başlatmak için inisiyatif aldığı için takdir edilmelidir.
Lütfen Profesör Fincancı'nın koşulsuz ve derhal serbest bırakılması için her türlü çabayı gösterin."
Çeviri: Vartan Halis Yıldırım