Finlandiya, Lenin Müzesi'ni kapattı: NATO üyeliği 'Nota' müzesi getirdi

İkinci Dünya Savaşı sonrası iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin sembolü olarak kurulan Lenin Müzesi, Ukrayna savaşının ardından kapandı ve Fince diplomatik nota anlamına gelen 'Nootti' ismiyle açıldı.

Finlandiya, Lenin Müzesi'ni kapattı: NATO üyeliği 'Nota' müzesi getirdi
Fotoğraf: Tripadvisor
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Finlandiya'da, Sovyetler Birliği'nin kurucu lideri Vladimir Lenin'e adanmış olan bir müze, Ukrayna Savaşı'nın ardından Rusya'yla bozulan diplomatik ilişkilerin bir yansıması olarak konsept değiştirdi.

Geçen kasım ayında kapanan Tampere şehrindeki Lenin Müzesi'nin adı değiştirilerek iki komşu ülke arasında hızla değişen ilişkilere yanıt olarak Fince diplomatik nota anlamına gelen 'Nootti' adıyla yeniden açıldı. Buna göre müzede yeni sergiler, yeni bir konseptte ziyaretçilerle buluşacak.

LENİN VE STALİN'İN BULUŞMA MEKANIYDI

Müze, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 1946 yılında ilk açıldığında, Rusya ve Finlandiya arasında savaş sonrası tesis edilen dostluğun bir sembolü olarak tasarlanmıştı. Tampere, Lenin ve Stalin'in genç komünist liderler olarak ilk kez buluştukları yer olduğu için müze buraya inşa edilmişti. Soğuk Savaş sırasında burası bir diplomasi mekanı haline geldi ve 2016 yılında müze Lenin'in hayatı yerine Sovyet tarihine odaklanacak şekilde yenilendi.

TAMAMEN YENİ BİR MÜZE

The Guardian'ın haberine göre, Ukrayna Savaşı'nın etkisiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin bir kez daha donmasıyla müze, "ciddi bir güncellemeye ihtiyaç olduğunu" belirtti ve tamamen yeni bir konseptle müzeyi tekrar oluşturmaya karar verdi.

FİNLANDİYA HIZLA NATO ÜYESİ OLDU

Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya savaş açtığını duyurmasının ardından Finlandiya hızla NATO üyesi olmuştu ve Helsinki'nin Moskova'yı sığınmacıları içeren bir “hibrid operasyon” yapmakla suçlamıştı, ardından iki ülkenin 830 millik (1,330 km) ortak sınırı kapanmış; Kremlin ise bunu reddetmişti.

'LENİN İSMİ YÜK HALİNE GELDİ'

Müzenin müdürü Kalle Kallio, son yıllarda Lenin isminin 'bir yük' haline geldiğini söyledi.

Kallio, müzedeki radikal değişikliğe ilişkin, “Son üç yıl içinde bunun artık çok iyi bir marka olmadığı ortaya çıktı. İnsanlar müzenin rolünü anlamadı ve isim bir yük haline geldi. Biz de müzeyi kapatıp tamamen yeni bir müze inşa etmeye ve Nootti ismiyle devam etmeye karar verdik” dedi.

FİNLANDİYA TARİHİ  ANTİ SOVYET TEMALARLA İŞLENİYOR

Yeni müzenin temaları arasında 1917'de Rus imparatorluğunun çöküşü ve Finlandiya'nın bağımsızlığı, sınırın her iki tarafındaki iç savaşlar, Stalin dönemi sırasında Sovyet Finlilerinin kaderi, kış savaşı, Hitler ile Fin ittifakı, soğuk savaş, “Finlandizasyon”, gizli servisler, ikili ticaret, kültürel ilişkiler ve 1950'lerden itibaren turizm ve Finlandiya'nın 2023'te NATO'ya katılmasına giden yol yer alıyor. Stalin, Ekim Devrimi'nden bir yıl sonra 1918'de Finlandiya'nın bağımsızlığını ilan eden isim olmuştu.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)