Fitch, Türk bankaları için 4 risk sıraladı

"Türk bankaları için asıl risk pandemi değil" diyen Fitch: Dış finansman koşulları, kur oynaklığı, enflasyon ve para politikası asıl riskleri oluşturuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, korona salgını sonrası bankacılık sektörünü bekleyen ekonomik koşullara ilişkin rapor yayımladı. Fitch ayrıca gelişmekte olan ülke notlarında aşağı yönlü baskının sürdüğünü belirtti.

Raporda, Türk bankaları için asıl riskin pandemi değil, dış finansman koşulları, kur oynaklığı, enflasyon ve para politikası olduğu vurgulandı.

KREDİ NOTLARINDA DAHA FAZLA DÜŞÜŞ OLABİLİR

Kredi derecelendirme kuruluşundan dün yapılan açıklamada ise 2021 yılında şimdiye kadar sadece 3 gelişmekte olan ülkenin kredi notunun düşürüldüğü, yabancı para cinsinden kredi notlarında ise artırım yapılmadığı bildirildi. 

Negatif görünümlerin pozitifleri aştığı vurgulanan açıklamada, bunun kredi notlarında daha fazla düşüşün olabileceğine işaret ettiği aktarıldı.

Açıklamada, gelişmekte olan ülke notlarında aşağı yönlü baskının sürdüğü kaydedildi. Kırılgan sınır piyasalarının ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımlarını azaltmaya başlaması riskine açık olduğuna inanıldığı belirtilen açıklamada, gelişmekte olan piyasalarda sistemsel bir şokun ise muhtemel olmadığı aktarıldı.

NAVLUN FİYATLARI YÜKSEK KALMAYA DEVAM EDECEK

Fitch Ratings, küresel navlun fiyatlarının ise kısa vadede yüksek kalmaya devam edeceğini, ancak uzun vadede tedarik zincirindeki aksaklıklar giderildiğinde ve daha fazla yeni gemi konuşlandırıldığında daha ılımlı hale geleceğini belirtti. 

Açıklamada, küresel konteyner taşımacılığı şirketlerinin yüksek navlun fiyatlarından yararlandığı aktarıldı. Salgınla birlikte kişisel koruyucu ekipman, mobilya ve bahçe ekipmanı gibi ürünlerin ticaretindeki artış ile konteyner ve liman sıkıntıları gibi tedarik zincirindeki operasyonel aksaklıklar arasında uyumsuzluk yaşandığına işaret edilen açıklamada, konteyner taşımacılığına yönelik talebin yüksek olduğu ifade edildi. 

MEVCUT NAKLİYE ÜCRETELERİ SÜRDÜRÜLEMEZ

Deniz yoluyla yapılan ticaretin 'yeni normale' alışmasının daha uzun süreceği ve orta vadede operasyonel verimsizliklerle karşılaşmaya devam edeceği vurgulanan açıklamada, mevcut nakliye ücretlerinin sürdürülemez olduğu, liman tıkanıklığından kaynaklanan aksaklıklar ile konteyner sıkıntısı çözüldüğünde bu ücretlerin de düşmesinin beklendiği aktarıldı. (EKONOMİ SERVİSİ/AA)