Floyd'u öldüren eski polis Chauvin'in davasında ilk gün: 'Canı çıkana kadar diziyle bastırdı'

ABD'de geçtiğimiz yıl George Floyd'u nefessiz bırakarak öldüren eski polis Derek Chauvin'in davasında ilk duruşma görüldü. Savcı, "Chauvin, Floyd'un canı çıkana kadar diziyle bastırdı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Minneapolis kentinde geçtiğimiz yılın mayıs ayında George Floyd'u gözaltına alırken dokuz dakika boyunca diziyle boğazına bastırarak öldüren, 'ikinci ve üçüncü derece cinayet' suçlarından yargılanan eski polis Derek Chauvin'in davası dün başladı. Salı günü devam etmek üzere ara verilen duruşmada, ABD'de başlayan ve daha sonra dünya geneline yayılan ırkçılık karşıtı protestoları tetikleyen Floyd'un gözaltı görüntülerini jüriye izleten savcılık, Chauvin'in 'aşırı ve anlamsız' güç kullanarak Floyd'u öldürdüğünü ifade etti.

'ROZETİNE İHANET ETTİ'

Chauvin'in mesleğine ve rozetine 'ihanet ettiğini' söyleyen Savcı Jerry Blackwell, jüriye hitaben yaptığı konuşmasında Floyd'un 27 kez 'nefes alamıyorum' dediğinin duyulduğunu ve nabzı kesildikten sonra bile Chauvin'in dizini bastırmaya devam ettiğini söyledi. Blackwell, "Chauvin, Floyd'u nefessiz bırakana kadar, canı çıkana kadar diziyle bastırdı" dedi. 

'YAVAŞ YAVAŞ ÖLÜYORDU'

Floyd'un öldürüldüğü sırada olay yerinde olan Donald Wiliams isimli görgü tanığı, Chauvin'i Floyd'un nabzını kontrol etmesi konusunda uyardığını ancak kendisini dikkate almadığını aktardı. Profesyonel dövüş sanatları sporcusu olduğu belirtilen Williams, "Bir torbadaki balık gibi yavaş yavaş ölüyordu, artık canı bedeninde değildi, hayatını kaybediyordu" ifadelerini kullandı. 

CHAUVIN'İN AVUKATI 'MAKUL GÜÇ' KULLANDIĞINI İLERİ SÜRDÜ

40 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olan Chauvin'in avukatı Eric Nelson ise, jüri üyelerine davayı değerlendirirken 'siyasi ya da sosyal olayları göz ardı etmelerini' istedi. Nelson, Chauvin'in Floyd'a karşı kullandığı gücün 'makul' olduğunu savundu.

'AMERİKA YARGILANIYOR'

Duruşma başladığı sırada, adliye binası önünde bir araya gelen Floyd'un ailesi ve avukatları diz çökerek saygı duruşunda bulundu. Sivil haklar aktivisti Al Sharpton, "Derek Chauvin mahkeme salonunda ama Amerika yargılanıyor" ifadelerini kullandı. Adliye salonuna gelen protestocuların, "Minneapolis, George Floyd'u asla unutmayacak" ve "Duruşmada olan Floyd değil, Chauvin'dir" yazılı pankartlar taşıdığı görüldü. (DIŞ HABERLER)