Foça Belgesel Film Günleri devam ediyor: Filmler yurt dışında da yayınlanacak

4. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Günleri devam ediyor. Ortaya çıkacak 10'ar dakikalık filmler Kıbrıs’ta ve Yunanistan’da iki festivalde daha yayınlanacak.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Bu yıl 4'üncüsü yapılan Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Günleri, diğer yıllardan farklı olarak bu kez İzmir Film Televizyon Yapımcıları Derneği ile birlikte düzenleniyor. Toplamda 25 kişinin eğitim aldığı projede beş grup bulunuyor. Projede beş grubun da birer tane 10 dakikalık film çıkarması beklenirken, ortaya çıkacak belgesel filmler çeşitli festivallerde yayınlanacak.

Proje kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarım Bölümü öğretim üyesi ve İFTYD Yönetim kurulu üyesi Dr. Zühal Çetin Özkan ile İFTYD Başkanı Tahsin İşbilen senaryo yazım teknikleri dersi verirken, kamera dersleri ise Yönetmen Hande Zerkin tarafından veriliyor.

FOÇA'DA HER YAŞTAN, HER KESİMDEN SİNEMAYA İLGİ DUYAN KATILIMCILAR

Atölye eğitmenlerinden Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarım Bölümü öğretim üyesi ve İFTYD Yönetim Kurulu üyesi Dr. Zühal Çetin Özkan, projeyi Gazete Duvar'a anlattı. Beş grupla belgesel sinema senaryo yazımı konularında üç oturumluk atölye yaptıklarını, atölye sonunda ortaya çıkan senaryoların oldukça iyi senaryolar olduğunu söyleyen Özkan, "Proje kültürel varlıkların korunması ile ilgili farkındalığı artırmak, kültürler arası etkileşimi sağlamak ve sürdürülebilir turizme destek ve katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Projeye Foça'da yaşayan belgesel sinemaya ilgi duyan her yaştan ve kesimden yapılan başvurular arasından seçilen toplamda 25 kişiden oluşturulan 5 grupla eğitime devam ediyor" dedi.

.

'KIBRIS VE YUNANİSTAN'DAKİ FESTİVALLERDE YAYINLANACAK'

Proje kapsamında yapılan atölye çalışmalarına da değinen Özkan şunları kaydetti:

"Proje kapsamında öncelikle belgesel film nedir, belgesel film senaryosu nasıl yazılır ve belgesel film çekimi nasıl yapılır konularında atölyeler yapılmaktadır. Atölye mayıs ayında senaryo yazımı ile başlamıştır, çekimlere kamera eğitiminin ardından iki hafta sonra başlanacak. Filmlerin hepsi Foça'da çekilecek. 5 grubun birer tane 10 dakikalık film çıkarmasını istiyoruz. Bu çıkacak belgesel filmler daha sonra Kıbrıs’ta ve Yunanistan’da gerçekleşecek iki festivalde daha yayınlanacak."

'ÇEKECEĞİMİZ FİLM FOÇA'DAKİ KÜLTÜRÜ TANITACAK'

Projede yer alan katılımcılar ise filmler ve film çekimleri ile ilgili olduklarını ifade ederek, eğitim almak ve deneyim sahibi olmak için projeye katıldıklarını söyledi. Filmlerin gösteriminin yurt dışında da yapılacak olmasının kendilerini heyecanlandırdığını söyleyen katılımcılar, "Bu çekeceğimiz film hem Foça'daki kültürü ve Foça'daki yaşamı tanıtacak hem de Kıbrıs’ta, Yunanistan’da gösterilecek. Yurt dışında gösterime girecek olması beni daha da heyecanlandırdı” ifadelerini kullandı.