Foçalı Selki’lerin diyarından iki mekan: Fokai ve Letafet
Yolunuz Selk’lerin diyarına düşer de keyifli bir gece geçirirken, ortalamanın üstünde lezzetlerle gecenizi şenlendirmek isterseniz, Fokai’ye gönül rahatlığıyla gidebilirseniz. Toplamda 7,6 puan alan Letafet de Foça’da 'Gitmelisiniz' sınıfında yer alan bir meyhane oldu.
Bazı yollar, bazı yerler, bazı mekanlar ve bazı hallerin hafızamıza kazınmasıyla oluşturuyoruz hikayelerimizi. Neden diğerleri değil de ‘’bazıları’’ kazınıyor sorusunun yanıtı elbette kişiyle alakalı. Adalarında yaşayan foklardan adını alan Foça da (Phokaia) benim için ‘’bazı’’ yerler kategorisine yerleşenlerden. Tüm dünyada 800-900 arası kaldığı bilinen Akdeniz Foklarının 120’sinin Türkiye sularında yüzdüğü tahmin ediliyor. Bunlardan kaçı Foça’dadır bilmiyorum ama, günümüz Foça’sında birkaç tabela ve heykelden gayrı anlamlı izlerine rastlamak kolay değil.
Kelt mitolojisine göre Selki’ler (Selkie), denizde fok olarak yaşayan ama karaya çıktığında kusursuz insan formuna bürünen varlıklar. Karaya çıkan bir Selki’nin geçici olarak bırakmak zorunda olduğu pullu derisini bir insan ele geçirirse, Selki o insanın boyunduruğu altına girer ve eşi olurmuş. İçindeki deniz özleminden dolayı da tam bir eş olamaz, ilk fırsatta denizlere dönmeye çalışırmış. Belli ki Foça’nın fokları derilerine göz koyanlardan dolayı Selki’likten vaz geçip tabelalardan göz kırpıyorlar artık.
FOKAİ
Fokai’nin, Selki’ler gibi limana uzaktan bakan, meraksız gözlerin göremeyeceği bir konumda olmasının verdiği bir dinginliği var. Arnavut kaldırımlı sokağa attığı masalarıyla ve masalar arası makul mesafesiyle, müdavimine kendi aleminde devinme imkanı sunarken, ahenkli bir bütün oluşturabiliyor. Kıymetli bir his. Bir de kıymetlilerle paylaşılırsa o masalar, Fokai doğal olarak ‘’bazı’’ mekanlar sınıfına sokulabilir. Yine de subjektif olmamak adına her zamanki gibi, Meyhane Değerlendirme Kriterlerim üzerinden ilerlemekte fayda var.
1. Mezeler (Korçi Puanı: 8,3)
Fokai’ye ilk gidişim eski bir tarihe denk düşse de hafızamda mezelerinin tazeliği ve kullandıkları yağın nefaseti kalmıştı. Sonraki gidişlerimde daha dikkatli davrandım ve genel izlenim olarak Fokai’nin meze konusunda ortalamanın biraz üstünde olduğunu söyleyebilirim. Mekana gideceklerin mutlaka turp otu gibi mevsime uygun otlardan hazırlanmış mezeleri denemelerini tavsiye ederim. Börülceden yaptıkları humus her yerde bulamayacağınız bir meze olsa da; fikir güzel, lezzet nötr denilebilecek bir meze. Havuç, kabak, yoğurt ve cevizden yaptıkları meze yaz ayları için uygun ama yoğurdun kıvamı çok fazlaydı. Tek patlıcan dilimi üzerine yapılan köpoğlu, benim gibi klasik köpoğlu karşıtı birisini ile cezbedebiliyor. Köpoğlunun bu formunun daha fazla emek harcandığı için yaygınlaşmadığını düşünüyorum. Mevsim dışı zamanlarda konserve enginar kalbi yememek bir şey kaybettirmeyecektir, şikemperver birisine. İsli midyenin de vaziyeti kurtardığını ama masada olmamasının eksiklik yaratmayacağını gördüm. Bununla birlikte Fokai’de ızgara ve kızarmış yerli kalamarı masadan eksik etmemelisiniz.
2. İçki Çeşidi (Korçi Puanı: 7,9)
Rakı markası, çeşidi ve her hacimden rakının bulunması, Fokai’nin beğendiğim tarafı oldu. Burası içkili balık restoranı sınıfında değerlendirilecek bir mekan olduğu için şarap, bira ve diğer yüksek alkollü içkiler konusunda daha geniş ve derin bir ürün paletine sahip olmasını beklerdim. Bundan dolayı puanım 7,9’da kaldı.
3. Ana yemekler (Korçi Puanı: 8,3)
Fokai’de kesinlikle balık yemelisiniz. Mevsimine göre yöresel balıkların günlük olarak servis edildiği ve doğru pişirildiği bir yer burası. Balık çeşidi mevsimsel olarak değiştiği için, uygun zamanda daha geniş bir balık dolabıyla karşılaşacaksınız elbet. Lakin sipariş öncesi fiyatları sormayı unutmayın. Zira bazıları el yakacak cinsten oluyor böylesi bir mekan için.
4. Personel ve Müdavim (Korçi Puanları: 9,2 ve 6,3)
Personelin menüye hakimiyeti, güler yüzlülüğü, ilgisi, hijyeni gibi kriterlerin yer aldığı bu bölümde Fokai’nin puanı 9,2 oldu. Türkiye’deki mekan işletmecilerinin; iyi bir ekip kurmanın diğer her şeyden önemli olduğunu ve bunun maliyetini karşılamakta tereddüt etmemeleri gerektiğini anlamaları umarım daha uzun sürmez. Zira bir mekanın karakteristiğini oluşturan önemli unsurların başında çalışanları gelir her daim.
Ailece kurulmuş geniş masaların çokça olduğu Fokai, müdavimleri için bir rastlaşma mekanı işlevi de görüyor. Bir meyhanedeki denli müdavim mekanı denemese de, doldur boşalt bir turistik restoran olmadığını da söylemeliyim. Müdavimin mekana katkısı, iletişimi, demografik dağılımı gibi kriterlerin olduğu bölümdeki puanım 6,3 oldu.
5. Tuvaletler (Korçi Puanı: 5,8)
Tuvaletlerde önemli bir eksiklik olmasa da, müşteri ihtiyaçlarına yönelik ürünler bulundurulması, bir şişe kolonya koyulması, yeterli kapasitede tuvaletin mutlaka olması gibi hassas olduğum noktalar açısından değerlendirdiğimde, Fokai tuvalet bahsinden ancak 5,8 puan alabiliyor benden.
6. Müzik ve Akustik (Korçi Puanları: 7,5 ve 10)
Çoğunlukla müzik çalınmayan ve çoğu mevsimde açık havada oturabildiğiniz Fokai’nin bu bölümdeki puanları 7,5 ve 10 oluyor. Müdavimini yormayan mekanların kıymetini burada geçirdiğiniz zaman diliminde anlayabiliyorsunuz.
7. Fiyatlar (Korçi Puanı: 8,3)
Balık ve içki fiyatlarının memleket çapında yüksek olduğu gerçeğine göre yaptığım değerlendirmede Fokai’nin puanı 8,3 oldu. Yediğiniz balığa ve tükettiğiniz içki miktarına göre değişkenlik gösteren bir hesap ödeniyor burada ama fahiş bir fiyat politikası olmadığını belirtmem gerek.
8. Lokasyon ve diğerleri (Korç Puanı: 7,5)
Bu bölümde meyhanenin yeri, manzarası, dış ortam ya da bahçesinin olması, acil çıkış, yangın, ilk yardım olanakları, etkileyici bir hikayesinin olup olmaması, özgünlüğü, mekanın bu özgünlüğü yansıtabilmesi gibi kriterler dokuz başlıkta değerlendiriliyor. Fokai engelli erişimi, yangın, ilk yardım gibi kriterlere ait puanların düşük olması nedeniyle bu bölümden toplada 7,5 puan alıyor.
On ana kriter üzerinden geliştirilen puanlama sistemine göre Fokai toplamda 8,0 puan alarak ‘’Gitmelisiniz’’ sınıfında yer aldı. Yolunuz Selk’lerin diyarına düşer de keyifli bir gece geçirirken, ortalamanın üstünde lezzetlerle gecenizi şenlendirmek isterseniz, Fokai’ye gönül rahatlığıyla gidebilirseniz.
LETAFET
Letafet de limanda değil, ara sokakta açılmış genç bir meyhane. Girişteki estetik tabelası, sevimli masalarıyla beni kendisine çekti ve meze dolabına baktığımda tazeliğin ve lezzetin ipuçlarını görmenin verdiği keyifle oturdum ve aynı keyifle ayrıldım mekandan. Burası klasik meyhane konseptiyle tasarlanmış lakin canlı müzik grubunun etkisiyle çizgisi kaymış bir mekan izlenimi bıraktı bende. İzmirliler bu tarz yerleri seviyor anladığım kadarıyla.
1. Mezeler (Korçi Puanı: 8,9)
Fırınlanmış, yeşil elmalı pancar mekanın kendine has mezelerinden. Rafine bir tat olarak değerlendirilebilmesi için, pancarın karakteristiğini geri çekmemeleri lazım kanımca. Bir pancar düşkünü olarak mevcut haliyle de beğendiğim bir meze oldu. Pastırmalı humusu benzerlerinden ayıran rayihasının sırrını mekanı işletenlerden öğrenemedim. Israrla sormama rağmen farkı yaratanın ne olduğunun söylenmemesi, bana bu çağda oldukça anlamsız geliyor. Müşterinin yemeğin içindekileri bilmeye hakkı olduğu gibi, mekanların da bunu beyan zorunluluğu olduğunu düşünürüm. Öte yandan reçetem çalınır korkusunun yersizliğini umarım Letafet işletmecileri de anlarlar. Bununla birlikte kemik suyu ya da sade yağ gibi bir bazla hazırlanmış olduğunu düşündüğüm humusu beğendim.
Lübnan ve Ortadoğu mutfağının çok sevdiğim mezelerinden olan mütebbel, çoğu mekanda oldukça kötü yapılır. Letafet burada bir çizgi tutturmuş ve beğendiğim bir meze çıkarmış ortaya. Deniz börülcesi için söylenecek özel bir şey olmamakla birlikte masada olmasının hakkını veren bir meze olarak notlarım arasındaki yerini aldı. Meze kısmında asıl bahsetmek istediğimse beyaz peynir olacak. Uzun zamandır bir meyhanede yediğim en güzel peynirle karşılaşmanın keyfini sürdüm tüm gece boyunca. Koyun, inek karışımı orta yağlı ve sert beyaz peynir için bile uğrayabilirim ben bir meyhaneye. Letafet bu başlıktan 8,9 puan alarak mezeleriyle göz doldurdu benim için.
2. İçki Çeşidi (Korçi Puanı: 7,9)
Bir meyhaneden geniş şarap kavı ya da diğer içkilere dair geniş bir palet beklememek eşyanın tabiatıyla uyumlu. Rakı çeşitleri bakımından eksiği olmayan Letafet bu başlıktan 7,9 puan aldı.
3. Ana yemekler (Korçi Puanı: 8,3)
Ara sıcak ve ana yemeğin iç içe geçtiği bir gecenin sonunda, Letafet böreğinin fazla tuzlu ve yavan bulduğumu belirtmeliyim. İzmir usulü kesilmiş kokoreç için de fazlasıyla kuru olduğunu söylemekten başka bir notum olmadı. Yaprak ciğer içinse övgüyü hak edecek denli özenli ve lezzetli olduğunu söylemeliyim. Dokuz kriterin değerlendirildiği bu başlıktaki puanım 8,3 oldu.
4. Personel ve Müdavim ( Korçi Puanı: 8,3 ve 7,5)
Kapıdan itibaren güler yüzle sizi karşılayan çalışanlar, mekanda geçireceğiniz zamana anlam ve keyif katıyor Letafet’te. İşe henüz başlamış çalışanların menüye hakim olmamaları bu bölümde puanın 8,3’te kalmasına neden oldu. Bununla birlikte Letafet’in güler yüzlü, müşteriye sahte ve yılışık bir ilgi değil, samimi ve misafirperverce yaklaşan çalışanlara sahip bir mekan olmasını takdirle karşılıyorum. Sakin zamanlarında tekrar uğrayabileceğim yerler arasına not ediyorum burasını.
Mekanın tenha bir günü ve zamanında gittiğim için müdavim konusunda yapacağım değerlendirme eksik kalabilir elbet. Bununla birlikte mekandaki müdavim ağırlığı, müdavimler arası iletişim, müdavimin yaydığı barışçıl hava gibi kriterlerin değerlendirildiği bu başlıktaki puanım 7,5 oluyor.
5. Tuvaletler (Korçi Puanı: 3,3)
Maalesef tuvalet konusunda benden yüksek puan almak hem kolay değil hem de bu kriterleri karşılayacak mekan sayısı fazla değil. Letafet’te temizlik konusunda bir sorun görmesem de tuvalet kapasitesi, hijyeni, havalandırması, müşteri ihtiyaçlarına uygun malzeme bulundurması gibi kriterler üzerinden yapılan değerlendirme sonucu puanım 3,3 oldu.
6. Müzik ve Akustik (Korçi Puanları: 1 ve 5)
Letafet, kuvvetli ses sistemine sahip canlı müzik gruplarının sahne aldığı bir meyhane. Bu haliyle yeni nesil meyhane ile klasik meyhane arasında bir çizgisi var anladığım kadarıyla. Biz dış mekanda oturmamıza ve düşük bir ses seviyesinde yapılan icraya karşı müziğin sesini duyduk. Hafta sonları ve kalabalık gecelerde ister istemez müzik baskın oluyordur. Ben bu konsepti pek anlamlandıramasam da seveninin olduğu aşikar. Bu haliyle klasik meyhane tanımından uzaklaşıyor ve benim tercihim olmasa da sevenleri için Foça’da bir alternatif oluşturmuş durumda. Lakin puanları da bu mertebede düşük kalıyor değerlendirme sistemine göre.
7. Fiyatlar (Korçi Puanı: 8,3)
Letafet et ağırlıklı menüsüyle, misafirperverliği ve ambiansıyla, fiyat - memnuniyet açısından bir denge tutturmuş. Gelen hesap sektör ortalamasıyla paralellik gösteriyordu ve bu bölümdeki puan 8,3 oldu.
8. Lokasyon ve diğerleri (Korç Puanı: 6,3)
Sekiz değerlendirme kriterinin yer aldığı bu başlıkta Letafet’in puanı 6,3 olarak hesaplandı.
Toplamda 7,6 puan alan Letafet, Foça’da ‘’Gitmelisiniz’’ sınıfında yer alan bir meyhane oldu. Selki’lerin yurdundan ‘’bazı’’ şeylerin izlenimini okudunuz efendim. Sağlıcakla kalın.