Foçalılar taş ocağı projesine karşı bir araya geldi: İtiraz ediyoruz
Foça’da 2 bin 500 yıllık tarihi Pers Mezar Anıtı’nın da içinde olduğu doğal sit alanında yapılmak istenen taş ocağı projesine karşı bir araya gelen Foçalılar, projeye izin vermeyeceklerini vurguladı.
İZMİR – Foça'da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu, 2 bin 500 yıllık tarihi Pers Mezar Anıtı’nın da içinde olduğu doğal sit alanında yapılmak istenen taş ocağı projesine karşı basın açıklaması düzenledi. Pers Mezar Anıtı'nda bir araya gelerek “Foça'nın kalbi taşlaşmasın”, “Havama suyuma toprağıma dokunma” ve “Doğa insansız yaşar, insan doğasız yaşayamaz” yazılı pankartları açan Foçalılara, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de destek verdi. Foçalılar adına yapılan açıklamada, son yıllarda ülkenin dört bir yanında yer altı ve yerüstü zenginliklerinin acımasızca talan edildiği vurgulandı.
'İNSANA DAİR HERŞEY YOK SAYILIYOR'
Doğa talan edilirken insana dair her şeyin yok sayıldığı belirtilen açıklamada, yapılmak istenen taş ocağı projesinin tanıtım dosyasındaki detaylara dikkat çekildi. Açıklamada, “Söz konusu projenin uygulanmak istenildiği yer ilçemizin Pers Mezar Anıtı’nın da içinde bulunduğu doğal ve tarihi sit alanı sınırlarının hemen yanında yer alıyor. 98,63 hektarlık alan (başka bir deyişle 980 dönüm) içerisinde 19.97 hektarlık alanda tüf taşı çıkarılması planlanıyor. Dosyada yer alan bilgilerde yılda 25 bin ton tüf taşı çıkarılması hedeflenen ve bu hıza göre de kapasitesinin 610 yıl olarak hesaplandığı bir alana T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 10 yıl süre ile tarihli II-B grubu İşletme Ruhsatı alınmış ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED süreci başlatıldığı ilan edilmiştir” denildi.
Projenin “Orman Alanı ve Tarım Arazisi” sınırları içerisinde kaldığı ve alanın maden faaliyetine konu edilmesinin planlama ve yer seçim ilkelerine aykırı olduğu ifade edilen açıklamada, “İtiraz ediyoruz” diyen Foçalıların taş ocağı projesine izin vermeyeceği ve her türlü hukuki girişimde bulunacağı da belirtildi. Taş ocağının yaratacağı tahribat ise şöyle sıralandı;
🔸 Taş ocağı faaliyeti başladığında ilk önce toprakla birlikte orman ve bitki örtüsü ortadan kalkacak.
🔸Doğamızın dış görünüşü bozulacak, erozyon hızlanacak, tarım alanları zarar görecek.
🔸Yer altı su sistemimiz bozulacak, çökmeler olacak.
🔸 Yaydığı toz, çevrede yaşayanları ve bitkileri etkileyecek.
🔸 Gürültü ve görüntü kirliliğine neden olacak, çamur atıkları çevreyi kirletecek.
🔸 En sonunda geriye tehlike yaratan falezli dev su dolu çukurlar kalacak ve geriye telafisi mümkün olmayan doğa tahribatı torunlarımıza miras kalacak. (DUVAR)