Geçen haftanın hak ihlalleri (23-30 Nisan): Atanmayan hekimlere özel sektörde de iş yok
Tıp fakültelerinden mezun oldukları halde güvenlik soruşturması nedeniyle atamaları yapılmayarak devlet hizmeti yükümlülüğünden muaf tutulan hekimlere özel sektörde çalışmalarının yolu da kapatıldı. Hekimler, Sağlık Bakanlığı’nın son dönemde “muafiyet” belgesi vermemesi nedeniyle “ucuz işgücü olarak çalıştırıldıkları” özel sektör kapısının da kendilerine kapatıldığını dikkat çekti.
Şenal Sarıhan*
Bu hafta yeni Türkiye’de gazeteciliğe ceza yağdı. HDP’li Demirtaş ve Önder hakkında da hapis istendi. İki çocuğun ölümü nedeniyle ömür boyu hapisle yargılanan polisler beraat etti, jandarmalar, elleri kelepçeli bir çiftçiyi tekme tokat dövdü.
1154 hasta tutukludan biri daha yaşamını yitirdi. Yüzde 230 büyüyen ekonomide altı aylık bir iş için beş saatte 5 bin başvuru yapıldı!
Seçimlere sayılı günler kala seçim ihlalleri de “start” aldı! Taksim’e “rutin” 1 Mayıs yasağı getirildi.
GAZETECİLİĞE CEZA YAĞDI
Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasının yargılandığı “Pideci- Parkeci Davası”nda gazetecilere ceza yağdı. Heyet, 541 gündür tutuklu bulunan Akın Atalay'ın tahliyesine karar verdi.
İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 8'inci duruşmada Turhan Günay, Bülent Yener ve Günseli Özaltay hakkında beraat kararı verildi.
Dosyayı karara bağlayan mahkeme, örgüte yardım suçlamasıyla Akın Atalay'ın 7 yıl 13 ay 15 gün, gazeteci- yazar Aydın Engin'in 7 yıl 6 ay, yazar Hikmet Çetinkaya'nın 6 yıl 3 ay, muhabir Ahmet Şık'ın 7 yıl 6 ay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'nun 7 yıl 6 ay, gazetenin imtiyaz sahibi Orhan Erinç'in 6 yıl 3 ay, avukat Bülent Utku'nun 4 yıl 6 ay, yazar Kadri Gürsel'in 2 yıl 6 ay, okur temsilcisi Güray Öz'ün 3 yıl 9 ay, yönetici Önder Çelik'in 3 yıl 9 ay, çizer Musa Kart'ın 3 yıl 9 ay, yazar Hakan Kara'nın 3 yıl 9 ay, avukat Mustafa Kemal Güngör'ün 3 yıl 9 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Muhasebe çalışanı Emre İper'in tweet'leri ile örgüt propagandası yaptığını belirten heyet 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Mahkum edilen tüm gazeteci, yazar ve yöneticilerin yurt dışına çıkışlarının da yasaklanmasına karar verildi.
İSMAİL KÜÇÜKKAYA’YA HAPİS
Bu hafta hapis cezası alan bir diğer gazeteci de İsmail Küçükkaya oldu. Küçükkaya ve avukat Fidel Okan'a, 1 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Küçükkaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın eşi İlyas Kaya'nın adının ByLock kullananlar listesinde olduğu iddiasını dile getirmişti.
KAPATILAN MEDYA KURULUŞLARININ MALLARI SATIŞTA
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan 11 medya kuruluşunun devlet tarafından el konulan mal varlıklarını satışa çıkardı. Varlıkları satışa çıkarılan kurumlar arasında Dicle Haber Ajansı (DİHA), Jin Haber Ajansı (JINHA) Diyarbakır Bürosu, Azadiya Welat Gazetesi ile Azadî TV ve Bizim Kocaeli Gazetesi de var. Bu kurumlara ait teçhizat ve demirbaşlar teklif alma yoluyla satılacak. TMSF, 11 medya kuruluşunun varlıkları için 606 bin 395 TL muhammen bedel belirledi.
“OKULUMUZ BÖLÜNMESİN” DİYEN ÖĞRENCİLERE GÖZALTI
Türkiye'nin köklü üniversiteleri bölünerek 15 yeni üniversite açılması kararına tepkiler sürüyor. Pek çok üniversitede öğrenciler ve akademisyenler eylem yaparken çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.
DEMİRTAŞ VE ÖNDER’E HAPİS İSTEMİ
İstanbul’da 2013’teki Nevruz kutlamasında yaptıkları konuşma nedeniyle HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in örgüt propagandası suçlamasıyla yargılandığı davada, savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Demirtaş ve Önder hakkında 5’er yıla kadar hapis cezası istendi.
Demirtaş, İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi Kampüsü karşısında bulunan 2 No’lu duruşma salonunda yapılan duruşmaya mazeret bildirerek katılmazken, duruşmaya SEGBİS ile katılmayı da reddetti.
Duruşmada, Demirtaş’ın başka mahkemedeki beyanını savunma olarak kabul ederek esasla ilgili görüşünü vermek isteyince heyet ile avukatlar arasında tartışma yaşandı. Avukatların salondan çıkartılmasının ardından savcı esasla ilgili görüşünü açıkladı.
KEMAL KURKUT DAVASI
Diyarbakır Nevruz’unun kutlandığı alana girmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülen Kemal Kurkut davasının ikinci duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kurkut’u vuran ve müebbet hapis cezası ile yargılanan polis Y.Ş.’nin tutuklanma istemi yine reddedildi.
14 Aralık 2017’de görülen davanın ilk duruşmasında sanık polis, savunmasında üç ay boyunca açığa alındığını, şu anda ise görevde olduğunu söylemişti.
22 KİŞİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ JİTEM DAVASININ DURUŞMASINDA SANIK YOK
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin öldürülmesine ilişkin Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya devam edildi. Kızıltepe JİTEM davasında Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu, dönemin Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk ve Başçavuş Ünal Alkan’ın da aralarında bulunduğu dokuz sanığın yargılandığı davada tek bir sanık bile duruşmaya katılmadı.
DİYARBAKIR EMNİYETİ’NE SALDIRI DAVASINDA TÜM SANIKLARA TAHLİYE
4 Kasım 2016 tarihinde Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ek hizmet binasına yönelik bomba yüklü araçla yapılan saldırıya ilişkin açılan davanın ilk duruşmasında 17 aydır tutuklu yargılanan altı sanığın tamamı tahliye edildi.
Tutuklu altı sanık hakkında 14’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 6 bin 994 yıldan 10 bin 760 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada sanık avukatları, polisin olaydan sonra yaptığı asılsız bir ihbar üzerine müvekkillerinin gözaltına alınarak tutuklandığını belirtti. Müvekkillerinin üzerinde bulunduğu belirtilen patlayıcı madde artıklarının, boya ve kimyasal madde artıkları olduğuna dikkat çekerek müvekkillerinin tahliyesini istedi.
İKİ ÇOCUĞUN ÖLÜMÜNDE POLİSLERE BERAAT
Diyarbakır’da 2006 yılında çıkan olaylarda 8 yaşındaki Enes Ata ve 14 yaşındaki Mahsum Mızrak’ın ölümüyle ilgili açılan davada, yargılama sürecinde adli emanetteki delillerin kaybedildiği ve mahkeme kararı olmaksızın telsiz kayıtlarının ortadan kaldırıldığı ortaya çıkarken “olası kast sonucu ölüme neden olmak” suçundan ömür boyu hapis istemiyle yargılanan üç sanık polis sabit delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti.
Diyarbakır’da, çıkan olaylarda 7’si çocuk toplam 13 kişi yaşamını yitirdi. Ölenler arasında 8 yaşındaki Enes Ata ve Mahsum Mızrak da bulunuyordu. Ata ve Mızrak’ın ölümüyle ilgili özel harekat polisleri H.A, N.Ö. ve B.Ö. hakkında “olası kast sonucu ölüme neden olmak” suçundan ömür boyu hapis istemiyle Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 40'ıncı oturumunda karar çıktı.
HASTA TUTUKLU HALİME GÜLSU YAŞAMINI YİTİRDİ
Mersin’de Tarsus 3 No’lu Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan sistemik lupus eritematozus hastası Halime Gülsu'nun ilaçlarının verilmemesi nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.
Mersin'de 20 Şubat'ta FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve 67 gündür tutuklu olan Gülsu’nun abisi, kardeşinin ölümünü duyurduğu sosyal medyada "Sistemik lupus eritematozus (birçok organı etkileyebilen bir tür otoimmün bozukluğu) hastası olan Halime Gülsu’ya 15 gün gözaltında tutulduğu süre boyunca raporlu ilaçları verilmemiş. Tutuklanıp Tarsus 3 No’lu Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildiğinde ise doktor raporu, cezaevi yetkilileri tarafından kaybedilmiş" ifadelerini kullandı.
İHD’nin verilerine göre, cezaevlerinde 1154 hasta tutukludan 402’sinin durumu her geçen gün ağırlaşıyor. Bunlardan biri de 78 yaşındaki hasta tutuklu Sisê Bingöl için yapılan denetimli serbestlik başvurusu geçtiğimiz günlerde reddedildi. İnfaz Hakimliği, “Sisê Bingöl örgütten ayrılmadı. Tahliye edilemez, cezaevinde kalabilir” dedi. Kalp ve akciğer hastası Sise Nine hastaneye götürülürken ring aracında uzun süre beklemek zorunda kaldığı için idrarını kaçırdığı ve utandığı için sevk istemediği geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansımıştı.
TRANS KADIN, GÖZALTINDA İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDU
İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan Merkezefendi Karakolu’nda gözaltında tutulan Ceyda isimli seks işçisi trans kadının tarım ilacı içerek intihar girişiminde bulunduğu ileri sürüldü. İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, trans kadınların kendisini polis olarak tanıtan bir kişi tarafından tehdit edildiğini ve ardından gözaltına alındığını açıkladı.
JANDARMALAR ÇİFTÇİYİ TEKME TOKAT DÖVDÜ
CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı video güvenlik güçlerinin kullandığı şiddeti gözler önüne serdi. Videoda, Şanlıurfa’nın Harran ilçesine bağlı Aydınlar Mahallesinde arazi anlaşmazlığı sonucu çıkan kavgada gözaltına alındığı öğrenilen birinin elleri kelepçeli şekilde jandarma ekiplerince tekme-tokat ve coplarla darp edildiği görüldü. Tanal’ın ilgili kurum ve kişileri etiketleyerek; “Yer Şanlıurfa /Harran; Aydınlar köyü/ Bu görüntüler ne anlama geliyor. Biri bize bu görüntüleri anlatsın” diye sorması üzerine Valilik müfettiş aracılığıyla soruşturma başlattığını duyurdu.
İŞ CİNAYETLERİ
Bir hafta içerisinde meydana gelen iş cinayetlerinde 13 işçi yaşamını yitirirken, 8 işçi de yaralandı.
Bu hafta iş cinayetlerinde yaşamını yitirenler arasında Suriyeli bir mülteci de vardı. Adana’da bir kuruyemiş deposunda çalışan 21 yaşındaki Suriyeli işçi Hammed Habbasi, yük asansöründen düşerek yaşamını yitirdi.
ALTI AYLIK İŞ İÇİN BEŞ SAATTE 5 BİN BAŞVURU…
Diyarbakır’da, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından altı ay süreyle Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) kapsamında asgari ücretle altı aylık işe alınacak 4 bin kişi için, sadece 5 saatte 5 bin kişi başvurdu.
İşsizlik izdihamından bir gün önce ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin kötü zamanları geride bıraktığını, ülke ekonomisinin 2002 yılından bu yana yüzde 230 büyüdüğünü iddia etti.
ATANAMAYAN HEKİMLERE ÖZEL SEKTÖRDE DE ENGEL
Tıp fakültelerinden mezun oldukları halde güvenlik soruşturması nedeniyle atamaları yapılmayarak devlet hizmeti yükümlülüğünden muaf tutulan hekimlere özel sektörde çalışmalarının yolu da kapatıldı. Hekimler, Sağlık Bakanlığı’nın son dönemde “muafiyet” belgesi vermemesi nedeniyle “ucuz işgücü olarak çalıştırıldıkları” özel sektör kapısının da kendilerine kapatıldığını dikkat çekti.
TAKSİM’E RUTİN YASAK
1 Mayıs İşçi Bayramı’nda, Taksim’in yine toplanma alanı olarak kullanılmayacak. Güvenlik güçleri her yıl olduğu gibi bu yıl da meydanın etrafına bariyerler koyarak giriş çıkışları engelleme hazırlıkları tamamlandı.
SEÇİM İHLALLERİ DE START ALDI!
100 BİN İMZA İÇİN 5 GÜN SINIRLAMASI
24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı seçimi ve 27'nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazırlanan seçim takvimini açıkladı. Seçim takvimine göre cumhurbaşkanlığı adaylığı için gerek seçmenler gerekse siyasi partilerce yapılacak başvurular 1 Mayıs’ta başlayacak. Seçmenler tarafından aday gösterilenler için gerekli 100 bin imzanın 4-9 Mayıs tarihlerinde yani beş gün içinde toplanması gerekecek.
100 bin imzanın beş gün içerisinde toplanması kuralının Anayasa’nın cumhurbaşkanı seçilme ilkelerini hükme bağlayan 101'inci maddesine aykırı olduğu belirtilirken, herhangi bir parti tarafından aday gösterilemeyen kişilerin söz konusu sürede istenen rakamda imza toplamasının imkansız olduğu belirtildi. Öte yandan daha önce adaylığını açıklayan Levent Gültekin, bu sebepten çekildiğini duyurdu.
CHP’NİN SEÇİM ÇADIRI SÖKÜLDÜ
AK Partili Sancaktepe Belediyesi’nin zabıta ekipleri CHP’nin Samandıra Meydanı’nda gerçekleştirdiği seçim çalışmalarına müdahale etti. CHP Sancaktepe İlçe Başkanlığı tarafından Samandıra Meydanı’nda kurulan çadır, Sancaktepe Belediyesi’nin zabıta ekipleri tarafından söküldü.
ÖDP’LİLERE OPERASYON
İzmir'de MYK üyesi Onur Kılıç, Denizli'de ise parti yöneticisi Cihangir Köroğlu da evleri basılarak gözaltına alındı.
HDP İLÇE BİNASINA BASKIN
HDP Güngören ilçe binasına yapılan baskınla aralarında il ve ilçe yöneticilerinin de olduğu 41 kişi gözaltına alındı.
*CHP Ankara Milletvekili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili