İklim krizi mücadelesi bakan istifa ettirdi
İklim krizi mücadelesinde özelikle gençler ve çocuklar söz konusu olduğunda “arkalarında kim var”, “kimler yönlendiriyor” gibi sözlerin ardı arkası kesilmiyor. Şu dönemki mücadeleyi birçok ülkede ağırlıklı olarak gençler ve çocuklar yürüttüğü için bu tür komplo teorileri ortalıkta çok dolaşacak gibi görünüyor.
Erol Malçok
Belçika Flaman Bölgesi Çevre Bakanı Joke Schauvliege katıldığı bir radyo programında aylardır devam eden iklim krizi eylemlerini “komplo” olarak değerlendirmesinin ardından gelişen olaylar ve tepkiler sonucunda istifa etmek zorunda kaldı.
Bakan “Biz bu gençlerin ve eylemcilerin arkasında kimlerin olduğunu biliyoruz. Protestocuların çoğunun hazırlanmış bir planın parçası olduklarından haberi yok. İstihbarat şefimiz bana bu konuda bilgi verdi” sözlerini sarf etmişti. İstihbarat şefi ise bu sözleri “biz böyle bir bilgi vermedik” şeklinde yalanladı. Bu açıklamanın ardından bakanın özür dilemesine rağmen kendi partisi kamuoyu baskısına dayanamayarak istifasını istedi.
İklim krizi mücadelesinde özelikle gençler ve çocuklar söz konusu olduğunda “arkalarında kim var”, “kimler yönlendiriyor” gibi sözlerin ardı arkası kesilmiyor. Şu dönemki mücadeleyi birçok ülkede ağırlıklı olarak gençler ve çocuklar yürüttüğü için bu tür komplo teorileri ortalıkta çok dolaşacak gibi görünüyor. Bu söylemler en son hiçbir somut bilgiye dayanmadan İsveçli 16 yaşındaki öğrenci Greta Thunberg üzerinden ortaya atıldı. Greta tüm bu safsata niteliğindeki iddialara bir mektupla cevap verdi.
Mektupta özetle şu sözleri dile getirdi: “Birçokları benim 'arkamda birileri' olduğu veya birilerinden 'para aldığım' ya da bu eylem için 'kullanıldığım' şeklinde dedikodular yaymaya bayılıyor. Ama benim 'arkamda' kendimden başka kimse yok. Annemle babam da, ben onları bu duruma uyandırana kadar, iklim aktivisti olacak en son insanlardı herhalde.” (1)
Greta’ya sorulduğunda 15 yaşındayken bir iklim aktivisti olarak ortaya çıkmasının bir tercih değil bir zorunluluk olduğunu söylüyordu. Çünkü o iklim krizi için yeterince bir şey yapılmadığını ve kendisinin de harekete geçmesi gerektiğini düşünüyordu. Greta ile diğer çocuk ve gençler söz konusu olduğunda aklımıza ilk gelen bunları kimler yönlendiriyor yerine onları sokağa çıkmak zorunda bırakan sosyal-ekolojik sebepler nelerdir olmalı. Evet Greta kendisinin de tahmin edebileceğinden çok daha ünlü bir karakter haline geldi. Bu ün bir çocuğun psiko-sosyal yaşamına zarar verebilir mi? Verebilir. Bu bizim üzerinde durmamız gereken önemli bir sorun. Ancak buna dair yapabileceğimiz şey kendi iradesiyle harekete geçmiş bir insana hareketsizliği önermek değil onun üzerine aldığı ağır yükü hafifletmek veya ortadan kaldırmak için bizim daha çok harekete geçmemiz şeklinde olmalı. Sırasıyla Avusturalya, ABD, Belçika, İngiltere ve daha birçok ülkede harekete geçen aktivistlerin yaptığı şeyde olduğu gibi.
(1) Açık Gazete, Greta’dan Mektup Var, çeviren: Ömer Madra