Test sonucu pozitif çıkanların yarısında hastalık bulgusu yok
İzlanda verilerini asıl değerli kılan, şu an için kendisine test yapılmış ve sonucu pozitif çıkmış kişilerin yüzde 50’sinin Covid-19 hastalığına dair hiçbir bulgusunun olmaması.
Ergin Koçyıldırım* @kocyildirim
Ülkelerin korona virüsü ile mücadeleleri her gün virüsü daha iyi anlamamıza sebep olabilecek sonuçlar veriyor. Son olarak İzlanda’da yapılan mücadele, korona virüsü testi pozitif çıkanların yarısında hastalık bulgularının olmadığını gösterdi. Covid-19 hastalığının temel bulguları ateş, öksürük ve nefes darlığının olması.
364 bin nüfusuyla İzlanda, korona virüsünün görülmesi ve vaka sayılarının hızla artması üzerine, diğer ülkelerdeki uygulamalardan farklı olarak, nüfusun az olmasının avantajını da kullanarak herkese test yapmaya başladı. İzlanda hükümetinin açıklamasına göre, şu anda toplam nüfusa oranla dünyada en fazla test yapılmış ülke İzlanda. Bu da yeni ve çok değerli verilerin analiz edilmesine sebep oluyor. İzlanda'da test, hem devlet tarafından hem de deCode Genetics adı verilen özel bir kurum tarafından yapılıyor. Bugüne kadar 9 bin 189 test yapılmış. Bu da her bir milyon kişi için yaklaşık 25 bin 244 test yapılmış olması demek. Yapılan test sayısının nüfusun her bir milyonuna oranı yaklaşık olarak G. Kore’de 5203, İtalya’da 2478, İngiltere’de 764 ve Türkiye’de 200.
İzlanda dışındaki tüm ülkelerde sadece hastalık bulgusu olanlara test yapıldığı için, yapılan tüm istatistikler ve açıklanan vakalar sadece hastalık bulgusu olan, hastaneye başvuran kişiler için yapılıyor.
İzlanda verilerini asıl değerli kılan, şu an için kendisine test yapılmış ve sonucu pozitif çıkmış kişilerin yüzde 50’sinin Covid-19 hastalığına dair hiçbir bulgusunun olmaması. Erken dönem sonuçlara göre İzlanda’da şu anda 409 korona virüs tanısı konmuş hasta var. Testin pozitif çıkma oranı şu an için yüzde 4.45. Tespit edilen vakaların çoğunu Avrupa’da kayak tatilinde dönen kişiler oluşturuyor.
Avustralya vatandaşı bir kişi, İzlanda’nın korona virüs sebebiyle hayatını kaybeden ilk vakası oldu. Test sonuçları pozitif gelen 36 yaşındaki hastanın da önceden hastalık bulgusu olmadığı ancak aniden ve çok hızlı durum bozulması sebebiyle hayatını kaybettiği rapor edildi. Yapılan otopsi sonunda hastanın zatürre sebebiyle öldüğü anlaşıldı. Ölen hastanın eşinin de test sonucu pozitif ve kendisi halen takip altında.
Almanya’da yapılan bir çalışmada da hastalık bulguları olmayan kişilerden de korona virüsünün bulaşabileceği bildirilmişti. Son olarak bir İngiliz çalışmasında da benzer sonuçlar rapor edildi. Bu büyüklükte ve sayıda test yapabilmek birçok ülkede mümkün değil. Bulgular ve rakamlar test sayısının önemini bir kez daha ortaya çıkarıyor.
Covid-19 salgınından etkilenen hasta sayısı 276 bin kişiye ulaşırken, hayatını kaybedenlerin sayısı 11 bin 402.
*Tıp Doktoru, Pittsburgh Üniversitesi Öğretim Üyesi