FourFourTwo en iyi 100 stadyumu seçti: Listede Türkiye'den üç stat var
FourFourTwo dergisinin belirlediği en iyi 100 futbol stadyumu listesine İstanbul'dan da üç stadyum girdi.
DUVAR - Spor dergisi FourFourTwo, dünyanın en iyi 100 stadyumunu yayımladı. İlk 100 içerisinde Türkiye'den Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu, Galatasaray Ali Sami Yen ve Atatürk Olimpiyat Stadyumu yer aldı. Beşiktaş'ın stadına listede yer verilmemesi ise sosyal medyada tepki çekti.
Dergide Türkiye'den ilk 100'e seçilen üç stadyum ve ilk 10'a giren stadyumlar için yazılanlar şöyle:
69. Atatürk Olimpiyat Stadyumu
İstanbul, Türkiye
Açılış: 2002
Kapasite: 74.753
"Bu stadyumun adını anmak bile bir Liverpool taraftarını ağlatmaya yeterli. Steven Gerrard, Vladimir Smicer ya da Jerzy Dudek’in titreyen bacaklarını da övebilirler… Kırmızılar için 2005 Şampiyonlar Ligi mucizesinin yaşandığı stadyum. Bir dakika… Birisi “City” mi dedi?
Aynı Liverpool taraftarları size bu stadyumun şehir merkezinden oldukça uzak bir tarlada olduğunu ve ulaşımıyla alakalı çeşitli baş ağrıları olduğunu söyleyecektir. Gerçekten çok ilginç bir yer. Doğrusunu söylemek gerekirse artık gereksiz bir eşya niteliğinde. 2008 Olimpiyatları teklifi için yapıldı fakat başarısız olundu. UEFA 4. Kategori standartlarında bir stadyum. Atletizm, milli maçlar ve U2 konserleri gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapabilir. Ancak ciddi anlamda bir varoluş sebebi yok. Çünkü Galatasaray’ın yeni bir stadı var. Fenerbahçe de modernleştirilmiş Şükrü Saracoğlu’nda mutlu bir şekilde oynuyor."
47. Ali Sami Yen Spor Kompleksi
İstanbul, Türkiye
Açılış: 2011
Kapasite: 52.280
"Yeni ve çekici bir stadyum. Türk Telekom’un ardından yeni isim sponsoru Rams Global oldu. Bugüne kadar Galatasaray’ın efsanevi stadı Ali Sami Yen’in görevini başarıyla yerine getirdi. Taraftarların çok sevdiği Ali Sami Yen, taraftarların kalbinde, ziyaret eden takımları ürküten bir yerdi. Ancak doğruyu söylemek gerekirse sağlık açısından çok tehlikeliydi: 2011 yılında yıkımını gerçekleştiren şirket, bugüne kadar nasıl çökmediğinin bir mucize olduğunu açıklamıştı."
33. Şükrü Saracoğlu Stadyumu
İstanbul, Türkiye
Açılış: 1908
Kapasite: 47.834
"Türk futbolunun doğduğu yer: Fenerbahçe’nin şu an oynadığı stadyum bir zamanlar Papazın Çayırı olarak biliniyordu. Papaz Pears’ın oyunu bölgeye getirmesiyle birlikte orijinal İstanbul Futbol Ligi’nin de başladığı yerdi.
O günden sonra başka ilkler de yaşandı: Kendi stadyumuna sahip ilk Türk kulübü olan Fenerbahçe, kısa sürede ülkenin en büyüklerinden biri haline geldi. 1999-2006 yılları arasında sistematik bir şekilde birer birer tüm bölümler sökülüp yeniden inşa edildi. Ancak stadı özel kılan unsurlar ise korunmuştu: Basit, düz kenarlı bir kutu şeklindeki stadyum oldukça etkileyici bir görünüme sahip. Koltuklardaki bacak mesafesi ve ıslıklarla birlikte UEFA 4. Kategori stadyumlarından beklediğimiz tüm olanaklara sahip."