Fransa Cumhurbaşkanı Macron, François Bayrou'yu başbakan olarak atadı
Fransa'da hükümetin düşmesi ve başbakan Barnier'in istifa etmesi sonrası Cumhurbaşkanı Macron, 73 yaşındaki merkez sağcı Francois Bayrou'yu başbakan olarak görevlendirdi.
DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümetin güven oylamasında düşmesi sonrası ülkenin yeni başbakanı olarak Francois Bayrou'yu atadı. Bayrou, bu kararla birlikte, 2024 yılının başından bu yana başbakan olarak atanan dördüncü isim oldu.
Fransa Başbakanı Michel Barnier, hükümetinin meclisten güvenoyu alamayarak düşmesinin ardından istifasını sunmuş, istifayı kabul eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Barnier'nin yeni bir başbakan atayana kadar görevde kalmasını istemişti.
FAŞİST RN'DEN 'GENSORU' AÇIKLAMASI
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Macron'a yakın bir isim olan 73 yaşındaki merkez sağ siyasetçi Bayrou'nun ilerleyen günlerde kabinesini sunması bekleniyor. Atamanın ardından açıklama yapan faşist Ulusal Birlik (RN) partisi lideri Jordan Bardella, Bayrou'ya karşı hemen gensoru önergesi vermeyeceklerini bildirdi.
LFI: MACRON, UZUN SÜRE GÖREVDE KALAMAYACAK
Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) vekili Eric Coquerel ise BFMTV kanalına yaptığı açıklamada, Bayrou'nun Macron'un ekonomi politikasını sürdüreceğini savunarak, bu yeni hükümete karşı da gensoru önergesi vereceklerini kaydetti. Bir diğer LFI milletvekili Clemence Guette de yeni başbakanın açıklanmasının ardından X hesabından yaptığı açıklamada, Macron'un uzun süre görevde kalamayacağı paylaşımında bulundu. Guette, "Halkın nefes alması için Cumhurbaşkanı'nın gitmesi gerekiyor" dedi.
Senato bünyesindeki Çevreci Senatörler Grubu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bayrou'nun atanmasıyla 'ülkenin aylardır devam eden siyasi çıkmaza yeniden sürüklendiği' kaydedildi.
3 KEZ CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLDU
François Bayrou, 1986 ile 2012 arasında dönem dönem milletvekilliği yaptı ve yaklaşık 10 yıldır ülkenin güneyindeki Pau kentinin belediye başkanlığını yürütüyordu. Avrupa Parlamentosu (AP) üyeliği de yapan Bayrou ayrıca 1993-1997'de Eğitim Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Macron dönemine 2017'de Adalet Bakanlığı görevlerini üstlenmişti.
AA'nın aktardığına göre, François Bayrou, Avrupa Parlamentosu üyelerinin danışman kadrolarında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle hareketi hakkında soruşturma açılması nedeniyle Adalet Bakanlığı görevinde yalnızca bir ay kalarak istifa etmişti.
Bayrou, Macron'la son yedi yıldır devam eden ortaklığı öncesinde, Rothschild bankasında çalışmış olan Macron'un finans çevreleriyle yakın olduğunu defalarca dile getirmiş, fakat daha sonra fikir değişikliğine giderek 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmaktan vazgeçmiş ve Macron'a ittifak kurmayı teklif etmişti. Bugüne kadar üç kez cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan Bayrou, daha önce hiç başbakanlık görevini üstlenmedi.
Sağcı bir gelenekten gelen François Bayrou, 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağ ve sol siyasi çizgilerini geride bırakarak 'merkezci' bir aday olarak kendini tanıttı. Yeni başbakanın ilk önceliği ise 2025 bütçesinin onaylanmasını sağlamak olacak.
Ne olmuştu?
Barnier, 2 Aralık'ta, 2025 sağlık sigortası bütçesini Meclis'te oylama yapılmadan geçirmesini sağlayan Anayasa'nın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasını devreye koymuştu. Başbakan'ın bu adımına tepki gösteren sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP), 3 aylık hükümete karşı gensoru önergesi sunmuştu. NFP liderliğinde sunulan ve faşist Ulusal Birlik (RN) partisinin de desteklediği iki farklı gensoru önergesi Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmüştü. Ulusal Meclis'te yapılan oylamada 331 milletvekili gensoru önergesine destek vermişti. Böylece hükümeti düşürmek için gerekli olan 288 milletvekili sayısına ulaşılmıştı.
Anayasaya göre, Macron'un dilediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulunuyor. Ancak siyasi geleneklere göre başbakan seçimlerde en çok oyu alan parti ya da ittifaktan seçiliyor. Macron, temmuz seçimlerinde en fazla oyu elde eden solcu NFP ittifakı yerine meclisin en küçük siyasi partilerinden Cumhuriyetçiler'den (LR) Barnier'yi 5 Eylül'de başbakan atamıştı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)