Fransa Cumhurbaşkanı Macron, OHAL ilan edilen Yeni Kaledonya'ya gidiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, seçim sisteminde yapılan değişikliğe karşı eylem ve şiddet olaylarının yaşandığı Yeni Kaledonya özerk bölgesine gideceği açıklandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 10 yıldır bölgede yaşayan Fransalılara da seçimlerde oy kullanma hakkı tanınması üzerine eylem ve şiddet olaylarının yaşandığı Fransa'nın Hint-Pasifik'teki özerk bölgesi Yeni Kaledonya'ya gidecek.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Fransa hükümet sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada, Macron'un Yeni Kaledonya'yı ziyaret edeceği bilgisini verdi.

AVUSTRALYA VE YENİ ZELANDA TAHLİYE UÇAĞI GÖNDERİYOR

Avustralya ve Yeni Zelanda da mayıs ayının başından bu yana yaşanan olaylar sebebiyle tahliye uçuşlarının yapılamadığı Yeni Kaledonya'ya, protestolar nedeniyle mahsur kalan vatandaşları için tahliye uçakları göndereceklerini açıkladı.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Fransız ve Avustralyalı mevkidaşları Stephane Sejourne ve Penny Wong ile Yeni Kaledonya'dan tahliye uçuşları hakkında görüştüklerini bildirdi.

Devam eden protestoların havalimanına ulaşımı engellemesi nedeniyle bölgede mahsur kalan vatandaşlarının tahliyesinin başlayacağını duyuran Dışişleri Bakanı Peters, tahliye uçaklarından ilkinin havalandığı bilgisini verdi.

AVUSTRALYA: İKİ UÇUŞ İZNİ ALINDI

Avustralya Dışişleri Bakanı Wong da X'ten yaptığı açıklamada, Avustralyalı ve diğer turistlerin Yeni Kaledonya'dan ayrılması için Avustralya hükümeti destekli iki uçuş izni aldıklarını belirtti. Yeni Zelandalı ve Avustralyalı yetkililer, tahliye uçuşları için Fransız yetkililerden onay beklediklerini 20 Mayıs Pazartesi günü açıklamıştı.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLMİŞTİ

Fransa'nın Hint-Pasifik'teki özerk bölgesi Yeni Kaledonya'daki seçim sisteminde değişiklik öngören düzenleme, Fransa Ulusal Meclisi'nde 153'e karşı 351 vekilin oyuyla kabul edilmişti. Bölgede 10 yıldır yaşayan Fransızlara da seçimlerde oy hakkı verilmesini öngören, bu sebeple yerli halkın seçimler üzerindeki etkisini azaltacağı endişesini doğuran anayasa değişikliğine karşı bölgede 4 Mayıs'ta bu yana eylemler yapılıyor.

Yeni Kaledonya'da o günden bu yana yaşanan şiddet olaylarında 200'den fazla iş yeri ve 50'den fazla araç ateşe verildi ve altı kişi hayatını kaybetti. Yeni Kaledonya'da artan şiddet olaylarının ardından olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

KANAKLAR, UAD'YE BAŞVURMUŞTU

Yeni Kaledonya halkı, 2021'de "Fransa'nın bir parçası veya bağımsız ülke olmak" arasında tercih yapmak için sandık başına gitmişti. Seçmenlerin yüzde 96,49'unun bağımsızlığa "hayır" dediği referandumda, katılım oranı yüzde 43,90 olarak kayıtlara geçmişti.

Seçime itiraz eden Kanaklar, 2021'deki referandumun yeniden düzenlenmesi için Uluslararası Adalet Divanı'na temyiz başvurusunda bulunmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Temmuz 2023'te resmi ziyarette bulunduğu Yeni Kaledonya için Fransa anayasasında 2024 başlarında uzlaşma temelli değişikliğe gideceklerini açıklamıştı. Yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı Ada'daki nüfusun çoğunluğunu yerli halk Kanaklar oluşturuyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)