Fransa, erken genel seçim için sandık başında: 'Korkulan' olacak mı?
Fransa, ikinci turu 7 Temmuz'da yapılacak erken milletvekili seçimi için sandık başında. Anketlere göre, Macron'un ittifakı, faşist RN ve Yeni Halk Cephesi'nin ardından üçüncü sırada.
DUVAR - Fransa, bugün erken genel seçimlerin ilk turu için sandık başına gidiyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından beklenmedik bir şekilde karar aldığı seçimlerin ikinci turu, bir hafta sonra, 7 Temmuz Pazar günü yapılacak. Seçmenler ise sadece 577 sandalyeli Ulusal Meclis’in yeni milletvekillerine değil, ülke siyasetinin biraz daha sağa kayıp kaymayacağına da karar verecek.
Peki, Fransa’da erken seçim kararı nasıl ve neden alındı? Seçim süreci nasıl ilerleyecek? Seçime hangi partiler katılıyor ve anketler ne söylüyor?
AP SEÇİMLERİ: FAŞİST RN, SANDIKTAN BİRİNCİ ÇIKTI
Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Birliği’ne (AB) üye 27 ülkede 6-9 Haziran tarihleri arasında yapılan AP seçim sonuçlarının belli olmasının ardından sonuçların ‘Avrupa'yı savunan partiler için iyi olmadığını’ söyleyerek Ulusal Meclis’i feshettiğini ve bundan sadece 3 hafta sonra erken genel seçime gidileceğini duyurdu. Macron, açıklamasında, “Oylamayla, parlamenter geleceğimizin seçimini yeniden size vermeye karar verdim. O yüzden bu akşam Ulusal Meclis'i feshediyorum” ifadelerini kullandı. 19 Haziran itibarıyla resmileşen seçim sonuçlarına göre, AP’de toplam 81 sandalyesi olan ülkede, Jordan Bardella liderliğindeki faşist Ulusal Birlik (RN) partisi oyların yüzde 31,37’sini alarak Parlamento’ya 30 vekil göndermeye hak kazandı. Macron’un partisi Rönesans’ın da içinde olduğu ittifak ise yüzde 14,60 oyla seçimi ikinci sırada tamamladı.
İKİ TURLU SEÇİM SİSTEMİ: YÜZDE 12,5’İ GEÇEN İKİNCİ TURA KALACAK
Fransa’da Cumhurbaşkanı seçimine benzer bir şekilde milletvekili seçimi de iki tur halinde yapılıyor. Ulusal Meclis’te her bir seçim bölgesi için birer sandalye bulunuyor. Bir partinin 577 sandalyeli mecliste salt çoğunluğu elde edip hükümeti kurabilmesi için 289 vekil çıkarması gerekiyor. Meclis seçiminde, bir aday, seçim bölgesi bazında en az yüzde 25 katılım oranıyla yüzde 50’den fazla oy alırsa milletvekili seçilmiş oluyor. Ancak, çoğu zaman seçimler ikinci tura kalıyor. Buna göre, bir aday, yine seçim bölgesi bazında toplam seçmen sayısının yüzde 12,5’i veya üzerinde oy alabilmesi halinde ikinci turda yarışmaya hak kazanıyor. Bu, çoğu zaman ikinci turun iki aday arasında geçmesi anlamına gelse de üç veya dört adayın da ikinci turda yarıştığı oluyor.
DÖRT BÜYÜK SOL PARTİ BİRLEŞEREK ‘YENİ HALK CEPHESİ’Nİ KURDU
Macron’un erken seçim kararının ardından, başta ülkedeki dört büyük sol parti olmak üzere bir dizi sol parti ve siyasi oluşum ‘Yeni Halk Cephesi’ (NFP) adı altında birleşerek seçime birlikte katılma kararı aldıklarını duyurdu. Daha önce Macron ve RN Ulusal Meclis Grubu Başkanı Marine Le Pen’e karşı cumhurbaşkanlığı seçiminde de yarışan Jean-Luc Mélenchon’un Boyun Eğmeyen Fransa’sı (LFI), Sosyalist Parti (PS), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve Yeşiller’in (EELF) kurduğu bu ittifak, ismini İkinci Dünya Savaşı sırasında faşizme karşı mücadele eden halk cephelerinden alıyordu. Yeni Halk Cephesi’nin seçim vaatleri arasında aylık asgari ücreti 1600 euroya yükseltmek, temel gıda, elektrik, gaz ve petrol için tavan fiyat belirlemek, Macron’un 64’e yükselttiği emeklilik yaşını tekrar aşağı çekmek ve yeşil dönüşüm ve kamu hizmetlerine daha fazla yatırım gibi sözler bulunuyor.