Fransa sandık başına gidiyor: Kim ne vaat ediyor, anketler ne söylüyor?
Fransa, ilk turu 30 Haziran'da yapılan erken genel seçimlerin ikinci turu için yarın sandık başına gidecek. İlk turu faşist Ulusal Birlik kazansa da ikinci turda salt çoğunluk ihtimali kesin değil.
DUVAR - Fransa'da seçmenler, faşist Ulusal Birlik (RN) partisinin yüzde 33 civarında oy oranıyla birinci çıktığı erken genel seçimlerin 30 Haziran’da yapılan ilk tur oylamasının ardından yarın ikinci tur için yeniden sandığa gidecek. Yaklaşık 68 milyon 400 bin nüfuslu ülkede 49,5 milyon seçmen, 5 yıl boyunca kendilerini Ulusal Meclis'te temsil edecek milletvekillerini belirlemek için bir kez daha sandık başında olacak. Ulusal Meclis'te görev yapacak 577 milletvekilinin 76'sı ilk tur oylamasında belli olurken bu milletvekillerinin 39'u faşist, 32'si sol ittifak, ikisi Macron ittifakı ve kalan üçü merkez sağdaki Cumhuriyetçiler ve diğer sağ partilerin adayları oldu. Kalan 501 milletvekili ise 7 Temmuz'da yapılacak oylamayla belirlenecek. Oy kullanma işlemi, Fransa'nın ana kara topraklarında, yerel saatle 08.00'de başlayıp 18.00'de sona erecek. Paris gibi büyük kentlerde saat 20.00'ye kadar oy kullanılabilecek.
Araştırma şirketleri, sandıkların kapanmasından itibaren seçimin tahmini sonuçlarını vermeye başlayabilecek. Resmi sonuçları, daha sonra İçişleri Bakanlığı açıklayacak. Fransa'da sandık başına gidemeyecek seçmenler, kendileri adına oy kullanması için bir başka seçmene vekalet verebilecek. Bu kapsamda Fransa İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, seçimin 2'nci turunda oy kullanmak için vekalet verenlerin sayısı 3 milyonu aştı. Ülkede, 2022'deki genel seçimlere kıyasla, bu yıl kayda değer oranda artan vekalet sayısı, erken genel seçimde sandığa gidenlerin oranının yüksek olacağının göstergesi niteliğinde. Resmi verilere göre de yurt dışında yaşayan Fransızlardan internet üzerinden 2'nci tur için oy kullananların sayısı, rekor artış göstererek 460 bin olarak kayıtlara geçti.
Fransa’da üç ana ittifakın etrafında dönen 2024 erken genel seçimlerinin ilk turu, faşist RN'nin zaferiyle neticelendi. Marine Le Pen'in üye olduğu Ulusal Birlik (RN), merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partisinin lideri Eric Ciotti ve bazı LR adaylarıyla oluşturduğu ittifak, aşırı sağcıların seçimde galip gelmesinden endişe eden sol ve çevreci partilerin kurduğu Yeni Halk Cephesi ittifakını ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans da iktidarın ortakları Demokrasi Hareketi (MoDem) ve Horizons (Ufuklar) ile seçim için "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakını geçerek ilk sırayı aldı. İlk turda, RN yüzde 33 civarında oyla 577 seçim bölgesinin 297’sinde birinci geldi. Bu oranlar, RN’nin halihazırda 88 olan Ulusal Meclis'teki sandalye sayısını 3’e katlayabileceğini gösterdi. Dört solcu partinin ittifakından oluşan Yeni Halk Cephesi ise 159 seçim bölgesinde başı çekerken Macron ittifakı yalnızca 70 bölgede ilk sırayı aldı. İlk turda, Yeni Halk Cephesi İttifakı yüzde 28 ile ikinci, Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 oyla üçüncü sıraya yerleşti.
AA'nın aktardığına göre, ilk tur oylamada RN ve beraberindekilerin yüzde 33’ten fazla oyla açık ara birinci parti olması üzerine Macron cephesi ve solcu ittifak, üstü kapalı işbirliğine gitti ve aşırı sağın Meclis'te salt çoğunluğu elde etmesini engellemeye çalıştı. Bu işbirliği, faşist adaylara karşı kazanma ihtimali daha yüksek olan merkez ve sol parti adaylarının desteklenmesini zorunlu kıldı. Böylece ilk tur sonuçlarına göre, üç adayın 2'nci tura kaldığı 306 seçim bölgesinde, oyların bölünüp faşist ittifakın avantaj sağlamaması için diğer partilerden 200'den fazla aday seçim yarışından çekildi. Adayların yarışa devam edip etmeyeceğine yönelik karar vermesi için 2 Temmuz akşamına kadar süreleri vardı. İçişleri Bakanlığı'ndan gelen son rakamlara göre, 2'nci tura katılmaya hak kazanan 215 aday, RN'yi engellemek için seçime girmemeyi tercih etti. 2'nci turda 1094 aday, Fransızların Meclis'teki yeni temsilcileri olmak için yarışacak.