Fransa seçimleri: İkinci turda 'faşist karşıtı cephe' kurulacak mı?

Fransa'da sandıktan birinci çıkan faşist RN'yi durdurmak isteyen partiler, 'cumhuriyetçi cephe' uygulamasını takip ederek ikinci turda üçüncü sıradaki adaylarını yarıştan çekme yoluna gidebilir.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa, erken genel seçimlerin ilk turu için dün sandık başına gitti. Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini de birinci sırada tamamlayan faşist Ulusal Birlik (RN) partisi, 30 Haziran'da da sandıktan birinci sırada çıktı. Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından diğer partiler, RN'ye karşı 'anti faşist cephe' oluşturmak için harekete geçti.

7 Temmuz'da yapılacak ikinci tur seçimlerin öncesinde, hem seçimi ikinci sırada tamamlayan sol Yeni Halk Cephesi'nin liderleri hem de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 'Cumhuriyet İçin Hep Birlikte' ittifakı, RN'ye karşı, bir başka adayın daha çok oy aldığı seçim bölgelerinde üçüncü sıradaki adaylarını çekeceklerini duyurdu. 

MALİYE BAKANI: LFI, ULUS İÇİN BİR TEHLİKE

Reuters haber ajansının aktardığına göre, söz konusu anlaşma çabasının, daha önce Macron ve RN Ulusal Meclis Grup Başkanı Marine Le Pen'e karşı cumhurbaşkanlığı seçiminde de yarışmış olan Jean-Luc Melenchon'un Yeni Halk Cephesi mensubu Boyun Eğmeyen Fransa'sı (LFI) için geçerli olup olmayacağı ise henüz net değil. Macron'un ittifakından Maliye Bakanı Bruno Le Maire, ikinci turda LFI adayı için oy verme çağrısında bulunma olasılığını bir kenara bırakarak, "LFI, ulus için bir tehlike" diye konuştu.

Yeni Halk Cephesi çatısı altında birleşen partilerden Yeşiller'den Marine Tondelier ise aynı radyo kanalına yaptığı açıklamada, bakanın açıklaması karşısında 'afalladığını' belirtti ve Le Maire'nin tutumunu 'korkakça ve ayrıcalıklı' sözleriyle tarif etti. Bu esnada merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) partisine çağrıda bulunan RN ise seçimlerde yüzde 7'den az oy alan partiden adaylarını kendi lehlerine geri çekmesini istedi.

KARAR VERMEK İÇİN SALI AKŞAMINA KADAR SÜRELERİ VAR

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimine benzer bir şekilde milletvekili seçimi de iki tur halinde yapılıyor ve seçmenler her bir seçim bölgesinden bir milletvekili çıkaran ülkenin 577 yeni milletvekilinin kim olacağına karar veriyor. İlk turda seçimin bitmediği bölgelerde, seçim bölgesindeki kayıtlı seçmenlerin yüzde 12,5'inin oyunu alanlar ikinci turda da yarışmaya hak kazanıyor. İkinci turda en çok oy alan aday seçimi kazanıyor. 

Pazar günü yapılan seçimlere katılımın yüzde 60'ın üzerinde çıkmasıyla, ülkedeki yaklaşık 300 milletvekilliği için üç adaylı ikinci tur seçim yapılacak. Bu durumun RN'nin lehine olması beklenirken, RN'nin avantajını engellemek için merkez sağ ve merkez sol siyasetçilerin 'cumhuriyetçi cephe' denilen bir uygulamayı kullanması mümkün. Buna göre, üç adayın ikinci turda yarıştığı bir seçim bölgesinde, adaylardan biri seçim yarışından çekilip, ikinci olan adaya desteğini dile getirebiliyor. Tüm adayların ikinci turda yarışmak isteyip istemediklerine karar verebilmek için salı akşamına kadar süresi var.

ADAYLAR ÇEKLİMEYEBİLİR, SEÇMENLER LİDERLERİ DİNLEMEYEBİLİR

Cumhurbaşkanı Macron, bu bağlamda dün akşam yaptığı açıklamada, 'cumhuriyetçi ve demokratik adayların arkasında geniş' bir destek çağrısında bulundu. Bu çağrının ise hem RN'ye karşı hem de 'aşırı sol' olduğu iddia edilen LFI'ye karşı olduğu yorumları yapıldı. Macron döneminin eski başbakanlarından Edouard Philippe de RN ve LFI'yi hariç tutarak yaptığı açıklamada, merkez sağ ya da merkez sol adayların arkasında üçüncü sırada olan adaylarından seçim yarışını onlar lehine bırakmalarını istedi. 

Sosyalist Parti ve LFI'den de üçüncü sıradaki adaylarına benzer çağrılar gelirken, ülkedeki 'cumhuriyetçi cephenin' etkinliğinin yıllar içinde zayıfladığı ve pek çok seçmenin parti liderlerinin çağrılarını dikkate almadığı görülüyor. Benzer şekilde, üçüncü sıradaki adayların da bu çağrıları dinlemeyerek seçimden çekilmemesi de ihtimaller dahilinde. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)