Fransa: Yunanistan’ın egemenliği konusunda destekleyiciyiz

Ankara ziyaretinin ardından Atina'ya giden Fransa Dışişleri Bakanı Colonna, 'egemenliğe yönelik saldırılar söz konusu olduğunda Fransa'nın Atina yönetiminin yanında yer alacağını' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Yunanistan'ın egemenliğine yönelik saldırılar söz konusu olduğunda Paris'in Atina yönetiminin yanında yer alacağını söyledi. Yunanistan'da yayımlanan Kathimerini gazetesine konuşan Colonna, Ankara'nın 'tutumuyla ilgili sorular olduğunu' belirtti ve komşu ülkeler arasında açık diyalog çağrısını yineledi.

'FRANSA'NIN TAVRI DEĞİŞMEYECEK'

Dün Ankara'da Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelen Colonna, Yunanistan'ın başkenti Atina'yı ziyaret etti. Kathimerini gazetesine konuşan bakan, "NATO üyesi olan Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenliğine yönelttiği sistematik tehditleri nasıl değerlendirirsiniz?" sorusunu, şöyle yanıtladı:

"Bazı konularda Türkiye'nin tutumu hakkında sorular var ve bir müttefik ve komşu ülke ile her şeyi tartışmamıza izin veren açık bir diyalog sürdürmek faydalı olacaktır. Daha önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından da belirtildiği gibi, Fransa'nın Yunanistan'ın egemenliğine yönelik saldırılar söz konusu olduğunda her zaman çok net ve destekleyici olduğunu ve bu durumun değişmeyeceğini tekrarlamak isterim."

'SEFALETİ SİLAH OLARAK KULLANANLARA KARŞI DİK DURACAĞIZ'

Türkiye'nin göç akımını 'Avrupa Birliği'ni istikrarsızlaştırmanın bir yolu olarak kullanmaya çalıştığını' savunan Colonna, "Belarus veya Türkiye gibi ülkelerin göç akımlarını Avrupa Birliği'ni istikrarsızlaştırmanın bir yolu olarak kullanmaya çalıştığı gerçeğiyle yüzleşmeliyiz. İnsan sefaletini siyasi bir silah olarak kullananlara karşı dik durmaya kararlıyız" ifadelerini kullandı.

'DİYALOG YENİDEN BAŞLAMALI'

Colonna, dün Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunmuştu. Colonna, Atina-Ankara gerilimine ilişkin şöyle konuşmuştu: "İlgili ülkelerin birbiriyle anlaşmasını isteriz. Avrupa Birliği üyesi olarak kuşkusuz diğer Avrupa Birliği üyesi Yunanistan’la ilişkilerimiz vardır ama her şeyden önce şunu arzu ederiz. İki müttefik, iki komşu ülke, Türkiye ve Yunanistan arasında görüş farklılıkları varsa bunların kuşkusuz diyalog yoluyla çözülmesini isteriz. Uluslararası hukuk çerçevesinde bir diyaloğun geliştirilmesini arzu ederiz. Her türlü gerilimden yani sözlü gerilimden kaçınma arzu edilir. Diyaloğun yeniden başlamasını arzu ederiz." (DIŞ HABERLER)