Fransa'da aşı yaptırmayanlara karşı yasa tasarısına 'sağlık diktatörlüğü' tepkisi

Fransa'da Covid-19'un yayılmasını engellemek için hükümetin hazırladığı 'Yeşil Pasaport' yasa tasarısı tepki çekti. Negatif olduğunu veya önleyici tedavi aldığını kanıtlayamayanların belirli yer ve faaliyetlere erişiminin yasaklanmasını öneren tasarıya 'Sağlık diktatörlüğü' tepkisi geldi.

Geçtiğimiz hafta Covid-19'a yakalanan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un durumunun iyi olduğu açıklandı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Başbakan Jean Castex'in kabinesinin onay verip parlamentoya gönderdiği 'Yeşil Pasaport' tasarısı, büyük tartışma yarattı. Covid-19'a karşı aşı dahil önleyici tedavi aldığını veya virüs taramasının negatif sonuçlandığını kanıtlayamayanların ulaşıma, bazı yerlere ve belirli faaliyetlere erişiminin yasaklanmasını öneren yasa tasarısına muhalefet çok sert tepki gösterdi.

LE PEN'DEN 'TOTALİTER' TEPKİSİ

Eski adı Ulusal Cephe (FN) olan Ulusal Birlik (RN) partisinin sözcüsü Sebastien Chenu, hükümeti 'sağlık diktatörlüğü kurmaya çalışmakla' suçladı. Aşırı sağcı partinin lideri Marine Le Pen, tasarıyı 'özünde totaliter' diye niteledi. Le Pen "Tasarı aşıyı zorunlu kılmıyor ama dolaylı yoldan aşı yaptırmayanların toplumsal hayatlarının olmasını engelliyor" eleştirisini getirdi. 

'ÖZGÜRLÜKLER ASKIYA ALINIYOR'

Parlamentoda oylamaya sunulacak tasarıyı merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partisi de kınadı. LR Genel Başkan Yardımcısı Guillaume Peltier "Yetkililerin parlamento denetimi olmaksızın özgürlüklerimizi askıya alma yetkisine sahip olmaları tasavvur edilemez" tepkisini gösterdi. 

MACRON'UN PARTİSİNDEN SAVUNMA

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi İlerleyen Cumhuriyet'in (LRM) üyesi ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Amelie de Montchalin, tasarının 'hükümete olağanüstü yetkiler vermek ya da otoriter sağlık devleti kurmak için hazırlanmadığını' savundu.

FRANSIZLAR AŞIYA ŞÜPHEYLE YAKLAŞIYOR

AB'den acil kullanım yetkisi alan BioNTech-Pfizer'i diğer Avrupa ülkeleri gibi Fransa da pazar günü resmen kullanmaya başlıyor. Ancak anketler Fransızların aşıya derinden şüpheyle baktığını gösteriyor. Bir dizi ankette katılımcıların yüzde 50'sinden fazlası aşı yaptırmaya niyetli olmadıklarını söyledi. Bu eğilim, hükümetin hazirana dek 15 milyon kişiyi aşılama hedefine sekte vuracağa benziyor. (Sputnik)