Fransa'da baget ekmek için 'fırın kokulu' posta pulu

Fransa'da ülke 'gastronomisinin sembolü' olarak görülen baget ekmek için, üzeri ovulduğunda 'fırın kokusu' yayan bir posta pulu üretildi.

Fotoğraf: Universal Postal Union/X-Twitter
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın sembolik kültür varlıklarından baget ekmek için 'kazı ve kokla' yöntemiyle ekmek fırını kokusu alınabilen posta pulu üretildi. 1,96 euro değerindeki pulun üzerinde, baget ekmeğin etrafında Fransa bayrağının renkleri olan kırmızı, beyaz ve mavi bir kurdele yer aldı. Bu posta pullarından 594 bin kopya üretildi. 

LANSMANI, ŞEFLERİN KORUYUCU AZİZİ SAINT-HONORE GÜNÜ'NDE YAPILDI

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, posta pulunu satan Le Carre d’encre mağazası, pulların üzerinde 'fırın kokusu' olduğunu belirtti. Buna göre, pullarda kullanılan mürekkepte koku veren mikro kapsüller yer alıyor. Posta pulunun lansmanı, unlu mamul ve tatlı şeflerinin koruyucu azizi Saint-Honoré günü olan perşembe günü yapıldı. Pullar, ardından 17 Mayıs Cuma günü satışa çıktı. La Poste da internet sitesinde, "Baget, günlük hayatlarımızın  ekmeği, gastronomimizin sembolü, kültürümüzün mücevheri" ifadelerine yer verildi. Kokunun, başka bir üreticiden alındıktan sonra 'kapsüllendiği' ifade edildi. 

Kokulu posta pullarının basımını üstlenen Damien Lavaud, "Bizim için zor olan, kapsüllere zarar vermeden bu mürekkebi kullanmaktı; böylelikle koku, müşterimiz tarafından pulun üzeri ovularak dışarı salınabiliyor" dedi. Baget ekmek, daha önce Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından '250 gram sihir ve mükemmellik' olarak nitelendirilmişti. Fransız bagetine 2022 yılında da UNESCO dünya mirası statüsü verilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)