Fransa'da erken seçim: Parti temsilcileri canlı yayında vaatlerini anlattı

Fransa'da erken seçim yaklaşırken, üç parti temsilcisi televizyonda vaatlerini anlattı. RN lideri Bardella göç karşıtı tutumunu sürdürürken Başbakan Attal rakiplerinin 'dünyaları vadettiğini' savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonrası erken parlamento seçimi kararı alınan Fransa'da, ülkenin üç önemli partisinin temsilcisi TF1 kanalındaki bir programda bir araya gelerek ekonomi, enerji, göç gibi konularda seçim vaatlerini tartıştı. AP seçimlerini birinci sırada tamamlayan ve son anketleri de önde götüren faşist Ulusal Birlik (RN) partisinin lideri Jordan Bardella, seçimde galip gelmeleri durumunda ülkedeki göç akışını büyük ölçüde azaltacağını söylerken, iktidar partisi Rönesans'ı temsilen Fransa Başbakanı Gabriel Attal, diğer iki rakibinin seçmenlere 'dünyaları vadettiğini' savundu. 

Reuters'ın aktardığına göre, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi Koordinatörü Manuel Bompard'ın da katıldığı tartışmada, Bardella ve Attal arasında tansiyon sık sık yükseldi. Bardella, Attal'ın sözünü keserek onu 'nutuk atmak' ve 'güvenirliği olmamakla' suçladı. 

ATTAL: SİZE DÜNYALARI VADETMEK İSTEMİYORUM

90 dakika süren programda konuşan Başbakan Attal, "Rakiplerim ve benim aramdaki fark şu; ben bir başbakan olarak Fransızlara yalan söylemek istemiyorum. Ben onlara dünyaları vadetmek istemiyorum" dedi. Kendisini olası bir 'alım gücü başbakanı' olarak lanse eden RN lideri Bardella ise programın başında elektrik faturalarına ilişkin konuşarak bunun milyonlarca kişiyi endişelendirdiğini, kendilerinin iktidara gelmesi durumunda elektrik ve yakıttaki Katma Değer Vergisi'ni (KDV) indireceklerini belirtti. 

Başbakan Attal, RN'nin hayat pahalılığına ilişkin planını nasıl finanse edeceğini sorarken, Bardella ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinin seçim kampanyasına öncülük eden Başbakan Attal'a kamu maliyesi konusunda 'sıfır güvenirliği' olduğunu söyledi. Fransa'nın Euro Bölgesi'ndeki en büyük borca sahip ülke olduğunu kaydeden Bardella, Fransa'nın şu anda 'iflasa yakın bir durumda' olduğunu savundu. 

BARDELLA'DAN '66 YAŞINDA EMEKLİLİK' ÇIKIŞI

Yeni Halk Cephesi ittifakından Manuel Bompard da Marine Le Pen'in partisi RN'nin 28 yaşındaki liderine bir dizi eleştiride bulundu. Aynı zamanda LFI partisi koordinatörü olan Bompard, Bardella'ya işaret ederek, "Gerçek şu ki o son 10 günde, manifestosundaki tüm hayat pahalılığı önlemlerini yavaş yavaş bir kenara bıraktı" diye konuştu. 

20 yaşından önce çalışmaya başlayanlar için minimum emeklilik yaşını 60 yapacağını taahhüt eden Bardella'ya, kariyerine 24 yaşında başlayan biri için ne yapacağı soruldu. Bardella, bu kişinin 66 yaşında emekli olabileceğini söyledi. Emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılması planının haftalarca süren eylemlere sebep olduğu Fransa'da Bardella ilk defa emeklilik için bu kadar yüksek bir yaşı da ifade etmiş oldu. Bu da sosyal medyada tepki çekti.

'KİTLESEL GÖÇ POLİTİKASINA SON VERMEK İSTİYORUM'

Bardella, programda yaptığı konuşmada ayrıca, erken genel seçimde galip gelmeleri durumunda ülkedeki göç akışını büyük ölçüde azaltacağını söyledi. Bardella, ülkede doğan göçmenlerin, Fransa vatandaşlığının otomatik olarak almasını istemediğini, ülkede meşru yollarla bulunmayan yabancılar için ücretsiz sağlık hizmetini kaldırmak istediğini söyledi.

"Ülkede, otoriteyi ve güvenliği yeniden sağlayacağım" diyen Bardella, seçimi kazanıp başbakan olduğu takdirde Fransa'ya göç akışlarını büyük ölçüde azaltma vaadinde bulundu. Bardella, "Milyonlarca Fransız, bugün Fransa'yı tanıyamıyor, büyüdükleri ülkeyi tanıyamıyor. Aslında bu çılgın kitlesel göç politikasına artık bir son vermemizi istiyorum" dedi.

'KENDİ ATALARINIZ...'

Bompard ise Bardella'nın da ailesinin kısmen göçmen olduğuna işaret ederek, "Kendi atalarınız, Fransa'ya geldiğinde, siyasi atalarınız söylediklerinizin aynısını diyordu" dedi. Göçmenlerin ülke için temel öneme sahip işlerde çalıştığını vurgulayan Bompard, bu kişilerin ülke ekonomisine her yıl 10 milyar euro katkı sağladığını dile getirdi. Bardella'nın babaannesinin babası Cezayirli Mohand Seghir Mada 1930'lu yıllarda Fransa'ya yerleşmişti.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin Fransa ayağında RN yüzde 31,37'lik oyla ve açık farkla ilk sırayı almış, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans yüzde 14,60 ile ikinci olmuştu. Macron, AP seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından 9 Haziran'da Parlamentoyu feshederek 30 Haziran-7 Temmuz'da erken seçim kararını duyurmuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)