Fransa'da faşist parti lideri 'ülkeyi yönetmeye hazırız' dedi

Ulusal Birlik lideri Jordan Bardella, partisinin yönetime hazır olduğunu söyledi. "Yedi yıllık Macronizm ülkeyi zayıflattı" diyen Bardella, göç karşıyı söylemlerini yineledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da faşist Ulusal Birlik (RN) partisinin Genel Başkanı Jordan Bardella, 30 Haziran ve 7 Temmuz'da düzenlenecek erken seçimlere günler kala açıklamalarda bulundu.  Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini birinci sırada tamamlayan RN'nin lideri, "Yedi yıllık Macronizm ülkeyi zayıflattı" dedi. Daha önce sosyal medyada ırkçı paylaşımlar yaptığı iddiasıyla gündeme gelen Bardella, göçü engelleme sözü verdi. Partisinin yönetime hazır olduğunu söyleyen Bardella, RN'nin başta enerji vergilerini düşürmek olmak üzere enflasyonla mücadelede de 'gerçekçi önlemlere odaklanacağını' ekledi.

Hafta sonunda sonuçları açıklanan anketlere göre, Pazar günü gerçekleşecek ilk turda, RN oyların yüzde 35-36'sını, sol ittifak yüzde 27-29,5'ini, Macron'un liderliğini yaptığı merkez ittifak ise yüzde 19,5-22'sini alabilecek. Haftaya ilk turu gerçekleşecek seçimlerde rekabetin RN ile sol çizgide yer alan Jean-Luc Melenchon'un liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa partisi arasında yaşanacağı öngörülüyor.

ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ: ENDİŞELİYİM

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, Fransa'da yapılacak seçimlerin sonuçlarından endişeli olduğunu söyledi. Olaf Scholz, Alman ARD televizyon kanalına verdiği demeçte, "Fransa'daki seçimler konusunda endişeliyim, bunu açıkça söylemek istiyorum. Tabiri caizse Le Pen dışındaki partilerin seçimlerde başarılı olmasını umuyorum. Buna Fransızlar karar verecek" dedi.

Fransa'daki seçim sonuçlarından ne çıkarsa çıksın özellikle AB toplantılarında hükümetin lideri olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u göreceğini dile getiren Scholz, erken seçimleri aşırı sağın kazanması halinde yine de bir değişim olacağını vurguladı. Scholz, Avrupa seçimlerinin diğer bazı ülkelerdeki sonuçlarının daha da dramatik olduğunun altını çizerek, "Bunun Almanya'da kaydettiğimiz sonuç kadar bizi üzdüğünü söyleyebilirim" ifadesini kullandı.

'PEK İYİ SONUÇLAR DOĞURMAYACAĞINI TAHMİN EDEBİLİRSİNİZ'

Thüringen, Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde eylül ayında seçimler yapılacağına işaret eden Scholz, söz konusu eyaletlerde faşist Almanya için Alternatif Partili (AfD) bir başbakan seçilmesinin iç karartıcı olacağını kaydetti. "Avrupa'ya ve dünyaya baktığınızda bunun pek de iyi sonuçlar doğurmayacağını tahmin edebilirsiniz" diyen Scholz, ancak yapılacak eyalet parlamentosu seçimlerinde AfD dışındaki diğer partilerin de çoğunluğa sahip olacağından emin olduğunu belirtti.

Şansölye Scholz, AfD ile işbirliği yapmanın kabul edilemeyeceğine dikkati çekerek, "Bunun Almanya'nın geleceği açısından düşünülemez olduğunu söylemek zorundayım" şeklinde konuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)