Fransa'da faşist partinin milletvekili adayına saldırı

Fransa'da AP seçimlerini birinci sırada tamamlayan RN'nin milletvekili adaylarından Herve Breuil, Lyon yakınlarında seçim çalışması yürütürken darp edilerek hastaneye kaldırıldı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonrasında erken Parlamento seçimi kararı alınan Fransa'da Marine Le Pen'in faşist Ulusal Birlik (RN) partisinden milletvekili adayı Herve Breuil'e seçim etkinliği sırasında saldırı düzenlendi. Polis, siyah kıyafetli bir grup saldırganın Lyon yakınlarındaki Saint Etienne kasabasında Breuil'i darp ettiğini bildirdi. 

RN, 6-9 Haziran tarihleri arasında yapılan AP seçimlerinde sandıktan birinci parti olarak çıkmış ve AP'ye 30 vekil gönderme hakkı kazanmıştı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron erken milletvekili seçimi kararı almıştı.

LE PEN SALDIRIDAN 'AŞIRI SOLCULARI' SORUMLU TUTTU

Reuters haber ajansının aktardığına göre, polis sözcüsü ve yerel yetkililer, saldırganların siyah giyindiğini ve siyah maskeler taktığını belirtti. Darp edilen siyasetçi ise olayın ardından hastaneye kaldırıldı. Yapılan açıklamada, siyasetçinin kısa süre sonra taburcu edileceği belirtildi. Polis, Breuil'e yönelik saldırı hakkında soruşturma başlattı.

RN Ulusal Meclis Grup Başkanı Le Pen ise saldırıdan 'aşırı solcu aşırılıkçıları' sorumlu tuttu. Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden açıklama yapan Le Pen, "Bir demokrasideki bir seçim kampanyasında, kaos yaratmak için her şeyi yapmaya hazır olan aşırı solcuların aşırı şiddet eylemlerine izin verilemez" ifadelerini kullandı.

Son anketlerde, RN, soldaki Yeni Halk Cephesi koalisyonunun önünde, birinci sırada yer alıyor. Erken seçimler, 30 Haziran ve 7 Temmuz'da iki tur halinde yapılacak.

 

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)