Fransa'da 'genel güvenlik yasasına' karşı protestolar sürüyor
Fransa parlamentosunda kabul edilen 'genel güvenlik' yasa tasarısına karşı protestolar etkisini sürdürüyor. Polis denetimini artıracağı için eleştirilen tasarı, tepki toplamaya devam ediyor.
DUVAR - Fransa'da polislerin fotoğraf ve görüntülerinin yayınlanmasını yasaklayan 'genel güvenlik' yasa tasarısına karşı protestolar sürüyor. Fransız parlamentosunun alt kanadı Ulusal Meclis'te kabul edilen tasarı, ülkede basın özgürlüğünü kısıtlayacağı ve polis denetimini artıracağı için eleştiriliyor.
HAPİS VE PARA CEZASI VERİLECEK
'Genel güvenlik' yasa tasarısının 24'üncü maddesi, polislerin görüntülerinin sosyal medyada ve basında yayınlanmasının cezai yaptırıma tabi tutulmasını öngörüyor. Bu kapsamda, 'zarar verme amacı veya niyeti taşıyan video veya fotoğrafları yayınlayanlara' bir yıl hapis cezası ve 45 bin euroluk para cezası verilmesi planlanıyor.
POLİSLERİN YETKİSİ ARTACAK
Tasarı, polislerin vatandaşları rızaları olmadan görüntüleme yetkisini de genişletiyor. Belediye bünyesinde gösteri ve protestolara karşı özel birliklerin kurulmasını öngören tasarı, polislere görev sırasında kameralar kullanarak insanları izleme, gösterilerde drone kullanma yetkisi veriyor.
'İFADELER YORUMA AÇIK VE BELİRSİZ'
Tasarının mevcut haliyle kabul edilmesinin 'endişe verici' olduğunu söyleyen Uluslararası Af Örgütü'nün Fransa temsilcisi Cecile Coudriou, "Polis yasa dışı güç kullandığında, insanların bunu görüntüleyemeyeceği ihtimali çok endişe verici" dedi. Coudriou, "Bir yandan, vatandaşlardan görüntülenme olasılığını kabul etmeleri isteniyor, bir yandan da her demokraside bir hak olan polislerin görüntülenmesi yasaklanıyor" ifadelerini kullandı.
Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşu ise, tasarının belirsizliğine dikkat çekti. Kuruluş, cezai yaptırım için koşul olan 'zarar verme niyeti' ifadesinin yoruma açık ve belirsiz olduğunu aktardı.
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in hazırladığı ve cuma günü Ulusal Meclis'te 388 evet oyuyla kabul edilen tasarı, ocak ayında Senato'da oylanacak ve Senato'dan geçmesi halinde son bir kez daha parlamentoya sunulacak. (DIŞ HABERLER)