Fransa'da Macron'a askerlerden ikinci mektup
Fransa'da emekli ve muvazzaf askerlerin hükümete iç savaş uyarısında bulunduğu mektuba tepki dinmeden ikinci bir mektup yayımlandı.
DUVAR - Fransa'da emekli askerlerin geçen ay hükümete 'iç savaş' uyarısında bulunduğu tartışmalı mektubun ardından bu kez muvazzaf askerlerin imzaladığı belirtilen ikinci bir mektup yayımlandı. Hükümetin 'iç savaş uyarılarını susturmakla' suçlandığı açık mektubu hangi rütbeden kaç askerin imzaladığı bilinmiyor. Ancak açık mektubun internette 76 bini aşkın kişiden imza topladığı belirtiliyor.
Emmanuel Macron hükümetine bu kez muvazzaf askerlerden geldiği belirtilen ikinci salvo, ilk mektup gibi, sağcı Valeurs Actuelles dergisinde yayımlandı. Mektupta kendilerini Afganistan, Mali veya Orta Afrika Cumhuriyeti'nde hizmet etmiş veya ülke içi terörle mücadele operasyonlarına katılmış daha genç bir kuşak olarak tanımlayan askerler, Fransa hükümetini 'İslamcılığa taviz vermekle' suçladı. Metinde, bir önceki mektubu imzalayan emekli askerlere tepki gösterilmesi eleştirilerek, "Onlar canlarını, bugün sizin bizim topraklarımızda tavizler verdiğiniz İslamcılığı yok etmek için feda ettiler" denildi.
Mektupta, "Siz Fransa'nın başarısız bir devlet haline gelmesine izin verin diye mi savaştılar?" ifadelerinin yer aldığı mektupta, "Konu ülkemizin hayatta kalmasıyla ilgili" denilerek şöyle devam edildi: "Eğer bir iç savaş çıkarsa, ordu kendi topraklarında düzeni koruyacaktır. Kimse böylesine korkunç bir şey istemez -bunu en çok da bizden büyük askerler istemez- ama evet, Fransa'da bir iç savaşın zemini ortaya çıkıyor ve bunu siz de gayet iyi biliyorsunuz."
Valeurs Actuelles dergisi, açık mektubu 76 binden fazla kişinin imzaladığını savundu.
Fransa'da emekli askerlerin tartışma yaratan mektubu, Cezayir'in bağımsızlığını desteklediği gerekçesiyle General Charles de Gaulle'e karşı yapılan başarısız darbe girişiminin 60'ıncı yıldönümü olan 21 Nisan'da yayımlanmıştı. Bir dizi emekli generalin yanı sıra dördü subay, 18 muvazzaf asker tarafından imzalanan mektupta, Fransa'nın İslamcı aşırılıkçılık ve 'banliyölerdeki güruhlar' nedeniyle dağılma tehlikesi altında olduğu iddia ediliyordu. Mektuba, faşist siyasetçi Marine Le Pen'den destek gelmiş; Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly ve İçişleri Bakanı Gérard Darmanin ise sert tepki göstermişti. Bazı subaylar hakkında da soruşturma açılmıştı. (DIŞ HABERLER)