Fransa'da muhalefetten hükümete karşı gensoru önergesi: 'Mecliste de azınlıktalar'
Fransa meclisindeki beş farklı siyasi grup, Başbakan Borne'un tartışmalı emeklilik reformunu meclisi baypas ederek geçirme kararı sonrası ortak gensoru önergesi verdi.
DUVAR - Fransa Başbakanı Elisabeth Borne'un, bir yasa tasarısının meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa'nın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasını, emeklilik yaşının 62'den 64'e yükseltilmesini öngören tasarı için devreye sokmasına karşı, meclisteki muhalif beş farklı siyasi grup ortak gensoru önergesi verdi.
AA'nın aktardığına göre, ortak gensoru önergesini imzalayanlardan Sol ve çevreci partilerden oluşan Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes), konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Başbakan Borne'un dün (16 Mart) konuk olduğu TF1 televizyon kanalında 'emeklilik reformunu kabul ettirmek için mecliste yeterli oya sahip olmadıklarını kabul ettiğini' hatırlatarak, "Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un hükümeti dün sadece ülkede değil, Ulusal Meclis'te de azınlıkta olduğunun farkına vardı" dedi.
Nupes'un açıklamasında, gensoru önergesinin kabul edilmesi durumunda, bunun emeklilik reformunun reddine ve hükümetin düşmesine neden olacağına değinildi.
Ne olmuştu?
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne'un 16 Mart'ta bir yasa tasarısının meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa'nın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasını, emeklilik reformuna ilişkin tasarı için devreye koyması sonrası Paris dahil ülkenin farklı kentlerinde reform karşıtları gösteriler düzenlenmiş ve Fransızlar sokağa inmişti. Paris'te Concorde Meydanı'ndaki gösteride polisle göstericiler arasında gergin anlar yaşanmıştı. Polislerin meydandan tahliye ettiği göstericiler, dağıldıkları ara sokaklarda çöp, araç ve bazı kamu mallarını ateşe vermişti. Polis ise göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile saldırmıştı.
Anayasa'nın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrası, yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclis'ten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi sunmasına olanak sağlıyor. Gensoru önergesi, Meclis'teki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor.
Önerge, Meclis'te çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı, Meclis'te oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senato'nun önüne geliyor.
Başbakan Borne'un içeriğini 10 Ocak'ta açıkladığı emeklilik reformuna karşı kitlesel grev ve gösteriler için Fransızlar defalarca sokağa indi. Milyonlarca Fransız'ın karşı çıkarak kitlesel grevler ve gösteriler başlattığı reform, emeklilik yaşının kademeli olarak 2030'a kadar 62'den 64'e çıkarılmasını içeriyor. (DIŞ HABERLER)