Fransa'da tutuklunun firar ettiği silahlı saldırı sonrası gardiyanlardan eylem

Fransa'daki hapishanelerde çalışanlar, bir tutuklunun mahkemeden hapishaneye nakli sırasında düzenlenen saldırıda iki meslektaşlarının öldürülmesi sonrası eylem yaptı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da dün duruşmadan tutulduğu hapishaneye götürülen bir tutukluyu taşıyan hapishane aracına düzenlenen saldırıda iki hapishane personelinin hayatını kaybetmesi, ülkedeki farklı hapishanelerde protesto edildi. Silahlı kişilerin bir otoyoldaki paralı geçiş gişesi yakınlarında araca saldırması sonrası çete ve uyuşturucu bağlantılı suçlamalardan yargılanan tutuklu firar ederken, yüzlerce hapishane personeli bugün sabah saatlerinde hapishane girişlerinin engelledi, bazı çalışanlar palet ve lastik yaktı.

The Guardian gazetesinin haberine göre, hapishane çalışanları, öldürülen meslektaşları için bugün yerel saatle 11.00'de bir dakikalık saygı duruşunda bulunacak. Üç hapishane personelinin de ağır yaralandığı saldırının ardından Marsilya yakınlarındaki bir hapishanede çalışan 100'ü aşkın kişi bir araya gelerek, "Ölmek için maaş almıyoruz" yazılı bir pankart açtı. Pek çok çalışan da bugün 'asgari hizmet' sunacaklarını söyledi.

'9 METREKARELİK HÜCREYE 3 KİŞİ KOYARSANIZ...'

Fransa'daki sendikalar da saldırının ardından daha fazla güvenlik ve tutukluların hapishane ve mahkeme arasında sınırlı transferi talebinde bulundu. Bazı sendikalar, kalabalık hapishanelerdeki kötü çalışma koşulları ve şiddetten yakındı. FO Adalet sendikasından Erwan Saoudi, "Sadece tek bir kişinin tutulması gereken 9 metrekarelik bir hücreye üç kişi koyarsanız bu elbette gerilim yaratıp olaylara sebep olacaktır" dedi. 

Fransa Adalet Bakanı'nın bugün hapishane çalışanlarını temsil eden sendikalarla görüşme yapması beklenirken, polis de dün düzenlenen saldırının ardından hapishane nakil aracından firar eden tutukluyu arama çalışmalarına devam ediyor. Paris Savcılığı, firar eden tutuklunun 1994 doğumlu Mohamed Amra olduğunu ve geçen hafta 'ağırlaştırılmış hırsızlık' suçundan hüküm giydiğini ve kendisine ölümle sonuçlanan bir kaçırma vakasıyla bağlantılı olarak suçlama yöneltildiğini açıkladı. Dava hakkında bilgi sahibi bir kaynak, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, Amra'nın aynı zamanda uyuşturucu kaçakçılığı ve çete bağlantılı suçlara karıştığından da şüphe edildiği bilgisini verdi.

FİRARİ TUTUKLU 'SİNEK' KİMDİR?

BBC'nin haberine göre, 'Sinek' lakabıyla da bilinen firari tutuklu Amra'nın ülkenin güneyindeki Marsilya'da bulunan bir çeteyle bağlantılı olduğu düşünülüyor. Savcı Laura Beccuau, 30 yaşındaki tutuklunun 'yakından takip edilen bir tutuklu' olmadığını söylese de nakil olduğu araçta kendisine eşlik etmek üzere üç hapishane personeline ihtiyaç duyulmuştu. Yani, olay sırasında Amra'nın yanında beş hapishane personeli vardı.

Amra'nın avukatı Hugues Vigier, haftasonu da hapishaneden kaçma teşebbüsünde bulunduğunu anlattı. Buna göre, Amra, testere ile, tutulduğu hücrenin demir parmaklıklarını kesmeye çalışmıştı. Avukatı, dün yaşanan şiddetin ise 'özrünün olmadığını' söyledi. BFMTV'ye konuşan avukat, "Bu, ondan edindiğim izlenimle örtüşmüyor" dedi. 

Asistanının da müvekkiliyle dün sabah görüştüğünü anlatan Vigier, bunun bir saatlik kısa bir görüşme olduğunu ve asistanının Amra'yı 'normal' bulduğunu belirtti. Vigier, "Nakil hakkında bilgi sahibiydi; yani başkalarına söylemiş olması da muhtemel" dedi. 

Ne olmuştu?

Fransa'nın Normandiya bölgesindeki Rouen yakınlarında dün bir hapishane nakil aracı 'pusuya düşürülmüş', saldırıda iki hapishane personeli ölmüş, üç çalışan ağır yaralanmıştı. Araçta nakledilen tutuklunun saldırganlarla birlikte kaçtığı bilgisi Fransa basınına yansırken, tutuklunun dün sabah Rouen'de duruşmaya katıldıktan sonra hapishane aracında, Évreux kasabasında tutulduğu tutukevine geri götürüldüğü bilgisi verilmişti.

Olayın yerel saatle 11.00 sıralarında A154 karayolu üzerindeki ücretli geçiş gişesi yakınlarında yaşandığı, ardından yolun çift taraflı trafiğe kapatıldığı belirtilmişti. Basına yansıyan görüntülerde, kapüşonlu, silahlı erkeklerin konvoya yaklaştığı görülmüştü.

 

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)