Fransa'nın Yeni Kaledonya özerk bölgesinde seçim düzenlemesi tepkisi

Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da eylemciler, yerli halkın seçimler üzerindeki etkisini azaltacak anayasal değişikliğe tepki gösterdi. Şiddet olayları sonrası sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yeni Kaledonya'da çıkan olaylar sırasında yanan araçlar. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın Hint-Pasifik'teki özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da bağımsızlık yanlılarının, adadaki seçmen kitlesini genişletmeyi amaçlayan anayasa değişikliğine karşı çıkması sonucu eylemler ve şiddet olayları yaşanıyor.

Anadolu Ajansı'nın ulusal basından aktardığına göre, Yeni Kaledonya'da ülkenin bağımsızlığını savunan Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLNKS) Fransa Meclisi'nde görüşülen, 10 yıldır bölgede yaşayan Fransızların seçimlerde oy kullanmasına olanak sağlayarak yerli halkın seçimler üzerindeki etkisini azaltacak anayasa değişikliğine karşı çıkıyor. Bölgenin başkenti Noumea ve çevresinde şiddet olayları yaşanıyor.

12 SAATLİK SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, ateşe verilen ev ve araçlar, yağmalandığı iddia edilen dükkanlar yer aldı. Yaklaşık 50 iş yerinin ve 200 aracın yakıldığı olaylarda, 54 polis ve jandarma yaralandı. Yeni Kaledonya'daki Fransız Yüksek Komisyonu, 14 Mayıs Salı günü yerel saatle 18.00'den itibaren 12 saatlik sokağa çıkma yasağının uygulanacağını bildirerek, gerekli görülmesi halinde bu yasağın uzatılabileceğini duyurdu.

Yeni Kaledonya hükümeti, ortaokul ve liseleri kapatıp, kalabalık grupların bir araya toplanmasına ve alkol satışlarına yasak getirirken, havaalanı yetkilileri bölgedeki ticari uçuşların durdurulduğunu açıkladı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'şiddet olaylarına sebep olan' 82 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Yeni Kaledonya'daki anayasal değişim karşıtı eylemler, 4 Mayıs'tan beri devam ediyor.

2021'DEKİ BAĞIMSIZLIK REFERANDUMUNDAN 'HAYIR' ÇIKMIŞTI

Yeni Kaledonya halkı, 2021'de 'Fransa'nın bir parçası veya bağımsız ülke olmak' arasında tercih yapmak için sandık başına gitmişti. Seçmenlerin yüzde 96,49'unun bağımsızlığa 'hayır' dediği referandumda, katılım oranı ise rekor düşüşle yüzde 43,90 olarak kayıtlara geçmişti. Seçime itiraz eden Kanaklar, 2021'deki referandumun yeniden düzenlenmesi için Uluslararası Adalet Divanı'na temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Temmuz 2023'te resmi ziyarette bulunduğu Yeni Kaledonya için Fransa anayasasında 2024 başlarında uzlaşma temelli değişikliğe gideceklerini açıklamıştı. Yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı adadaki nüfusun çoğunluğunu yerli halk Kanaklar oluşturuyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)