Furkan Apartmanı Davası: ‘Yanlı ve taraflı karara itiraz edilecek’

Deprem davalarındaki ilk kararı Nizip Ağır Ceza Mahkemesi verdi. Kolonların ve kaçak dairelerin tespit edilmesine rağmen verilen beraat kararları temyize taşınacak.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL – Antep’in Nizip ilçesinde Maraş merkezli depremlerde yıkılan tek bina olan Furkan Apartmanı Davası'nda karar çıktı. 51 kişinin öldüğü apartmanda sorumlularla ilgili açılan davada Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık, Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay'a beraat, Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Kamu görevlilerinin yargılanmasıyla ilgili de savcılık makamının soruşturma izni verdiği belirtiliyordu. Mahkeme heyetinin verdiği karar deprem davalarındaki ilk karar olurken, aileler mahkemenin kararını adaletli bulmadı.

‘KOLON KESİP ELİMİZİ KOLUMUZU SALLAYARAK GEZEBİLİRİZ’

40 bin konutlu Nizip’te yalnızca Furkan Apartmanı yıkıldı. 51 kişinin öldüğü binada, 1+1 kaçak 10 dairede yaşayan Suriyelilerin akıbeti ise bilinmiyor. Depremden başlatılan soruşturma sürecinde, bilirkişi raporu mahkemeye sunulmadan önce müteahhitler kaçmıştı. Yakınlarını kaybedenler, sorumluların müebbet hapisle cezalandırılmasını isterken, karar duruşmasındaki beraat kararlarına tepki gösterdi. Furkan Apartmanı'nda 19 yaşındaki oğlunu kaybeden Seçkin Şahin dava sonrası yaptığı açıklamada: “Kolonun kesilmesinden dolayı, binanın yıkıldığı ortadaydı. Demek ki biz bu ülkede kolon kesip, elimizi kolumuzu sallayarak gezebiliriz. Bu karardan bunu anlıyorum. Fenni mesul, dosyadaki en zayıf halkaydı. Ona 16 yıl ceza verdiler. Tadilatı yapanlar, kolonu kesenler ortada gezecekler, bu nasıl olabiliyor. Kararı sindiremiyorum. Müteahhitlerle ilgili de bir karar verilmedi. Onlara da herhangi bir ceza verilmedi. Canlarının istediklerini yakalıyorlar, bizim dosyadakileri yakalamıyorlar, anlayamıyorum. Biz bu karara itiraz edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Seçkin Şahin

‘30 YILLIK HUKUKÇUYUM BU KARARA AÇIKLAMA GETİREMİYORUM’

Seçkin Şahin’in avukatı Figen Piri mahkemenin verdiği kararla ilgili yaptığı değerlendirmede, hukuki bir izahının olmadığını söyledi. Avukat Figen Piri, kararı temyiz edeceklerini sözlerine ekleyerek şöyle konuştu: “Ben bir açıklama getiremiyorum. 30 yıldır bu işi yapıyorum, bir şey diyemiyorum. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) gelen raporun içerisinde çelişkiler vardı. Soruşturma aşamasındaki raporlarda ana taşıyıcı kolonun dükkan katında kesildiği tespit edilmişti. KTÜ raporlarındaki eksikliklere defalarca itiraz etmemize rağmen yapılmadı. Mahkeme heyeti haklı itirazlara kulaklarını ve gözlerini kapadı. Bize tiyatro oynattı. Kendi bildiklerini yaptılar. Kolon kesenlerin beraatine karar verdiler. Bu taraflı ve yanlı bir karar. Ayrıca Furkan Apartmanı’ndaki kaçak dairelerle ilgili kamu görevlilerinin yargılanması hususuyla ilgili süreç de çok ağır işliyor. Soruşturma izni verildi deniyor ama henüz emin değiliz. Bu ayrı bir dava olarak görülecek. Kaçak daireler konusunda da Öğüt kardeşler kolon kesme ve kaçak yapı suçlarından da aklandılar.”