Furkan Apartmanı Davası'nda karar: 51 kişi öldü 1 kişi ceza aldı

6 Şubat depremlerinde 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasında karar çıktı. Sanık, Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay'a beraat, Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antep'in Nizip ilçesi Mimar Sinan Mahallesi'nde 51 kişinin yaşamını yitirdiği Furkan Apartmanı ile ilgili 4'ü tutuksuz, 2'si firari 6 sanık hakkında ayrı ayrı 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle açılan davanın görülmesine devam edildi. Duruşma öncesi Nizip Adalet Sarayı çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı.

AA'da yer alan habere göre, Nizip Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Furkan Apartmanı'nda yakınlarını kaybeden aileler ve avukatları hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Eyüp Öğüt duruşmaya katılırken, diğer sanıklar Faik Öğüt, Nejdet Alpay ve Yılmaz Şahin Yurtyapan, firari sanık müteahhitler Abdullah Devrim Sever ve Hasan Hüseyin Sever duruşmaya katılmadı. CHP’li ve EMEP’li milletvekilleri de duruşmayı takip etti.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI

Duruşmada ilk olarak cumhuriyet savcısı mütalaasını açıkladı. Savcı, tutuksuz yargılanan dört sanıktan Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ile Yılmaz Şahin Yurtyapan hakkında "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan üst sınırdan ceza, Nejdet Alpay için beraat talep etti.

KAMU GÖREVLİLERİ HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ

Ailelerin kamu görevlilerin yargılanmasıyla ilgili taleplerini dile getirmeleri üzerine, Cumhuriyet savcısı, Furkan Apartmanı'na ilişkin kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verildiğini, kamu görevlilerinin karara itiraz ettiğini ve sürecin devam ettiğini açıkladı.

51 KİŞİ ÖLDÜ 1 KİŞİ CEZA ALDI

Mahkeme, sanık Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay'a beraat, Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Firari sanıklar Abdullah Devrim Sever ve Hasan Hüseyin Sever'in dosyası tefrik edildi.

Kararın ardından Furkan Apartmanı'nda yakınlarını kaybeden aileler adliye önünde karara tepki gösterdi.

'KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASININ ÖNÜ AÇILMALI'

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, karar sonrası açıklamalarda bulundu. Karaca, 6 Şubat'tan bu yana ülkenin dört bir tarafında adalet mücadelesi yükseldiğini belirterek, "Özellikle de yıkılan 11 kentte biz bugün yıkılan apartman adlarıyla devam eden davalarda ailelerin adalet arayışını görüyoruz. Furkan Apartmanı davası da işte böyle apartman adlarıyla anılan davalardan bir tanesi. Bütün bu adalet arayış içerisinde özel bir yerde duruyor. Umuyoruz ki ailelerin 1.5 senedir yaşadıkları acılar, çektikleri çileler ve tuttukları yaslar biraz da olsa dinecek ve biz bugün mahkemeden sadece Furkan Apartmanı için değil, bu ülkenin dört bir tarafında gözü kulağı burada olan deprem suçlarının yargılanmasını isteyen, deprem suçları yargılanırken aynı zamanda bir daha hiç kimsenin insan canını hiçe sayarak bina yapmamasını garanti altına alan adaletli bir karar çıkmasını bekliyoruz" dedi.

"Tek bir talebimiz var" diyen Karaca şöyle devam etti: "Bu davadan bu deprem suçlarının bir daha bu ülkede gerçekleşmeyeceği bir karar bekliyoruz. Ama bununla yetinmiyoruz bugün ülkenin dört bir tarafında görülen davalarda bir tek kamu görevlisi bile yargılanmıyor. Oysa biz ortaya konulan bütün bilirkişi raporlarından çok iyi biliyoruz, mütalaalardan biliyoruz, ailelerin anlattıklarından biliyoruz. Ortaya konan raporlardan biliyoruz bu suçlara göz yumanlar var ve onlar dava dosyalarına dahil edilmiyorlar bile. Dolayısıyla buradan çıkan adaletli karar aynı zamanda suçu olan, bu suçlara göz yuman kamu görevlilerinin de yargılanmasının kapısını açacaktır."

'EMSAL BİR KARAR ÇIKMASI ÖNEMLİ'

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kaya ise şunları söyledi: "Bu büyük depremde hayatını kaybedenlerin aileleri kadar kayıplarını arayan aileler de var. Yüzlerce aile kayıplarını aradı. Onlar gibi Furkan’da, Ebrar sitesinde diğer yerlerde yakınlarını yitirmiş aileler büyük bir adalet arayışı mücadelesi veriyor. Bu davadan emsal bir karar çıkması önemli."

 

 

(HABER MERKEZİ)

Etiketler furkan apartman deprem