Füruzan son yolculuğuna uğurlandı
Türkçe edebiyatın önemli isimlerinden Füruzan, Zincirlikuyu Camii'nde düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Yazar, törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.
DUVAR - Türkçe edebiyatın önemli isimlerinden Füruzan için Zincirlikuyu Camii'nde bir cenaze töreni düzenlendi. Törene yazarın sanatçı dostları ve okurları katıldı.
Yazarın kızı Aslı Selçuk tören alanında taziyeleri kabul etti. Öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından, yazar Füruzan Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.
İlk kitabı 'Parasız Yatılı'yla 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanan; 'Gecenin Öteki Yüzü', 'Kırkyedililer', 'Benim Sinemalarım' kitaplarını kaleme alan Füruzan, gerçek adıyla Feruze Çerçi, geçtiğimiz günlerde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Öykünün yanı sıra şiir, roman, gezi yazısı, deneme ve çocuk edebiyatı türlerinde eserler veren Füruzan'ın vefat haberini, şair Elif Sofya; "Füruzan sonsuzluğa gitti" sözleriyle duyurdu.
Hayatını kaybeden yazar için 14 Şubat Dünya Öykü Günü'nde bir veda töreni düzenlendi.
'BEDENEN GİTMİŞ OLABİLİR AMA KİTAPLARIYLA YANIMIZDA'
DHA'nın aktardığına göre, annesine veda eden Aslı Selçuk, "Ben bunu bir veda olarak adlandırmıyorum aslında. O sürekli yanımızda, yaşıyor. Eserleriyle yaşamayı sürdürecek. Hatta yaptığımız veda töreninde bizi izlediğini hissettim. Çok büyük bir edebiyatçı, dünya ve Türk edebiyatında çok önemli bir yeri var. Bedenen gitmiş olabilir ama kitaplarıyla yanımızda. Ruhu ve bütün varlığıyla bizimle. Okurlarına kitapları aracılığıyla ulaşmayı sürdürecek. Sanatçılar ölümsüzdürler. Sadece beden gider, ruh kalır. Doğrusu zorlu bir yolculuktu. Fakat annemi bu şekilde uğurladığım için çok mutlu ve gururluyum. Bugün hiç tanımadığım insanlarla bile konuştum. Okurları, sevenleri buradalar. O benim annem evet ama artık topluma mal olmuş bir insan. O toplumun sevdiği, Türk edebiyatının önemli isimlerinden birisi. Bu şekilde de kalmayı sürdürecek. Onu sonsuzluğa doğru uğurluyoruz. Güzel ayrıldık annemle, konuştuk. Bana, 'Hiçbir şey için üzülme. Ben hep senin yanında olacağım' dedi. Bu yüzden güçlü durmam gerekiyor" diye konuştu.
'BİZİ İLK DEFA YAZAN İNSANLARDAN BİRİSİ'
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, "Füruzan, bizim gençliğimizin ilk önemli kadın yazarıdır. Ben gecekondu mahallesinde büyümüş bir insan olarak söylüyorum, o bizi ilk defa yazan insanlardan birisidir. Ben onun 'Parasız Yatılı'sını okuduğumda o romanda kendimi ve arkadaşlarımı buldum. O geniş dostluğumuzun içinde bu kadar insana derinden bakan, kızlara, çocuklara, kadınlara, yoksullara bu kadar derinden bakan önemli yazarlarımızdan biriydi. Yattığı yer incitmesin, ruhu şad olsun" dedi.
'ÇOK İYİ BİR YAZAR OLARAK YAŞADI'
Yazar Füruzan'ın 52 yıllık dostu gazeteci-yazar Yalvaç Ural ise, "Füruzan ile benim dostluğum 52 seneye yakındır. Tanıştığımızda ben 26, o 32 yaşındaydı. Mahalledeki dostluklar, arkadaşlıklar 52 yıllık bir sevgiyle yürüdü. Gerçekten çok iyi bir yazar olarak, çok güçlü bir yazar olarak yaşadı. Yazdıklarıyla kendine geniş bir okur kitlesi kazandı. Herkesin sevdiği bir yazar olarak bugüne kadar yaşamını sürdürdü. Onu özlemle anıyorum. Fuarlarda gördüğümüzde birbirimize sarılırdık. Erken öldü diyoruz biz her zaman ama o güzel bir yaşam geçirdi. İyi bir evlat yetiştirdi. Türkiye'ye imzasını attı. Herkesin severek okuyacağı bir yazar aramızdan ayrıldı" ifadelerini kullandı.
(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)