G20 Zirvesi, Brezilya'da başladı: 'İnsanlığı utandıran bu yaraya son verilmeli'
G20 Liderler Zirvesi, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde, ‘Adil bir dünya ve sürdürülebilir bir gezegen inşa etmek’ temasıyla başladı. ilk konuşmayı Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva yaptı.
DUVAR - Dünyanın en büyük 20 ekonomisini temsil eden ülkelerden liderlerin 'açlık, sosyal adalet, iklim değişikliği, enerji dönüşümü ve uluslararası kurumların reformu' gündemleriyle bir araya geldiği G20 Zirvesi, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı G20 Liderler Zirvesi, liderlerin Rio de Janeiro'da zirveye ev sahipliği yapan Modern Sanatlar Müzesi'ne intikali ve Brezilya Devlet Başkanı Lula de Silva'nın liderlere hitabıyla başladı.
Zirvede Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de eşlik ediyor.
İlk kez Brezilya'da gerçekleştirilen ve Afrika Birliği'nin daimi üye olarak katıldığı ilk zirve olan G20 Rio Zirvesi'nde katılımcı devlet ve hükümet başkanları, bugün ve yarın “Sosyal Kapsayıcılık İle Açlık Ve Yoksullukla Mücadele”, “Küresel Yönetişim Kurumlarının Reformu” ve “Sürdürülebilir Kalkınma Ve Enerji” öncelikli gündemleriyle bir araya gelecek.
Dünya ekonomisinin yüzde 85'ini temsil eden 20 ülkenin liderleri, Brezilya'nın dönem başkanlığında “Adil Bir Dünya ve Sürdürülebilir Bir Gezegen İnşa Etmek” temasıyla gerçekleştirilen zirveye Afrika Birliği, Avrupa Birliği, ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Çin, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Endonezya, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Meksika, Kanada, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye ile ev sahibi Brezilya katılıyor.
Zirve çerçevesinde liderler, ilk gün Açlık ve Yoksullukla Mücadele Küresel İttifakı'nın lansmanı ve Küresel Yönetişim Reformu başlıklı oturumlarda yer alacak. İlk gün ayrıca Brezilya Devlet Başkanı ve eşi tarafından liderler için resmi resepsiyon verilecek.
Zirvenin ikinci gününde ise “Sürdürülebilir Kalkınma Ve Enerji” ile G20 dönem başkanlığının Brezilya'dan Güney Afrika'ya devir töreninin de gerçekleştirileceği kapanış oturumu gerçekleştirilecek.
Zirvenin ikinci gününde liderler arası ikili görüşmeler de yapılacak.
'İNSANLIĞI UTANDIRAN BU YARAYA SON VERİLMELİ'
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, G20 Liderler Zirvesi'nin açılışında konuştu. G20 Liderler Zirvesi’ne ilk kez 2008 yılında Washington'da katıldığını anımsatan Lula da Silva, 16 yıl sonra dünyanın durumunun daha da kötü olduğunu söyledi. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek sayıda silahlı çatışmaya ve şimdiye kadar kaydedilen en yüksek oranda zorla yerinden edilmeye tanık olunduğunu belirten Lula da Silva, “Hava olayları yıkıcı etkilerini gezegenin her köşesinde gösteriyor. 15 milyondan fazla kişinin hayatına mal olan salgının ardından sosyal, ırksal ve cinsiyet eşitsizlikleri derinleşiyor, açlık ve yoksullu artıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) göre, 2024 yılında yetersiz beslenen 733 milyon insanla yaşayacağız. Yılda 6 milyar tona yakın gıda üretilen ve askeri harcamaların 2,4 trilyon dolara ulaştığı bir dünyada bu kabul edilemez” dedi.
Lula da Silva, G20’nin dünyanın 110 trilyon dolarlık GSYİH'sinin yüzde 85'ini temsil ettiğini kaydederek, “İnsanlığı utandıran bu yaraya son vermek acil görev burada olanlara düşüyor. Bu nedenle, Açlığa ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifak’ın başlatılmasını Brezilya’nın G20 dönem başkanlığının temel hedeflerinden biri olarak belirledik” ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN: GAZZE'DE KITLIK RİSKİ FELAKET DÜZEYİNE ULAŞTI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da zirvenin ilk oturumu olan Sosyal Kapsayıcılık ile Açlık ve Yoksullukla Mücadele Oturumu'na katıldı.
Zirvede Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yan yana oturan Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı da Silva'nın açılış konuşmasının ardından basına kapalı devam eden oturumda yaptığı konuşmada Gazze'de acil ateşkes çağrısı yaptı.
"Gazze'de yaşanan insani felaket karşısında bir kez daha derhal ve kalıcı ateşkesin sağlanması çağrısında bulunuyorum" diyen Erdoğan şunları söyledi:
- Gazze'de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre 'felaket' düzeyine ulaşmıştır.
- Gazze nüfusunun yüzde 96'sı, diğer bir ifadeyle 2 milyondan fazla insan sağlıklı gıda ve suya erişemiyor.
- (Gazze) Türkiye olarak, bölgeye 86 bin tondan fazla yardımda bulunduk, Lübnan'a yardımlarımız ise 1300 tonu aştı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)