G7 Liderler Zirvesi Japonya'da başladı: Zelenskiy çevrimiçi katılacak

G7 ülkelerinin liderleri, 2023 zirvesi için Japonya'nın Hiroşima kentine geldi. 21 Mayıs'a kadar sürecek zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de çevrimiçi katılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - G7 Liderler Zirvesi, Japonya'nın dönem başkanlığında, ülkenin güneybatısındaki Hiroşima kentinde başladı. Zirve, 21 Mayıs'a kadar devam edecek.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun ev sahipliğindeki zirveye ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Kanada ve İtalya liderleri katılıyor. Zirveye G7 ülkelerinin yanı sıra Avrupa Birliği (AB), Endonezya, Hindistan, Güney Kore, Avustralya ve Vietnam da davetli.

KİŞİDA, LİDERLERİ HİROŞİMA BARIŞ ANITI MÜZESİ ÖNÜNDE KARŞILADI

Ev sahibi Japonya'nın Başbakanı Kişida Fumio ile eşi Kişida Yuko, misafir devlet ve hükümet başkanlarını, Hiroşima Barış Anıtı Müzesi önünde karşıladı. 1945'te atılan atom bombası dönemine ait 100 bini aşkın eser ve kalıntıların sergilendiği müze, G7 liderlerinin toplu şekilde ilk ziyaretine sahne oldu.

Kişida çiftinin eşliğinde, ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden dahil konuk liderler ve eşleri müze ile yerleşkeyi gezdi. Ziyaret sonrası liderler, yerleşkede, atom bombası sebebiyle hayatını kaybedenler için inşa edilen anıt mezara yürüdü ve çiçek çelenkleri koydu.

BIDEN, HİROŞİMA'YA GELEN İKİNCİ ABD BAŞKANI OLDU

Biden, 1945'teki atom bombası saldırısı sonrası Hiroşima'ya gelen görevdeki ikinci ABD Başkanı oldu. Barack Obama, 2016'da Hiroşima'yı ziyaret etmişti. Küresel siyasi ve ekonomik sorunların çözümünde önemli uluslararası platformlardan biri sayılan G7 Liderler Zirvesi, Grand Prince Hiroshima Hotel'de gerçekleştirilecek.

LİDERLERDEN ORTAK AÇIKLAMA: YENİ ADIMLAR ATILACAK

G7 liderleri, Rusya ile savaşın sürdürdüğü Ukrayna'daki durumun ele alındığı özel oturum sonrası bir açıklama yayımladı. Açıklamaya göre G7 liderleri, 'Ukrayna'ya destek verilmesinde tereddüt edilmeyeceğini ve Rusya'nın saldırganlığının başarısız kılınması için yeni adımlar atılacağını' taahhüt etti.

"Rus birlikleri ve askeri teçhizatı tamamen ve koşulsuz olarak geri çekilmeden, adil bir barışın gerçekleştirilemeyeceğinin altını çiziyoruz" diyen liderler, Ukrayna'ya, ihtiyaçlarına göre uyarlanmış güvenlik yardımını sürdürme sözü vererek, Rusya'nın ekonomik erişimine yönelik 'daha fazla kısıtlama' uygulanacağını belirtti.

Üçüncü taraflara 'Rusya'nın saldırganlığına maddi destek sağlamayı derhal durdurmalarını' söyleyerek, 'aksi takdirde ağır bedellerle karşı karşıya kalacakları' uyarısında bulunan liderler, Ukrayna'nın yeniden inşasına yönelik, "Rusya'nın yol açtığı hasarı ödemesi gerektiğini" kaydetti. G7 liderlerinin ortak açıklamasında ayrıca 'kendi yetki alanlarındaki Rus egemen varlıklarının hareketsiz bırakılacağı' da teyit edildi.

UKRAYNA: ZELENSKİY, ÇEVRİMİÇİ KATILACAK

Öte yandan, Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna'nın Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Hiroşima'daki G7 Liderler Zirvesi'ne bizzat katılacağı iddiaları üzerine Ukraynalı yetkililer konuyla ilişkin açıklama yaptı.

AA'nın aktardığına göre, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi (SNBO), Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Japonya'nın Hiroşima kentinde 19-21 Mayıs tarihlerinde yapılacak G7 Liderler Zirvesi'ne çevrimiçi katılacağını bildirdi.

'BAŞKANIMIZIN BİZZAT BULUNMASI ÖNEMLİ'

SNBO Sekreteri Oleksii Danilov, bir yerel televizyon programında yaptığı konuşmada, Zelenskiy'nin G7 Zirvesi'ne katılacağını belirterek, "Devlet Başkanı'mızın, ülkemizin sürdürülebilirliği konularını ele almak için dünyanın neresinde olursa olsun olması gereken yerde olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Zirvede önemli kararların alınacağına işaret eden Danilov, "Bu nedenle çıkarlarımızı tam olarak savunmak, ülkemizin topraklarında yaşanan olaylar hakkında net öneri ve argümanlar sunmak için kesinlikle Başkan'ımızın bizzat bulunması önemlidir" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)