Galatasaray Üniversiteli öğrenciler: Öğretmenlerimizin yanındayız

Galatasaray Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler, Fransız eğitimcilere getirilen Türkçe dil yeterliliğine sahip olma zorunluğuna tepki gösterdi: "Öğretmenlerimiz Türkiye’de yasa dışı bulunma konumuna itilmiştir... Fransız öğretmenlerimizin içine sürüldüğü bu durum kabul edilemez. Fransız öğretmenlerimizin yanındayız."

Galatasaray Üniversiteli akademisyenler geçtiğimiz günlerde Boğaziçili akademisyen ve öğrencilere destek açıklaması yapmıştı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) eğitim dili Fransızca olan Galatasaray Üniversitesi'ndeki (GSÜ) Fransız eğitimcilere B2 veya üzeri Türkçe dil yeterliliğine sahip olma zorunluluğunu getirdi. Karar sonucu Fransız eğitimcilerin oturma izni yerine de geçen çalışma izinleri etkilendi. Eğitimcilere destek veren GSÜ öğrencileri ve farklı üniversitelerden öğrenciler, sosyal medyada "#GSÜSusmayacak" etiketiyle paylaşımlar yaptı.

Öğrenciler alınan kararı özgür eğitime müdahale olarak değerlendirerek sosyal medyada şu paylaşımı yaptılar: 

30 EĞİTMEN ETKİLENDİ: Galatasaray Üniversitesi öğrencileri olarak Fransız öğretmenlerimizin Türkiye’deki statüsünü tümüyle tehlikeye atan süreci endişeyle takip etmekteyiz. Galatasaray Üniversitesi Türkiye 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Fransa 21. Cumhurbaşkanı François Mitterand’ın da katıldığı törenle imzalanan uluslararası anlaşmayla 1992 yılında kurulan eğitim dili Fransızca olan bir yükseköğretim kurumudur. Kurulduğu günden bu yana 'Uluslararası işbirliği ve paydaşlarla güçlü ve sürekli ilişkiler' temel değerlerinden biri olan üniversitemizde Fransız 30 öğretim üyesi ve elemanı hazırlık dili öğretmeni, okutman, teknik uzman, araştırmacı ve akademisyen görevleriyle bulunmaktadır.

YASA DIŞI KONUMA İTİLDİLER:SBGalatasaray Üniversitesi'ne mensup Fransız öğretim üyeleri ve elemanlarının çalışma izni alma ve yenileme prosedürleri sekteye uğramıştır. Üniversite yönetimi herhangi bir sebep belirtmeden, yetersiz bir süre sunarak Fransız öğretmenlerimizin B2 Türkçe dil testine girmesi istenmiş bunun sonuncunda öğretmenlerimizin bir kısmına tek dönemlik ve yenilenemez nitelikte çalışma izni sunulmuştur. Oturma izni yerine de geçmekte olan çalışma izni hakkında prosedürel gecikmeler yaşayan öğretmenlerimiz içinde bulunduğu koşullar altında ders vermeyi sürdürürken Türkiye’de yasa dışı bulunma konumuna itilmiştir.

KARARDAN HABERLERİ YOKKEN SINAVA GİRDİLER: Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü dil yeterlilik sınavı isteklerinin sebebini Aralık ayında belirtme gereği duymuş, Yükseköğretim Kurulunun kararı olarak Fransız öğretmenlerin B2 veya üzeri Türkçe dil yeterliliğine sahip olması zorunluluğunu açıklamıştır. Fransız öğretmenlerimiz YÖK’ün bu kararını bilmeyerek dil yeterlilik sınavlarına girmiştir. Öğretmenlerimiz 5 Şubat tarihinde Fransız rektör yardımcısı tarafından Türkiye’nin tek Frankofon üniversitesi olan GSÜ’de düzenlenen dil sınavlarının yeterli olmayacağını, nadiren Fransızca sınavlar organize eden Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen bir B2 Türkçe sertifikasının da YÖK tarafından talep edildiği hakkında bilgilendirilmiştir.

KABUL EDİLEMEZ: Galatarasay Üniversitesi evi olarak gören Fransız öğretmenlerimizin içine sürüldüğü bu durumun kabul edilemez. Galatasaray Üniversitesi tüm bileşenleriyle bizimdir. Öğretmenlerimizin yanındayız. Fransız öğretmenlerimizin yanındayız! Öğretmenlerimize yapılan haksızlığın GSÜ öğrencileri olarak karşısındayız" 

YÖK: KARAR, MÜTEKABİLİYET ESASINDA ALINDI

YÖK'ten yapılan açıklamada ise kararın mütekabiliyet esasına göre alındığı ifade edildi. Açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Galatasaray Üniversitesi’nin Fransa tarafından gönderilen hocalarından B2 düzeyinde Türkçe istendiği doğru. Fakat bu uygulama sadece ‘mütekabileyet esasında’ istenen bir taleptir. Zira Fransa devleti bir yıl önce almış olduğu karar çerçevesinde masrafları Türkiye tarafından ödenmek üzere Fransa’daki üniversitelere ve ortaöğretim kurumlarına gönderilen Türkçe okutmanlarından ve din görevlilerinden B2 düzeyinde Fransızca istemeye ve bunu sağlayamayanlara vize vermemeye başlamıştır. Kurulumuz da uzun müddet sonuçsuz kalan müzakereler sonucu, mütekabiliyet esasında Fransa tarafından gönderilenler için de aynı şartı aramaya başlamıştır." (ANKA)