Hızlı iyileşmenin püf noktaları
Sonbahar ayında ani hava değişimleriyle birlikte enfeksiyonlar hızla yayılıyor. Hastalıktan korunmak için bağışıklık sisteminizi küçük önlemlerle kuvvetlendirebilirsiniz. İşte doğru beslenmeyle hızlıca iyileşmenin püf noktaları...
Domatesi pişirerek tüketin
Domates, asit oranı yüksek olduğundan bilinenin aksine bir sebze değil, meyvedir. A ve C vitamini açısından oldukça zengin olan bu kırmızı meyvenin içinde bulunan en önemli antioksidanlardan biri, likopenin pişirme işlemi ile birlikte vücutta emilimi artıyor. Zeytinyağı ilavesi ile de biyo-yararlılığı daha da artan domatesi, gün içerisinde yemeklerde ve salatalarda kullanmayı ihmal etmeyin.
Baharatları harmanlayın
Baharatların içeriğinde bulunan antioksidanlar da bağışıklık sistemini destekliyor. Hatta bazı baharatlar, boğazda oluşan enfeksiyonun iyileşme sürecini hızlandırır. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa şu tarifi gün içerisinde kullanabilirsiniz. Baharat harmanı: Çukur bir kapta 2 yemek kaşığı fesleğen, 2 yemek kaşığı karabiber, 1 yemek kaşığı kekik, 1 yemek kaşığı nane, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı acı pul biber baharatlarını karıştırıp salatalarınıza ve yoğurdunuza serpin.
Çay-kahve yerine bitki çayı
Düzenli sıvı tüketimi metabolizmanın düzgün çalışabilmesi ve toksik maddelerin atılması açısından oldukça önemli. Sıvı tüketimini artırmak için ise siyah çay ve kahve gibi vücutta di-üretik etkisi olan içecekler yerine bitki çayları tercih etmeli. Özellikle ıhlamur, rezene, adaçayı, nane, zencefil, kuşburnu gibi gribe karşı destekleyici olan bitki çaylarını kış boyunca bardaklarınızdan eksik etmeyin.
Balık tüketmenin tam zamanı
Balığın içerisinde bulunan omega 3 yağ asitleri anti-inflamatuar etkiye sahip. Ayrıca viral, bakteriyel, paraziter enfeksiyonlara karşı konakçı defansını zayıflatarak, hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir ve iyileşme sürecini hızlandırır. Mevsimine uygun olarak haftada 1 veya 2 defa tüketimi kısa sürede toparlanmanıza yardımcı olabilir.