İşte sağlık deposu kış sebzeleri
Doğal vitamin kaynağı olan sebzeleri ve meyveleri mevsiminde tüketmeye özen gösterin. İşte kış boyunca tezgahlarda görebileceğimiz mevsim sebze ve meyvelerin faydaları...
Patates yerine bal kabağı püresi
Süper besinler listesinin başlarında yer alan bal kabağı, güçlü bir antioksidan olan beta karotenin zengin bir kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayıp, göz sağlığını koruyarak katarakt oluşumunu engelliyor. Cilt sağlığını da korurken kanser riskini azaltıyor. Bal kabağı, lif içeriği yüksek olması nedeniyle uzun süre tok kalmaya yardımcıdır. Aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenlediği için kabızlıkta da tüketimi iyileştirici etki gösteriyor. Bal kabağını çorba şeklinde ya da et yemeklerinin yanında patates püresinin yerine püre olarak tüketebilirsiniz. Yemekler dışında bal kabağının kendi şeker oranından faydalanılarak şeker ilavesiz tatlısını yapabilir ya da kahvaltılarınız için şekersiz marmelatını hazırlayabilirsiniz.
Sebzelerin kralı: Ispanak
Lutein, betakaroten, C vitamini ile beraber birkaç çeşit antioksidan içeren ıspanak, aynı zamanda folikasit ve demir deposudur. Bu zengin içeriğiyle ıspanak, bağışıklık sistemini destekleyen sebzeler içinde ön sırada geliyor. Yüksek potasyum sayesinde kan basıncını düşürüyor. Yüksek miktarda pürin bazı içerdiğinden gut hastalığı olanların kontrollü bir şekilde tüketmeli gerekiyor.
Renkli bir öğüne ne dersiniz?
Pancar, zengin karotenoid, folat ve çinko içeriğiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken, soğuk algınlığı ve kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. Tek başına yenilebileceği gibi salataları renklendirme amaçlı da kullanılarak da antioksidan etkisinden yararlanılabiliyor. Pancarı ara öğünde peynirle beraber tükettiğiniz takdirde tok tutabiliyor. Böylelikle hem lezzet hem de görüntü açısından sizi mutlu eden bir ara öğün elde edebilirsiniz.
Karnabaharla zayıflarken sağlık depolayın