'Üçüncü göz'ün anlama ne?
Bir Hindu geleneği olan ‘bindi’ alına nokta olarak uygulanır. Bindi kişinin üçüncü göz'ünü simgeler.
DUVAR - Alında belirgin bir nokta kullanımı, daha çok Güney Asya’da özellikle Hindistan, Bangladeş, Nepal, Sri Lanka ve Mauritius’ta popüler bir nişandır. Bu eski Hindu geleneği ‘bindi’ olarak adlandırılır. Bindi kelimesi Sanskritçe’deki ‘bindu’ kelimesinden türetilmiştir ve kişinin gizemli üçüncü gözüyle ilgilidir.
Bindiler, alnın ortasında, kaşlara yakın kısımda, kırmızı, parlak bir nokta olarak uygulanır. Ancak bindiler üzerine yerleştirilmiş bir mücevher parçasıyla farklı renklerde de olabilirler.
Antik Aryan topluluklarında da benzer bir gelenek olan 'tilaka' kullanılırdı. Tilaka bir evlilik sembolü olarak damat tarafından gelinin alnına dikey kırmızı bir çizgi şeklinde uygulanırdı. Hindulardaki bindi geleneğinin de Aryanlardaki Tilaka'dan gelmiş olabileceği düşünülür. Hintli bir kadın eşi öldüğünde yada boşandığında bindi ve evli kadınlara özgü diğer takıları kullanmayı bırakır.
“Altıncı Çakra” ve Hint kültüründeki önemi
Hint kültüründe kaşların arasındaki bölgenin, ‘komut’ anlamındaki ajna diye bilinen 'altıncı çakra' ve görünmez bilgeliğin merkezi olduğuna inanılır. Tantra inancına göre meditasyon sırasında omurganın tabanından başa doğru gizli enerji yükselir. Ajna bu enerjinin dışa açılan noktasıdır. Bu inanışa göre anja bölgesine yapılan bindiler vücuttaki enerjiyi tutar ve konsantrasyonu güçlendirir. Ayrıca bu nokta, yaratımın temelindeki merkez nokta olarak kabul edilir, talih ve iyi şansın sembolize eder.