'Zeki ve mutsuz' dahiler!
Tarih boyunca birçok bilim insanı, sanatçı, düşünür çeşitli ruhsal yada bedensel rahatsızlıkla boğuşmuş ve hatta bu sıkıntılar ortaya koydukları eserler için teşvik edici olmuştur. Birazdan okuyacağınız isimler, hayatları boyunca çeşitli rahatsızlıklar ile mücadele etmiş olsalar da sahip oldukları inanılmaz yetenekleriyle isimlerini tarihe yazdıranlardır...
Tarih boyunca birçok bilim insanı, sanatçı, düşünür çeşitli ruhsal yada bedensel rahatsızlıklarla boğuşmuş ve hatta bu sıkıntılar ortaya koydukları eserler de bir tür kamçı görevi görmüştür. Birazdan okuyacağınız kişiler, hayatları boyunca çeşitli rahatsızlıklar ile mücadele etmiş olsalar da sahip oldukları inanılmaz yetenekler ile günümüzde ünlerini ve saygınlıklarını hâlâ koruyorlar.
Ernest Hemingway
“Zeki insanların mutlu olma durumu, rastladığım nadir şeylerden biri.” diyen Hemingway, Amerikan edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. 1954’te “Yaşlı Adam ve Deniz” adlı kitabıyla Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Onu ölüme sürükleyen sebep, alkol probleminin ve zihinsel bozukluklarının bir arada olmasıydı. Duygusal sorunlarının üstesinden gelebilmek adına alkol kullandığını söylüyordu. Aslında bu ona daha fazla zarar veriyordu. 1961 yılında, 61 yaşındayken İdiho/Ketchum’da intihar etti.
Janis Joplin
“Sanırım çok fazla düşünüyorum, işte bu yüzden içiyorum!” Janis Joplin 27 Kulubü (27 Club)’nün bir üyesi olan Janis Joplin, günümüzde hâlâ çok seviliyor. Teksas’ta büyürken sergilediği mücadelelerden; eklektik, sanatsal unsurlara olan ilgisinden dolayı olduğu kadar ırkçılığa da karşı olduğu için, lisedeki diğer arkadaşları tarafından dışlandı. O zamanlarda, akranlarına sürekli alay konusu olan aşırı kilodan ve kötü bir cildin varlığından muzdaripti. Müziğine, enerjisine ve genç yaşına rağmen pek çok kişi onu “yaşlı bir ruh” olarak nitelendiriyordu. Hayatındaki boşluğu alkol ve uyuşturucuyla doldurmaya çalıştı. Fakat alkol ve uyuşturucu ile kurduğu bu arkadaşlık, 1970 yılında bir Hollywood otelinde aşırı dozdan kaynaklı erken bir ölümle son buldu.
Jack Kerouac
“İnsanlara kendi kafa karışıklığımdan başka verecek bir şeyim yoktu.” Jack Kerouac 1950’li ve 60’lı yılların öne çıkan yazarlarından ve Beat kuşağı şairlerden olan Kerouac, arkadaşlarıyla birlikte güzel zamanlar geçirmek için tüm Amerika’yı baştan sona gezdi. Alkol bağımlısıydı ve uyuşturucu da kullanıyordu. Hayatı 2. Dünya Savaşı’nda deniz kuvvetlerine katılmasıyla iyice içinden çıkılmaz bir hal aldı. 10 ay boyunca hizmet ettiği donanmadan, doktorunun ona koyduğu şizofreni teşhisi yüzünden atıldı.