8 Mart'ın tarihini yazan kadınlar
8 Mart nasıl 8 Mart olmuş öğrenmek ister misiniz? Kadın hakları tarihçesi o denli uzun ve zor bir mücadele ki, değil tek bir yazıya sığması, cilt cilt kitaplar yazsa bile yine bir yerleri eksik kalır. Haliyle 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olabilmesi de uzun bir mücadeleden geçiyor.
KIVILCIMI, DOKUMA İŞÇİSİ KADINLAR YAKTI
DUVAR - Takvimler 8 Mart 1857’yi gösteriyordu... ABD'nin New York kentinde bir dokuma fabrikası... Kadınlar işçiler çok ağır çalışma koşullarında çalışıyor ve emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Koşulların gün geçtikçe ağırlaşmasıyla bir isyan ateşi yaktı işçi kadınlar. Greve çıkma kararı alan kadınlar, taleplerini de açıkladılar: Eşit işe, eşit ücret.
129 KADIN İŞÇİ YANARAK CAN VERDİ
Kadın mücadelesinde dönüm noktası olacak bir kararı alan 40.000 dokuma işçisi kadın grevlerine başladı. Grevin yayılmasında korkan patron, grevi bastırmak için bir yol buldu: Fabrikanın kapılarına kilit vurmak. Bu sırada fabrika içinde şüpheli bir yangın başladı. 129 kadın, yangında hayatını kaybetti. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
'EKMEK VE GÜL' EYLEMLERİ
1908 yılında yine New York kentinde binlerce kadın fazla çalışma saatlerini protesto etmek, seçme hakkı almak için “Emek ve Gül” sloganı ile bir yürüyüş gerçekleştirildi. Ekmek, emek ve adaleti, gül ise güzel bir yaşamı temsil ettiği için simge olarak seçildi.
CLARE ZETKİN ÖNERİYOR
II. Enternasyonal'e bağlı olarak 1907 yılında Stuttgart'da toplanan I. Enternasyonalist Kadınlar Kongresi, bir kadın enternasyonalinin kurulmasını ve bununla Clara Zetkin'in görevlendirilmesini karara bağladı. II. Kadın Enternasyonal'i 1910 yılında Danimarka'nın Kopenhang kentinde toplandı. Kadın Enternasyonali'nin başkanı Clara Zetkin, kadın emekçilerin bir sembolü olan 8 Mart'ın "Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü"olarak kabul edilmesini önerdi. Clara Zetkin'nin bu önerisi büyük bir coşkuyla kabul edildi.