Resim sanatında iz bırakmış 10 ressam
Fikret Mualla'dan Hale Asaf'a, Fahrelnisa Zeid'den Feyhaman Duran'a Türkiye'nin bilinmesi gereken 10 ressamı...
DUVAR - Fikret Mualla'dan Hale Asaf'a, Fahrelnisa Zeid'den Feyhaman Duran'a Türkiye'nin bilinmesi gereken 10 ressamı...
Hüseyin Avni Lifij (1886 – 1927)
Ressam Hüseyin Avni Lifij 1886’da Samsun’da dünyaya gelen ressamın en bilinen eseri kadehli-pipolu otoportresidir. 1906 yılında henüz amatör bir ressam olarak yarattığı bu eser, sadece ressamın en önemli çalışmalarından biri değil, aynı zamanda Türk portre ressamlığının da en önemli eserlerinden biri kabul edilir. Lifij, tamamen amatör bir ruhla yapmış olduğu bu otoportreyi Osman Hamdi Bey’e sunar. Bu resim Lifij'e Avrupa’da bir sanat eğitiminin kapılarını aralar.
Celile Hikmet (1883 – 1956)
Nazım Hikmet’in annesidir. Fausto Zonaro’nun öğrencisi olan Celile Hikmet eserlerinde nü kadın temasına yoğun yer vermiş ilk kadın ressamdır.Portreler, çiçekler, hamamda, çıplak kadınlar tasvir ettiği resimler arasındadır. 1956 yılında Ankara'da hayatını kaybetmiştir.
Cihat Burak (1915 – 1994)
1915 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Burak, Galatasaray Lisesi'ndeki eğiminin ardından İDGSA Mimarlık eğitimi alır.1953‐1955 ve 1961‐1965 yılları arasında, Paris’te resim çalışmaları yapar. Toplumsal çelişkiler, yozlaşan değerleri eleştirel ve mizahi bir yaklaşımla yorumladığı fantastik resimleriyle tanınır. Eserleri her ne kadar olağandışı, birbirleriyle alakalı görünmeyen unsurları bir araya getirse de, aslında gerçekçi bir ressamdır. Burak'ın resimlerin temeli gündelik hayata dayanıyor ve bir mesajı var. 1994 yılında İstanbul'da hayatını kaybeden sanatçının ölümünden 9 yıl sonra yayınlanan “Zenci Kalınız" adlı bir de kitabı vardır.