Ruşen Alkar: Şarkıların Kürtçe olduğunu öğrendiklerinde öfke, şaşkınlık, sevgi karışıyor
Kürt halk ezgilerini caz ve rock üslubuyla seslendiren Ruşen Alkar, dünyanın her yerinde tek geçerli beğeni kriterinin ise pop müzik olduğunu söyledi. Alkar “Bunun dışındaki türler teknik, tınısal ve sosyo-politik bakımdan aşılması zor duvarlarla karşılaşıyor” dedi.
DUVAR - Ruşen Alkar Kürtçe halk ezgilerini caz, rock ve funk düzenlemeleriyle dinleyiciye sunuyor. Şarkı sözü yazarlığıyla da bilinen ve ilk albümü Sebr-Sabır ile müzikseverlerin büyük beğenisini kazanan Alkar, 10 şarkılık albümünde parçaların Türkçe, Kürtçe ve İngilizce açıklamalarına da yer veriyor. Ona göre müzik temelde düğün, ölüm, ayrılık gibi evrensel duygulardan beslense de, tınısal beğeniler topluluklara göre farklılık gösteriyor. Pop müziğinin de dünyada geçerli tek tür olduğunu ifade eden Alkar, Karar gazetesinden Işıl Çalışkan'ın sorularını yanıtladı.
- Albüme ‘Sabır’ ismini vermenizin sebebi nedir? - Bu coğrafyada doğduğum günden beri kulağıma dokunan iki farklı dille yazıldı şarkılar, Türkçe ve Kürtçe. Bu sebeple Z/Kalan etiketiyle çıkan albümün adı hem Sebr hem de Sabır. 2005’te Murat Yılmazyıldırım’ın ‘Gözyaşı Ağacı Seni Çağırıyor’ albümünde eşlik ettiğim ‘Hüzün Meleği’ isimli şarkıyla müzik piyasasına giriş yaptım denebilir. Müziğimi performans ya da kayıt yoluyla dinleyiciye sunma mücadelesi de bu dönemde başladı. Kolay bir süreç değil ama biz zorluklarına sabredip yaptık. Şimdi ikincisine de hazırlanıyoruz.
- Kürt halk ezgilerinin caz, rock, funk versiyonunda duymaya çok alışık değiliz. Bu tarza nasıl dahil oldunuz? - Albüm, kendinden sonrakilere fikir veren, özellikle Kürtçe müzikteki beğeni sınırını iki karış öteye genişleten bir vizyona sahip. Prodüktörümüz Serdar Ateşer’in de bunda katkısı çoktur. Özellikle lise yıllarımdan bu yana eğitimimde, müzik dinleme alışkanlıklarımda Batı müziği ağırlıklı oldu. Fikir neyse zikir de o oluyor sonuç olarak.
- Albümdeki şarkılar Türkçe, Kürtçe ve İngilizce açıklamalarıyla yazılmış. Bu müziğin evrenselliğinin göstergesi mi? - Müzik insan toplulukları için her zaman işlevsel bir yapıya sahip olmuştur. Temelde düğün, ölüm, ayrılık gibi evrensel duygulardan beslense de, tınısal beğeniler topluluklara göre değişir. Dünyanın her yerinde geçerli olan bir beğeni kriterini tutturmak ancak pop müzikle mümkün bence. Yöresellikten arındırılmış, elektronik, anlaşılması kolay, hatta tercihen İngilizce. Bunun dışındaki müzikler, teknik, tınısal ve sosyo-politik bakımdan aşılması zor duvarlarla karşılaşıyor. - Kürt halk ezgilerinin caz, rock, funk gibi farklı türlerde düzenlemesinin nasıl avantaj ve dezavantajları var? Önyargıları yıkmak zevkli. Dinledikleri müziğin diliyle hiç ilgilenmeden mest olmuş bir şekilde kulise gelenler oldu, oluyor. İster istemez ‘Neyce?’ diye soruyorlar. Kürtçe olduğunu öğrendikleri vakit yüzlerindeki ifade şaşkınlık, hayal kırıklığı, sevgi, öfke hepsini barındırıyor. Bu da bir bakış açısı değişiminin ilk adımı bence. Kürtçe müzik dinleyenler için durum iki kutuplu. Dinlediğini sevenler çoğunlukta ama hiç haz etmeyenler de oluyor.