Martins'in hayatı sahte çıktı
Geçirdiği zorluklar ve gittiği coğrafyalar ile adından söz ettiren "Birleşmiş Milletler fotoğrafçısı" Eduardo Martins'in gerçek olmadığı ortaya çıktı. 32 yaşındaki Brezilyalı kişinin savaş fotoğrafçısı ve sörfçü olduğu sanılıyor, "hayatından kareler"i yayınladığı Instagram hesabını 125 bin kişi takip ediyordu...
DUVAR - Küçüklüğünde tacize uğramış... Lösemiyle savaşmış... Musul, Gazze, Rakka gibi dünyanın tehlikeli bölgelerinde çalışarak BM fotoğrafçısı olmuş... Ancak BBC Brezilya'nın araştırması Eduardo Martins'in yaşam öyküsünün sahte olduğunu, ortaya çıkardı. Martins hiç olmamıştı!
Araştırmalar kimliği belirsiz bir kişinin, yıllardır profesyonel foto muhabirlerinin fotoğraflarını çalıp kendine mal ettiğini ortaya koydu. Eduardo Martins adını kullanan kişinin, fotoğraflarını çaldığı isimlerden birisinin de ABD'li Daniel C. Britt olduğu ortaya çıktı. Martins'in başka kişilerin fotoğraflarında ufak oynamalar yaparak, ters çevirerek ya da kadrajını değiştirerek, çok sayıda gazeteci ve fotoğraf editörünü aldatmayı başardığı anlaşıldı.
Martins karakterini yaratan kişinin, ayrıca İngiliz sörfçü Max Hepworth-Povey'nin fotoğraflarını da çalarak, savaş bölgelerindeymiş gibi gösterecek şekilde montajladığı da anlaşıldı. Fotoğrafları çalınan sörfçü ise ortaya çıkarılana kadar bu sahtecilikten haberi olmadığını söyledi.
Eduardo Martins'in açığa çıkması BBC Brezilya'nın Ortadoğu'daki gazeteci Natasha Ribeiro ile temasa geçmesi sayesinde oldu. Ribeiro, bu bölgede çalışan az sayıdaki Brezilyalı gazeteciden hiçbirisinin Martins ile şahsen tanışmadığını öğrenince durumdan şüphe etmeye ve araştırmaya başladı. BBC Brezilya, öncelikle BM ile temasa geçti. BM, kendileri için çalışan bu isimde birisi olmadığını söyledi ve Martins yalanı ortaya çıktı...