Kalp sağlığı için: Balık ve sebze!
Bugün Dünya Kalp Günü. Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için öncelikle sebze ve balığa sofranızda yer açın!
DUVAR - Bugün, kalp-damar hastalıklarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için ilan edilen 29 Eylül Dünya Kalp Günü. Sağlıklı bir kalbe sahip olmanın yollarından biri ise beslenme alışkanlıkları. Bunun için öncelikle sebze ve balığa sofranızda yer açarak başlayabilirsiniz.
Yağı azaltın
Tükettiğiniz toplam yağ, enerjinin yüzde 30'unu geçmemeli. Yemeklerinizde de katı yağları kullanmamaya çalışın. Margarin, tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi doymuş yağlar yerine bitkisel sıvı yağları (zeytinyağı, ayçiçek yağı, soya, kanola yağı vb.) tercih edin. Süt ve süt ürünlerinden de az yağlı olanları seçmelisiniz.
Düzenli ve kararında hayvansal besin
Kalp sağlığı için hayvansal besinler de (balık, kümes hayvanları eti, yumurta ve kırmızı et) beslenmede yer almalı. Ancak bu besin grubunun tüketiminde önemli olan miktar ve sıklıktır. Kalp sağlığının korunması açısından yağsız kırmızı etin haftada en fazla 1 kez, tavuk etinin 1 kez, balık etinin 2-3 kez, kuru baklagillerin de 2-3 kez yenilmesi gerekir.
Baklagillere yer açın
Kolesterol içeren besinlerin diyetten çıkarmak yerine azaltabilirsiniz. Beslenmenizde kuru baklagillere (nohut, kuru fasulye, mercimek vb.) daha çok yer verin. Kuru baklagiller; yağ, doymuş yağ ve kolesterolden fakir, kompleks karbonhidratlar ile posadan zengin bitkisel protein kaynağı besinlerdir.