Abur cubur gıdalar nelerdir?
Günümüzde işlenmiş gıda çeşitlerinin yüzde 40’ından fazlasında fruktoz şurubu bulunmaktadır ve fruktozun kilo alımı ve obeziteye yol açan en önemli etkenlerden biri olduğu düşünülmektedir.
DUVAR - Proteinler, karbonhidratlar, vitaminler gibi ögeler bir gıda maddesinin besin içeriğini oluşturur. Bu öğeler zihin ve beden sağlığının korunması açısından önem taşır. Ancak abur cuburlar her ne kadar alındığı anda tüketime hazır olsa da bu gıdaların besin öğeleri zayıf, kalorileri yüksektir. Abur cubur gıdalardan bahsedilirken enerji içecekleri, gazlı ve gazsız içecekler, kızartmalar, tüm şeker, çikolata ve şekerleme ürünleriyle pastalar ve dondurmalar gibi işlenmiş ürünler kastedilmektedir.
Dr. Bülent Şık'ın Sosyal Haklar Derneği için hazırladığı "Çocukluk Çağı Obezite Raporu"na göre, yüksek miktarda şeker içeren fast food ve abur cubur gıda ürünlerinin kolayca erişebilir olması da herkes tarafından tüketilmesine sebep olmakta ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Yemeklerimize eşlik eden şekerli, gazlı ve kalorili her türlü besin vücuda ihtiyacı olan kalori miktarından daha fazlasının girmesine yol açmaktadır. Yüksek miktarda yağ, şeker ve tuz içeren; posa içeriği az olduğu ya da hiç olmadığı için kan şekerini hızla yükselten bu ürünlerin tüketilmesi zaman içinde kilo alımına ve obezite sorununa yol açmaktadır.
Özellikle çocuklar tarafından tüketilen abur cubur ürünler onların gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde, 2-5 yaş arasındaki çocukların günlük kalori alımları abur cubur yiyecek ve içeceklerin katkısı ile yüzde 30 oranında artış göstermiştir. Bu artış ile çocuklarda ve ergenlerde obezite, diş çürüğü ve diğer kronik hastalıklardaki artış arasında bir ilişki olduğu da çeşitli yayınlarda belirtilmektedir. Obezite sadece metabolik hastalıklara yatkınlığı artırmamakta ayrıca çocuklarda sosyal izolasyon, astım ve uyku apnesi gibi diğer sorunlara yol açtığı da bilinmektedir.
Obezite sorunu sosyal, ekonomik, psikolojik ve fizyolojik gibi pek çok başka faktöre bağlı olsa da en önemli faktörün yiyeceklerle birlikte vücuda fazla şeker alımı olduğu belirtilmelidir. Şekerler az veya çok gıdaların doğal yapısında bulunur ve glikoz, fruktoz, laktoz, sükroz gibi basit yapıdaki karbonhidratlar için kullanılan genel bir isimdir. Ancak işlenmiş gıdalarla alınan şekerin büyük bir kısmını besinlerin doğal yapısında bulunan şeker değil de besinlerin işlenmesi ya da hazırlanması aşamalarında katılan ilave şekerler oluşturur.