Uçağa binmek vücudumuzu nasıl etkiliyor?
Uçakla seyahat etmek artık hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Ancak gökyüzünde giderken havadaki bazı değişimler kabin içinde seyahat eden yolcuları etkileyebiliyor.
DUVAR - Uçakla seyahat etmek artık hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Ancak gökyüzünde giderken havadaki bazı değişimler kabin içinde seyahat eden yolcuları etkileyebiliyor. Uçakta, hava basıncı 2 bin 400 metre yükseklikteki bir dağın tepesindeki gibi oluyor. Nem oranı dünyanın en kurak bölgelerindeki kadarken, kabini 10 derecede tutacak şekilde içeri hava pompalamakta.
Oksijenin düşmesi
Hava basıncının düşüklüğü kandaki oksijen oranını yüzde 6-25 oranında azaltır. Sağlıklı kişilerde bu durum pek soruna yol açmaz, ama yaşlıları ve nefes sorunu olanları olumsuz etkiler. Ayrıca grip veya başka bir nedenden dolayı nefes almasında zorluk olan insanlarda da bu etkiler görülebilir. Oksijen azalması net düşünme yeteneğini etkilediğinden, 3 bin 800 metre yüksekte pilotların oksijen maskesi takması zorunludur. Uçuş sırasında görülen hafif oksijen azlığı insanın yorgun hissetmesine de yol açar.
Duyular
Su kaybı
Uçaktaki kuru hava, ciltte yüzde 37 oranında kurumaya da neden olur. Bazı yolcular bu sebeple kaşınabilir. Uçağa binmekten tedirgin olanlar ise oksijen azlığı nedeniyle daha çok panik olabilir. Düşük basınç, gerginlik gibi negatif duyguların artmasına da sebep olabilir. Bazı araştırmalar vücuttaki terleme, kuruluk gibi su kayıplarının da ruh halinin değişmesine neden olabileceğini söylüyor.